• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте , търся помощ за свързване на тази система (PARADOX MG5000) Към тази централа има 3 датчика на PARADOX безжични и приемникът им "майката" paradox dct10 в нея има 2 клеми за свързване към централата , имам и клавятура paradox k10h ,както и 3 дистанционни , сирена ,допълнително ще купувам 1 МУК за входната врата . Въпросите са ми следните , към централата са докарани кабели за датчиците (централата им) за МУКА , за клавятурата и 220V + Земно ... 220 волта са ясни те са към трансформатора от него кабелите и те са ясни къде се свързват (само лека отметка , къде се слагат на централата +са и -са че не е означено кое е къде е ,а само пише dc) сирената ми е ясна къде се връзва , земното и то , както и кабелите за батерията , въпроса ми е къде се връзват датчиците , мука и клавятурата и как ? Благодаря ви много надявам се да помогнете
По много смътни спомени ти говоря,може би е по-добре някой от колегите с по-пресни спомени да ти каже. + си е плюс,минуса е от Граунд,клавиатурата е на Грийн и Йелоу,като на нея отделно имаш входна зона по подразбиране,където да свържеш Магнитно Управляемият Ключ. Магелан беше на базата на Спектра,като в бонус имаше радиозони. Ако обемните датчици са ти радио,трябва да прегледаш в техническите документи на централата как да ги разпознае и програмираш.
Ако не са радио,системата разпознава 1 и 2.2кОМ,свързани последователно така,че нормално затвореното реле на датчика да ги шунтира по отделно(за всеки датчик отделен резистор) и при сработване да отвори релето и да прекъсне шунта. Така на една клема на централата разпознава 2 зони. Пропуснах и това,че преди релето във всеки датчик трябва да свържеш и клемите на тампера така,че ако се отвори корпуса на датчика да се прекъсне веригата.
Ще опитам да ти го обясня и по друг начин - ако тръгнем с един кабел от зоната на централата стигаме до клема едно на тампера на първия датчик. След това тръгваме от клема2 на тампера и се връзваме към клема1 на релето на датчика.Успоредно на релето слагаме резистор със съпротивление 2.2кОМ. Излизаме от клема2 на релето на първия датчик и продължаваме към тампера на втория. От клема2 на тампера на втория продължаваме към релето на втория датчик. На него успоредно също слагаме съпротивление,само че този път от 1килоом. От втората клема на втория датчик продължаваме последователно към маса със съпротивление 1кОМ(така наречения End Of Line) Системата следи постоянно да има съпротивление от 1кОм между зона и маса,като когато сработи първият датчик се прекъсва шунта на първия резистор и сумарното съпротивление става 3.2кОМ,когато сработи втория обемен датчик общото съпротивление е 2кОМ,а когато сработят и двата сумарното е 4.2кОМ. Когато някой от тамперите отвори съпротивлението е безкрайност и системата го разпознава като саботаж. Опитах се максимално подробно да обясня,надявам се да си ме разбрал.
Поздрави!
************
Отделно всеки датчик и клавиатурата се захранват с +/- 12V. Входната зона,където ти е МКД се свързва от входна зона на клавиатурата,през МУК към земя.
Това което разбрах от твоето писане е много малко , предполагам ,че аз съм глупав ,а не обясненията ... Така както си го написал пердполагам е за кабелния варянт , моите датчици са бежични с едни приемник , или поне аз съм решил ,че това е приемник , може и нещо друго да е PARADOX DCT10 в него има само 2 клеми за свързване , не искам да си правя сложни неща ,просто да подкарам тея датчици да работят към 1 зона ,а мука към втора която е забавена естествено , доколкото разбирам той се връзва към клавятурата ? Ако някой не го мързи може да начертае и примерна схема ,ако естествено няма такава вече готова
Половината ми обяснения са излишни. Явно в 2.30 едва гледам и не съм видял най-важното,че питаш конкретно за радиодатчиците. Всичко го има в техническата документация,ако ти е удобно я снимай или я намери в електронен вариант и ще ти обясня как да ги програмираш.
Лека вечер!
Някой от колегите ще се ангажира ли да обясни как става програмирането? Не искам да рискувам да подведа питащия.
:partyman:

Прикачен файл

SP_Programming_BG.jpg
Приятелю не е толкова просто. Като отвориш датчиците има едни хартийки с едни дълги номера това са идентификаторите с коити панела ще се запознае с ПИР-овете същото е и с МКД-то след като ги запознаеш указваш към коя зона ще са, типа на зоната. Същото важи и за клавиатурата и тя е с номер и ако присвояваш зона към нея пак трябва да се окаже.
Това е само за загрявка, големия *** идва с програмирането на дистанционните. Там се минава през програмируемите изходи.
Дано не си решил и да ги разделяш за работа с групи тогава става номер от вишия пилотаж.
Ако не си се занимавал със СОТ и не си МНОГО на вътре не се захващай трудно ще охакаш панела дурако устоичив е ама гарантирано ТИ ще се охакаш.
По добре намери някой разбирач да ти свърши тая работа. Ако имаш лаптоп и конвертор за връзка с панела /в което се съмнявам/ става МАЛКО по лесно. Ако тръгнеш да програмираш през клавиатурата все едно да препишеш "Под игото" .
Панели те са супер ама са трудни за програмиране.
Я пиши от къде си пък може и да ти намерим човек да ти свърши работа.
УСПЕХ.

П.П. Между СПЕКТРА и МАГЕЛАН общо е само Производителя. По-си прилича с Диджиплекс и Ево.


П.П 2 ето ти тука малко литература за заостряне на вниманието:http://sigmasot.eu/Magellan/
От София съм и си търся човек да го програмира , всичко е сложено иначе
Човека е тук: http://www.sectron.com/
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”