Съвети за начинаещи готвачи.
rockwall - майстор
Този раздел е пълен с вкусотии и за да се подобри навигацията, предлагам да има фотогалерия с линк към темите с рецептите, от които са снимките

Така ще може да се избира на око.

Ябълков Пай с бутертесто

Изображение
Продукти : 1кора бутертесто, 2-3 ябълки, орехи, захар
Прави се карамел, добавят се ябълките настъргани и изстискани,
врътват се няколко минути в тигана с карамела и натрошени наситно орехи
(може да се сложат и 2-3 натрошени бисквити, ако искате да е по-сухо)

Кората се слага в тава и сместа се разстила върху нея.
Ако остане тесто - правите ленти и слагате отгоре.

Пече се на 150-200"С фурна и накрая може да се поръси с пудра захар.



Обикновена печена тиква с кора

Изображение
Тиква, вода, захар

Иновацията е, че тиквата се прерязва почти до кората, за да се пече по-лесно, а и така задържа повече захар и карамел

1 пръст вода в тавата, поръсване със захар на парчетата и печене
Ако изври водата и захарта в тавата почне да карамелизира, се добавя още малко вода

Докато се пече, може да се поливат парчетата с карамеления сок от тавата.
Накрая, малко преди вадене, може да се поръси още захар за по-доббър вид.


МАКАРОНИ НА ФУРНА

Изображение
1 пакет макарони, 750 мл прясно мляко, 5 яйца, 2 пак.ванилия, буца сирене, захар
Полусварените макарони с заливат с разбита смес от мляко, яйца, ванилия и захар + натрошено сирене
Пече се и се яде.
huliganka - специалист
Хайде нещичко и от мен ;)

Изображение

ТУТМАНИК
за тестото:
4 яйца
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 каф.л. захар
1 каф.л. сол
1 пакет суха мая
1 ч.ч.кисело мляко
1 ч.ч. вода
брашно около килограм

за плънката:
сирене
250г масло или маргарин
200г мас

Замесва се тесто от изброените продукти /аз обикновено оставям един жълтък за намазване/.След като втаса, тестото се дели на три части и се разточват три кори.Всяка се намазва обилно с мазнината, ръси се с натрошено сирене, навива се на руло. Рулото се нарязва на парчета и всяко се нарежда като пънче (с отрязаната част нагоре) в намазана по-дълбока тава.Оставя се да втаса,докато удвои обема си. Намазва се разбитият жълтък,по желание се наръсва със сусам. Пече се .
Приятно хапване! ;)

Прикачен файл

P1100191a.jpg
tany3dj - напреднал
Ябълков пай „Тани”

За ронливо тесто:
350гр. Брашно
100гр. Пудра захар
1 бакпулвер
2 ванилии
150гр. Масло/маргарин - разтопени
2/3 от едно яйце (останалата 1/3 остава за намазване)

За ябълковия пълнеж:
1кг. Ябълки
50гр. Нишесте
50гр. Пудра захар
1 канела

Начин на приготвяне:
1. Приготване на тестото: разбийте яйцето и отделете 1/3 от него за намазване на пая отгоре. Останалата част от яйцете смесете с продуктите за тестото. Трябва да се получи меко ронливо маслено тесто. Откъснете 2/3 от тестото и го поставете във формата за печене, като го разстелето по дъното и задигнете по стените.
2. Приготване на ябълковия пълнеж: Обелете и изчистете ябълките, след което ги нарежете на ситни кубчета. Разбъркайте ги заедно с нишестето, пудрата захар и канелата. Изсипете ги върху тестото във формата.
3. Печене: От останалата 1/3 част тесто разточете тънка кора и я нарежете на ленти, с които направете „решетка” върху ябълковата смес. Намажете с останалата част от яйцето. Печете на 190° до зачервяване.
Изображение
Изображение
tany3dj - напреднал
Салата "Капрезе" /побългарена с магданоз/
Домати
Сирене моцарела
Магданоз /в случая нямах пресен босилек/
Сол, Зехтин на вкус
Изображение

и едно от любимите ми хлебчета напоследък
Изображение

по рецепта на Лабрекс
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.270
ХЛЯБ С КЕФИР/АЙРЯН

- 1,5 ч.л. суха мая
- 450 гр брашно
- 1,5 с.л. мед
- 2 ч.л. сол
- 50 мл зехтин (става и с олио)
- 260 мл кефир (при мен айрян горе-долу 1:1 кис.мляко и вода)

Става разкошно хлебче, първото което се осмелих да направя на отложен старт, вече за трети път и все ее чудесно. Най-интересното е, че който го хапне, казва, че е с вкус на масло и прилича на козунак. Не знам дали просто на моята хлебопечка пасна, но наистина е един от най-харесваните хлябове вкъщи. Всичко слагам точно по рецептата, нищо не намалявам, и меда, и солта, всъщност само мая слагам една идея по-мъничко, половинката лъжичка не е съвсем половинка, ама почти. Very Happy От моята практика, при 1,5 ч.л. мая хлебчето почти опира в капака, при лееекото намаление на количеството мая, ама направо символично, става малко по-нисичко хлебче.
iivanov - майстор
По заслуги или не,буля ме сюрпризира с това.

Прикачен файл

Снимки0867E001.jpg
Снимки0867E001.jpg (62.11 KиБ) Видяна 3213 пъти
iivanov - майстор
Въпрос на вкус и к'вото има в хладилника.

Прикачен файл

Снимки0898E001.jpg
Снимки0898E001.jpg (68.86 KиБ) Видяна 3077 пъти
niki_nadj - специалист
Прикачен файл:
CAM_0265.JPG

Прикачен файл

Снимка0155.jpg
niki_nadj - специалист
niki_nadj написа:
Прикачен файл:
CAM_0265.JPG
печена в пещ

Тема "ФОТО ГАЛЕРИЯ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: