Всички въпроси за вилата.
Stefan_62 - майстор
Здравейте на всички и за много години. Предстои ми да правя ремонт на стаите на вилата.Къщта е на два етажа и е на гредоред между етажите и на горните стаи не са довършени подовете. Виждат се гредите и замазка между тях от пръст. Идеята ми е да направя дървен под върху гредореда, но досега не ми се е налагало да правя такава операция и не ми е много ясно.Имам някакви виждания горе долу как може да се направи, но все пак молбата ми е ,ако някой е правил такъв ремонт моля за помощ. Приемам всякакви идеи.Благодаря предварително. :prayer:
Johny - майстор
Няма нищо сложно. Най-лесното е дюшеме. Ето тук са обяснили как става: viewtopic.php?t=276 , накрая има още един линк. Може да не е правилно според спецовете, но аз бих си спестил скарата, ако гредите са равни. Моите не бяха равни, но слагах летви само, за да подравня където е нужно.
Един много важен момент - самото дюшеме. Бях купил нужното количество и престоя една година на сухо както са връзките. Когато започнах да го кова, дойдоха мъките. Дъските се изметнаха, нутовте и перата не съвпадаха - мъка голяма. За сам човек почти невъзможно. Един ред бяха 8 пирона и ми отнемаха повече от половин час да ги закова.... С триста зора наковах 4-5 квадрата и се отказах. Викнах едни специалисти ите се зарадваха на добрата цена и казаха, че за един ден са готови ~ 16m2. Tри дни и половина го коваха... :lol:
За това като купуваш материала развържи 1пакет и виж дали не се измятат дъските, дали не са мухлясали отвътре, ако щеш с шублер премери нутовете и перата. Имах дъски където перото беше по-дебело от нута.....
А най-добре иди в Практикер или Бриколаж, където намериш. Имат много хуаво дюшеме - хубави сухи дъски. По-скъпи са с 3-5 лв/м2, но пък си струва.
Stefan_62 - майстор
Благодаря много колега, доста изчерпатена информация която ще ми помогне, но да попитам още нещо. По-принцип гредите са наредени по дължината на стаята, но покрай самите стени няма греди, а последните отстоят от стената на около 40см. Дали като се нареди дюшамето направо в/у гредите няма да поддава когато се минава покрай стената и при това положение не е ли по-добре да се направи скара в/у която да се поставят дъските.
Johny - майстор
Отдолу под замазката са наковани едни къси летви и тя лежи върху тях. Би трябвало и крайните летви да са заковани за нещо или вкопани в стената, като второто е по-малко вероятно. Може да разчовъркаш и да видиш как е. Във всички случаи е нужно крайщата на пода да лежат върху нещо дори да на са заковани там. От друга страна имай в предвид, че като събереш 2,3-5 дъски, те се дъжат на сглобката и са по-устойчиви на огъване от една, но опора трябва да има, макар че покрай стените не се движиш постоянно.
crez - майстор
Най лесно, бързо и сравнително евтино е с влагустойчив шперплат с дебелина над 20мм, р/ри на листа 2.44/1.22. Двама човека за два часа са направили една стая 15 кв.м= на 5 листа шперплат.
справка пример 20х1220х2440мм - 40 лв. на лист с ДДС

Тема "Дървен под върху гредоред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: