Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Взех си зарядно за авбомобилен акумулатор 6А(поне така пише на кутията). Акумулатора ми е 55А, но имам и още едно малко акумулаторче за мотор, което е 7А. До колкото разбрах трябва да го зареждам с 0.7А. Има ли начин да използвам голямото зарядно чрез някакво съпротивление или ми трябва нещо друго?

ПС. Не съм сигурен че зарядното наистина е 6А, тъй като амперметъра му показваше около 3А в началото на зареждането (когато акумулатора беше на 12.3В)
vvventsi - специалист
Включи една 12V крушка последователно във веригата на 12те волта,колкото е по слаба крушката толкова с по малко ток ще се зарежда акумулаторната ти батерия!
piron45 - майстор
Това е начина.
По правило зарядния ток не трябва да превишава 10% от капацитета на батерията. Но ако го зареждаш с по малък ток е по добре за самата батерия, само удължаваш времето за заряд.
engineer - специалист
имам един въпрос, не ми се отваряше нова тема, та го задавам тук:
Оловен акумулатор 55Аh за кола. Какъв е най-големият продължителен ток, който
мога да консумирам без да повредя акумулатора.
vvventsi - специалист
честно казано зависи от самия акумулатор,от неговото качество,но за 55Ah 110A продължителен ток не би трябвало да му стане нещо,само че ефективния му капацитет ще много по малък,заради спада на напрежението!
Значи трябва примерно да вържа крушка за мигач към веригата?
vvventsi - специалист
една крушка 21W 12V би трябвало да ти свърши работа,аз имам едно акумулаторче 5Ah 12V и така го зареждам с един адаптер,първоначалния ток е 1А после намалява като почне да се зарежда.
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Слагай смело акумулатора и се не бой!В началото ще тегли по-голям ток,но само след няколко минути ще забележиш,че консумацията спада и към края на процеса амперметъра ще сочи 1-2 А.Ако акумулатора е здрав нищо няма да му стане дори и 15А да тегли.Батериите не са вечни и общо взето е все едно с по-голям ток ли ги помпаш или с 1/10.Така или иначе след 3-4 години ще се скапе.

Тема "Въпрос за зареждане на акумулатор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: