Здравейте.Имам една къща,на която като се постопли мисля да почна да стягам втория етаж.Етажа е висок 2.40 м и с това е свързан и въпроса ми.Бях намислил да пусна тръбите за локалното парно по пода и отгоре замазка 2-2.5 см.От няколко дена обаче ми се върти из главата идеята да налепя по пода 2 см фибран и отгоре ламинат с по-широки плоскост.Става хен по-бързо,има изолация,а и ако ми се наложи да правя нещо,само отлепям фибрана и действам.Та въпроса ми е има ли фибран за под с по-висока плътност,както при стиропора за външна изолация,където на кубик е с различна плътност.Също така мога ли да налепя OSB 2 см,че за повдигнат сух под няма достатъчно височина.Ще има ли проблеми от нагряването със OSB-то или фибрана на мястото,където ще минават тръбите за парното?
XPS-ът е по-толерантен към топлината, отколкото ОСБ-то. Дерзай смело с него - направи целия под, след което "прокопай" местата, където ще минават тръбите с максимално малки разлики (възможно най-тесни канали). Пък ламинатът няма смисъл да е на широки дъски - стандартът е 19.3 см, по-широките са по-скъпи, а реално няма смисъл от тях.
На Термострен съм останал учуден от твърдостта - този, който съм виждал, е по-твърд от оригиналния Фибран. Фибран е марка, нали знаеш. XPS е подовия пенополистирол, ЕPS е този за стени.
И върху него - никаква замазка, направо 2 мм изолация от руло (полиетиленова) и ламината.