Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте , търся помощ за свързване на тази система (PARADOX MG5000) Към тази централа има 3 датчика на PARADOX безжични и приемникът им "майката" paradox dct10 в нея има 2 клеми за свързване към централата , имам и клавятура paradox k10h ,както и 3 дистанционни , сирена ,допълнително ще купувам 1 МУК за входната врата . Въпросите са ми следните , към централата са докарани кабели за датчиците (централата им) за МУКА , за клавятурата и 220V + Земно ... 220 волта са ясни те са към трансформатора от него кабелите и те са ясни къде се свързват (само лека отметка , къде се слагат на централата +са и -са че не е означено кое е къде е ,а само пише dc) сирената ми е ясна къде се връзва , земното и то , както и кабелите за батерията , въпроса ми е къде се връзват датчиците , мука и клавятурата и как ? Благодаря ви много надявам се да помогнете
По много смътни спомени ти говоря,може би е по-добре някой от колегите с по-пресни спомени да ти каже. + си е плюс,минуса е от Граунд,клавиатурата е на Грийн и Йелоу,като на нея отделно имаш входна зона по подразбиране,където да свържеш Магнитно Управляемият Ключ. Магелан беше на базата на Спектра,като в бонус имаше радиозони. Ако обемните датчици са ти радио,трябва да прегледаш в техническите документи на централата как да ги разпознае и програмираш.
Ако не са радио,системата разпознава 1 и 2.2кОМ,свързани последователно така,че нормално затвореното реле на датчика да ги шунтира по отделно(за всеки датчик отделен резистор) и при сработване да отвори релето и да прекъсне шунта. Така на една клема на централата разпознава 2 зони. Пропуснах и това,че преди релето във всеки датчик трябва да свържеш и клемите на тампера така,че ако се отвори корпуса на датчика да се прекъсне веригата.
Ще опитам да ти го обясня и по друг начин - ако тръгнем с един кабел от зоната на централата стигаме до клема едно на тампера на първия датчик. След това тръгваме от клема2 на тампера и се връзваме към клема1 на релето на датчика.Успоредно на релето слагаме резистор със съпротивление 2.2кОМ. Излизаме от клема2 на релето на първия датчик и продължаваме към тампера на втория. От клема2 на тампера на втория продължаваме към релето на втория датчик. На него успоредно също слагаме съпротивление,само че този път от 1килоом. От втората клема на втория датчик продължаваме последователно към маса със съпротивление 1кОМ(така наречения End Of Line) Системата следи постоянно да има съпротивление от 1кОм между зона и маса,като когато сработи първият датчик се прекъсва шунта на първия резистор и сумарното съпротивление става 3.2кОМ,когато сработи втория обемен датчик общото съпротивление е 2кОМ,а когато сработят и двата сумарното е 4.2кОМ. Когато някой от тамперите отвори съпротивлението е безкрайност и системата го разпознава като саботаж. Опитах се максимално подробно да обясня,надявам се да си ме разбрал.
Поздрави!
************
Отделно всеки датчик и клавиатурата се захранват с +/- 12V. Входната зона,където ти е МКД се свързва от входна зона на клавиатурата,през МУК към земя.
Това което разбрах от твоето писане е много малко , предполагам ,че аз съм глупав ,а не обясненията ... Така както си го написал пердполагам е за кабелния варянт , моите датчици са бежични с едни приемник , или поне аз съм решил ,че това е приемник , може и нещо друго да е PARADOX DCT10 в него има само 2 клеми за свързване , не искам да си правя сложни неща ,просто да подкарам тея датчици да работят към 1 зона ,а мука към втора която е забавена естествено , доколкото разбирам той се връзва към клавятурата ? Ако някой не го мързи може да начертае и примерна схема ,ако естествено няма такава вече готова
Половината ми обяснения са излишни. Явно в 2.30 едва гледам и не съм видял най-важното,че питаш конкретно за радиодатчиците. Всичко го има в техническата документация,ако ти е удобно я снимай или я намери в електронен вариант и ще ти обясня как да ги програмираш.
Лека вечер!
Някой от колегите ще се ангажира ли да обясни как става програмирането? Не искам да рискувам да подведа питащия.
:partyman:

Прикачен файл

SP_Programming_BG.jpg
Приятелю не е толкова просто. Като отвориш датчиците има едни хартийки с едни дълги номера това са идентификаторите с коити панела ще се запознае с ПИР-овете същото е и с МКД-то след като ги запознаеш указваш към коя зона ще са, типа на зоната. Същото важи и за клавиатурата и тя е с номер и ако присвояваш зона към нея пак трябва да се окаже.
Това е само за загрявка, големия *** идва с програмирането на дистанционните. Там се минава през програмируемите изходи.
Дано не си решил и да ги разделяш за работа с групи тогава става номер от вишия пилотаж.
Ако не си се занимавал със СОТ и не си МНОГО на вътре не се захващай трудно ще охакаш панела дурако устоичив е ама гарантирано ТИ ще се охакаш.
По добре намери някой разбирач да ти свърши тая работа. Ако имаш лаптоп и конвертор за връзка с панела /в което се съмнявам/ става МАЛКО по лесно. Ако тръгнеш да програмираш през клавиатурата все едно да препишеш "Под игото" .
Панели те са супер ама са трудни за програмиране.
Я пиши от къде си пък може и да ти намерим човек да ти свърши работа.
УСПЕХ.

П.П. Между СПЕКТРА и МАГЕЛАН общо е само Производителя. По-си прилича с Диджиплекс и Ево.


П.П 2 ето ти тука малко литература за заостряне на вниманието:http://sigmasot.eu/Magellan/
От София съм и си търся човек да го програмира , всичко е сложено иначе
Човека е тук: http://www.sectron.com/
Е нещо не го виждам там тоя човек ?
Хипотетично е прав, сектрон е вносителя /най големия/ на системите на парадокс.
Сигурно имаш познат които работи в СОТ фирма, помоли го да те свърже с техните техници, обяснимо какво искаш и какво имаш като техника. С лаптопа ще програмора за 30-50 мин. от теб остава само да ги накичиш като картини на стената, нали са без жични.
Друг начин няма. "Дистанционно" НЕ СТАВА. Трябва да си ровил на дълбоко в подобни системи.
Ако бе жична няма проблем все щяхме да измислим нещо ама с тия идентификатори е гадно /трудно/ и дистанционните и те за капак усложняват нещата допълнително.
Я пиши от къде си /кой град/ и да се опитаме да ти намерим човек да ти свърши работа.
той магелана е централата и "приемника"
Вързваш му антените на означеите места.
ДЦТ 10 е безжичен МУК. - абе за врата.
Тия клеми на него май бяха ако искаш да свържеш трансмитер .
Жичния МУК се връзва към клавиатурата или към някоя хардуерна зона.
Клавиатурата се връзва към "БЪС" шината - означено е на платката като GRN,YЕL,AUX + и -

П.П. По-нагоре има схема и ако не ти е ясна по-добре не се занимавай с това.
Значи бежичните датчици ги разкарах и взех 5 жични най евтините на парадокс NV500 и един жичен мук с тях трябва да стане системата , та ако имате човек давайте го да го настройва тоя сот с лаптопа , от София съм
DirtySouth написа:Значи бежичните датчици ги разкарах и взех 5 жични най евтините на парадокс NV500 и един жичен мук с тях трябва да стане системата , та ако имате човек давайте го да го настройва тоя сот с лаптопа , от София съмДоста кофти решение.
Сега си имаш гайда с компресор. За какво ти е безжична аларма с жични датчици и то само с 2 зони?
Айде 4 с ATZ. При новата ситуация трябва да ги свържеш и 5 датчика на един "кръг" - зона.
И при проблем няма да знаеш от кой датчик идва алармата.
Абе скопил си я тая централа и едни 100лв повече си дал.

Освен това не бих дал на непознат да ми настрои алармата, а и аз не бих настроил на непознат.
Ами това беше евтиното решение ,а другите датчици бяха 3 при ,а ми трябват 5 , при тях цената е 100 лева , да купя още 2 трябваше да дам 200 лева ,а аз за 5те дадох 80 ... зоните трябва да са просто 2 едната да е в коридора които е датчика и мука , да са забавена нали ,а в стаите другите 4 да са на 1 зона, така няма ли да стане ?
Тогава са те хлъзнали.
Евтиното е SP65, а не Магелан - спестяваш около 80 - 100лв.
Ако можеш и това да върнеш няма да е лошо.

За свръзването:
До клавиатурата си опъваш един 6 или 4 жилен кабел. Желателно е да е екраниран.
На клавиатурата закачаш МУК_а - тя има изводи за МУК.
На другите 2 зони си свързваш датчиците и използвай варианта с разпознаване на тампер.
Сменяш си заводските кодове - има го в книжката и даваш нужното закъснение на зоната която си избрал за МУК (трябва да е различна от зона 1 и зона 2) и си почти готов.
Последна промяна от 1115 на съб фев 18, 2012 7:20 pm, променено общо 1 път.
Системата я имаше налична за нея не са давани пари :) , виж и личните съобщение
Имаш лично.
Питащия готов ли е да записва PRODUCT PRESENTATION NOV 2010_MONITORES_BG

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”