Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tatkoM - напреднал
Здравейте,

Предстои ми строеж на къща на два етажа, като етапите ще се опитам да публикувам във форума.
От форума стигнах до идеята да отоплявам сградата с водно подово с термопомпа вода-вода (вкопана серпентина). Проблем обаче за момента, са твърде високите цени на термопомпите.
Ще се радвам да предложите други идеи за отопление използвайки водното подово. Мисля за котел и буфер, който да съхранява голяма част от загрятата от котела вода, за да се оптимизира ползването на котел...

Моля, помагайте.

Благодаря предварително.
Последна промяна от tatkoM на пет яну 06, 2012 3:18 pm, променено общо 1 път.
nnikbg - специалист
За много години, малко не по темата за което се извинявам. Та преди 5 години започнах да стоя къща със същата квадратура, за хартийки до разрешително за строеж дадох 5000 лв. Сега трябва да я въведа в експлоатация и ми искат пак един куп хартии на стойност около 5000 лв. Успех с начинанието и се въоръжи с огромно търпение и нерви. Аз се отоплявам с Пелетен котел и съм доволен. Инвистицията е около 10000 лв - котел(българси) , бойлер, радиатори и консумативи. За термопомпа не мога да коментирам.
п.с. Видях че сме градски мога да те свържа със строителя който строи моята къща. Човека си разбира от работата.
За отоплението търси Лазар Ганев за идеи... :) :) :)
Последна промяна от nnikbg на пет яну 06, 2012 2:39 pm, променено общо 2 пъти.
Окака Чука - специалист
Не че ми е работа ама... нещо не се връзват нещата?! Ще строиш къща с РП 150 м2, дето ще ти "глътне" мнооого парички, дорде я вдигнеш па и обзаведеш, и накрая проблема с отоплението се оказва "твърде високите цени на термопомпите"... Нещо, нищо не разбрах май :?
tatkoM - напреднал
Окака Чука написа:
Не че ми е работа ама... нещо не се връзват нещата?! Ще строиш къща с РП 150 м2, дето ще ти "глътне" мнооого парички, дорде я вдигнеш па и обзаведеш, и накрая проблема с отоплението се оказва "твърде високите цени на термопомпите"... Нещо, нищо не разбрах май :?

Всеки разполага с бюджет, и това е причината да търси решения, които да се вмъкнат в бюджета.

nnikbg - предполагам, че къщата се отоплява с парно? Можеш ли да споделиш повече - схема, вид радиатори?
Пелетите са удобни мисля, но не е ли обвързване с потенциални "монополисти" доставчици?
nnikbg - специалист
В тази страна всеки е свързан много или по-малко с някой монополист.
Системата е най- обикновенна с трипътен смесителен вентил, затворена, 2 колекторни кутии за двата етажа и български бойлер с една серпентина, а радиаторите са тип 22 (панелни). За сега няма буфер, за в бъдеще сигурно ще сложа.
Фло - специалист
nnikbg написа:
Та преди 5 години започнах да стоя къща със същата квадратура, за хартийки до разрешително за строеж дадох 5000 лв. Сега трябва да я въведа в експлоатация и ми искат пак един куп хартии на стойност около 5000 лв.
п.с. Видях че сме градски мога да те свържа със строителя който строи моята къща. Човека си разбира от работата.
То много кадърен тоз строител,че трябва да даваш 5000 лв.за въвеждане в експлоатация,че и го препоръчваш на това отгоре!Трябва да е много заспал и аматьо-о-о-о-о-ррр за да пропусне актовете по време на строителство.Въвеждане в експлоатация за V-та категория строежи става с един доклад от архитекта, подписан от проектантите по всички части и се внася в общината.
Извинявам се за лиричното отклонение от темата.
nnikbg - специалист
Въвеждане в експлоатация за V-та категория строежи става с един доклад от архитекта, подписан от проектантите по всички части и се внася в общината.
Извинявам се за лиричното отклонение от темата.[/quote]

За коя община става въпрос? Щото знам ,че всяка община си е за себеси.

На колегата кандидат строител ще му е интересно какво го очаква ...

Актовете за които говориш ги имам.
Хайде ако може по конкректно.
Нищо не споменаваш за :
1. Паспорт на сградата;
2. Пожарна безопасност;
3. Термично обследване на сградата и други глупости има + таксите към общината ....... колко става не знам.
Фло - специалист
nnikbg написа:
Въвеждане в експлоатация за V-та категория строежи става с един доклад от архитекта, подписан от проектантите по всички части и се внася в общината.
Извинявам се за лиричното отклонение от темата.
За коя община става въпрос? Щото знам ,че всяка община си е за себеси.

На колегата кандидат строител ще му е интересно какво го очаква ...

Актовете за които говориш ги имам.
Хайде ако може по конкректно.
Нищо не споменаваш за :
1. Паспорт на сградата;
2. Пожарна безопасност;
3. Термично обследване на сградата и други глупости има + таксите към общината ....... колко става не знам.
[/quote]

Всяка община е за себе си в Етиопия или в Зазнзибар,тука не е така.
На колегата кандидат строител ще му кажа да си намери технически ръководител на строежа,което е и негово задължение по ЗУТ и няма да има твоите проблеми.

По-долу нещата не се изискват за V-та категория:
1. Паспорт на сградата;
2. Пожарна безопасност;

или с дрлуги думи за сградата се иска само това ,за което има одобрен проект във всичките му части
nnikbg - специалист
Така като чета написаното от теб, някой иска да ме клати. :?
Фло - специалист
nnikbg написа:
Така като чета написаното от теб, някой иска да ме клати. :?
Намери си техническо правоспособно лице съгласно ЗУТ,може да е инженер или техник,да ти подготви документите.В нета има много обяви за такива услуги,май са по 350-400лв. еднократно.Не се знае в какво състояние ти е документацията,тука да правим предположения и да съветваме.

Тема "Отопление на къща с РП 150м2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: