Монтаж, топло и звукоизолации.
niki_sap - специалист
Ще освоявам балкон в стара къща ( първи етаж, подпрян за земята - няма опасност от увисване). Има вече изграден нов навес/покрив от дървена конструкция - няма да бутам покрива за да направя стените и да правя нов покрив. Покрива е хванат за стените и с 4 талпи/колони отпред със съответните хоризонтални талпи за заздравяване - балкона е с формата на трапец. Въпроса ми е как най-здраво и най-добре да изградя стеничките от Итонг? Те практически ще бъдат "пълнеж" около дървената конструкция - без да са захванати за стена а между 2 дървени колони. В последствие обаче трябва да носят и външната изолация и т.н. та е важно да станат здрави. Първата ми идея беше на всеки два реда да забивам по един дълъг пирон в дървото, който да се вкопава в итонга. Дали това е достатъчно или да правя по-дълги "куки" от арматура и колко дълги? Отделно, няма ли да стане много нестабилна конструкцията, след като тухлите ще са хванати за дървените подпори и практически тези подпори ще носят хем покрива, хем стените - особено при земетръс? С две думи съветите са добре дошли.
RANOPILE - напреднал
Защо искаш да слагаш външна изолация след като слагаш газобетон? Ако не ти харесват изолационните му характеристики има и тухли ПОРОТЕРМ, които напълно я заместват и няма нужда да се охарчваш допълнително. После отвън ще трябва само една мазилка и си готов ;)
А за закрепването съм гледал как става към бетонни колони: дупчат колоната, вкарват арматурно желязо и после правят канал в газобетонната тухла. Това в предаването "Мисия моят дом". Най-хубаво е да влезеш там и да поразгледаш, разпиташ.
Ето тук видео на зидане с тухли Porotherm със захващане към колоните:
http://www.misiamoiatdom.com/191-за-тух ... лация-щурц
Ето и зидане с YTONG със захващане към колоните:
http://www.misiamoiatdom.com/255-ytong- ... лоизолация
Линковете работят и без да ги копирате целите!
Последна промяна от RANOPILE на вт ное 08, 2011 12:27 pm, променено общо 1 път.
EDI - майстор
След като покривната конструкция ще е дървена, бих си направил и усвояването по суха технология, избора е голям.
torbalan - Дървен философ
и аз мисля, че така ще е най-добре...

от вън дъски, върху дъските каквото ти хрумне...
от вътре - гипсокартон
по средата - стъклена вата, колкото успееш да натъпчеш...
niki_sap - специалист
Обикновени тухли не искам да ползвам, най-малкото защото вече имам изградена конструкцията на покрива/навеса. Както вече казах, това ще е малко или много уплътняване на пространствата между 4-те колони на конструкцията. Т.е. ако ползвам тухли ще трябва да чупя много от тях за да ги напасна, на височина за запълване на ъгъла към покрива ще ми е много по-трудно да иззиждам парчета, отколкото изрязан по размера Итонг и т.н. Така че според мен класическите тухли отпадат. Това зидане без необходима изолация не ми е известно, ще се опитам да науча повече - пишете и вие.
За затваряне с напълно сухо строителство - също е вариант, но определено не ми харесва идеята за дъски отвън. Как се хваща след това за тези дъски мазилка, така че да стане като останалата част от къщата. Още повече, че освен балкона, рано или късно ще трябва да се санира и останалата част от стените и съответно всичко да се измаже с една еднаква мазилка. Може би аз не разбирам напълно идеята? Мислех за вариант с гипскартон отвътре и отвън и по средата примерно 20 см. някаква изолация (каменна вата, стиропор или нещо друго - не знам), но не съм сигурен дали това би било удачно - това е първи етаж, все пак ще има някаква влага отвън на външната стена, а нищо чудно и качваща се от плочника пред къщата и не мисля, че гипскартон от вън (бил той и влагоустойчив) е подходящо. Още повече - колко и каква плънка трябва да сложа и каква би била крайната цена? Моята идея беше - итонг 10-12 см., отвън 10 см. стиропор, а отвътре гипсова шпакловка (или гипскартон, което ще ми отнеме сантиметри от освоената площ и не ми харесва толкова).

Притесненията ми са някоко:
1. как да захвана итонга за дървените колони
2. Как да направя вътрешната шпакловка, така че да не се пука от вибрации на дървото и отделянето му от итонга, как да мажа върху самите дървени колони - отвътре специално.
3. как да захвана най-здраво изолацията отвън и
4. необходимо ли е да направя някаква влагоизолация отвън преди да слагам изолацията за да не се качва влага от двора и съответно изолацията до нивото на земята ли да я направя, върху какво стъпва тя в такъв случай и т.н. (изолация...)
niki_sap - специалист
Много сте разговорливи :)
говорих с приятел конструктор за итонга и проблема с дървената колона - каза, че няма проблем за земетръс и т.н. че ще правя "пълнеж" от итонг или друго между дървените колони и предложи, че най-удачно било да вързвам на всеки 2 реда тухли по една П образна скоба от арматура около колонките и в итонга (вместо пирони или арматура забита в колоните). Така основна задача остава дали да слагам някаква хидроизолация под първият ред итонг, и каква хидроизолация ми е необходима надолу към плочника за да не се надуе итонга и срещу влага в самата изолация...

Все още се чудя и за сухо строителство, но ме притеснява, че цената ще е много по-висока.
EDI - майстор
Няма да е по-висока от решението ти с ИТОНГ.Смущава те, как ще измажеш дървенията или каквото и да е там.Няма смисъл да я измазваш.При сухия вариант изолацията ти няма да е проблем.Панелите EPS или ватата се лепят с пяна направо върху покритието, шпакловат се и мазилката е чак над шпакловката.Иначе за ИТОГ-а отдолу под първия ред се слага хидроизолационна лента и се зида върху нея.
Здравей колега ,да те питам с годините имал ли си проблем с напуква е на изолация и мазилка ,и импрегнирал ли си дървото преди изолацията
ivanovbg - майстор
съб ное 23, 2024 1:54 pmChama_kz написа:
Здравей колега ,да те питам с годините имал ли си проблем с напуква е на изолация и мазилка ,и импрегнирал ли си дървото преди изолацията
Най удачното усвояване за мен при налична дървена конструкция с покрив е с термопанели. Аз ползвах парчета останали и понеже бяха поиздрани и с различни цветове и размери та ги измазах с мрежа и мазилка. Не си личи от какво е стената. Пускал бях снимки във форума.

Тема "Закрепване Итонг към дърво? (освояване на балкон)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: