Най - вълнуващия въпрос зимно време.
batkotony - специалист
В момента съм на финалната права с изработка и пускане в експлоатация на локално парно отопление на еднофамилна къща с пет стаи ,две сервизни помещения и две бани с тоалетна.Като казвам финална имам предвид и такава относно финансите.Та въпросът ми е-ще има ли някаква полза в банята от лира,изработена от Pex-Al тръба,да речем зигзагообазно нагъната с някакви размери,близки до истинската лира,подходяща за това помещение?Дали ще има достатъчна топлоотдаваемост,или да не си правя труда?Задавам този въпрос,защото ми останаха някакви метри тръба и се чудя,дали ще може да отложа тази зима купуването на лири за двете бани?
Вторият въпрос ми е може ли UPS за стационарен компютър да се ползва за аварийно захранване на циркулационната помпа?
ПП.Токът при нас почти не се спира,ама знае ли човек? :?
batkotony - специалист
Bobivan написа:
1.не
2.може би
Мерси.Да нямаш лимит на клавиатурата нещо... :lol:
batkotony - специалист
Bobivan написа:
Ц!
Можеше и без удивителната,набута се... :-D
batkotony - специалист
Преди няколко дни пуснах парното в действие и имам да споделя следните наблюдения,дано са от полза за някого:
1.Направих ,въпреки песимистичното мнение на Бобиван :-D , лира за банята от около 10 метра тръба Ф16,нагъната зигзагообразно върху рамка от квадратна тръба 20/20 и фиксирах със свински опашки.Резултатите са повече от задоволителни-помещението се загрява доста сносно и мисля,че тази зима поне няма да ми се налага да сменям с по-сериозна лира или радиатор...
2.По отношение на UPS-а ще кажа,че малко съм надхвърлил очакванията за продължителност на работа(помпата работи на аварийно захранване 17 минути),но за сметка на това няма никакви странични явления-шум,вибрации,загряване...За тези,които искат да последват моя пример ще кажа,че не е лошо да обърнат внимание на параметрите на вторичната верига на UPS-а,трябва да е доста добре изгладена синусоидата,за да няма бръмчене и загряване на помпата...Предстои ми проба с допълнително свързан към схемата автомобилен акумулатор,да видим дали ще се вдигне времето на автономно захранване...
MamaMy - майстор
Не си разсипвай насила ЮПС-а! Само с външен акумулатор ще издържи няколко пъти и ще опука. Трябва и охлаждане.
batkotony - специалист
Да,разбира се при тестовете ще замеря токовете и ще ги сравня с тези с вградената батерия.Също на първо време ще метна един вент от компютърно захранване,пък ако не стига ще сменям и радиатори...но това в процеса на тестовете,разбира се... :-D
vanco2 - напреднал
Полиетиленовата тръба с алум вложка има и слоеве лепило м/у алуминия и полиетилена, което намалява малко топлопреминаването, което се отразява на повечето метри тръба на лирата за да има същата мощност както с метални тръби. Дали постигнатата мощност е достатъчна ще се види през студените месеци.

Тема "Въпрос за тръба с ал.вложка за лира и UPS" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: