Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
miss_headshot - помощник
Здравейте. Реших се най-накрая да боядисам една стара холна лакова маса. Заредила съм се със шкурка 280,валяк за акрилни бои и мерак. Взех боя Сократес Колор (на водна основа), но тъй като е маса все пак се чудя не трябва ли и малко лак отгоре. Искам ефекта да е матов. Попитах в Бриколажа и ми казаха,че матов лак нямало, а съм сигурна ,че има. Ползвали ли сте такъв лак? Ако оставя само боята няма ли лесно да се похаби повърхността?

Ето и снимка на масата:
http://alexi1329.snimka.bg/other/holna- ... 0.26290154
tripioo - специалист
това много ми прилича на лазурен лак ..... (покритието на масата ) а мат лак има . но и зависи и технологията ... http://www.maxmeyer-bg.com/lack.html след бързо питане на гуугъл
а да , на 99 % съм сигурен че с четка ще ти е по лесно да нанасяш каквото и да било върху масата ...
и мнооооого принципно лака е прозрачна боя (и обратно)
miss_headshot - помощник
Хм,четка. На много места четох точно да не се ползва четка, ами валяче. Сега се обърках вече. Аз първо ще я матирам със шкурката, тъй като сега е гладко лъскава и после ще нанасям боя. Не е ли това технологията ?
toni_g79 - специалист
miss_headshot написа:
Хм,четка. На много места четох точно да не се ползва четка, ами валяче. Сега се обърках вече. Аз първо ще я матирам със шкурката, тъй като сега е гладко лъскава и после ще нанасям боя. Не е ли това технологията ?
Не точно,така ще ти падне лесно боята.Трябва да свалиш хубаво лака или да намериш хубав грунд.Иначе с мече ще стане,то и с четка ще стане.По-големият ти проблем е подготовката на основата...... Защо не я прелакираш?
(Аз имах една подобна и залепих няколко банкноти и монети и ги залях с лак,после който седнеше все се опитваше да ги махне :lol: )
tripioo - специалист
Лаковете образуват устойчив защитен слой върху дървесните повърхности. Съществуват различни видове лакове с разнообразни области на приложение. Някои от тях са изключително водоустойчиви, а други се отличават с по-бърз процес на съхнене. Лаковете биват групирани в зависимост от количеството на съдържащата се в тях смола. Течните лакове се нанасят с четка и придават гланцов, копринен или матов ефект на повърхността. Лаковете с копринен или матов ефект съдържат матиращи вещества, благодарение на които повърхността не отразява светлината директно. Матовата повърхност показва по-добре характера на дървесината. Във всички случаи си заслужава да си набавите качествена четка за лакиране. Тя е по-скъпа, но с нея се постигат много по-добри резултати.
(източник http://remonti.zazz.info/?cat=1604)

според мен мечето "харчи " повече ... иначе наистина е много добра идея да се свали цялото покритие и тогава ново ...
(с шкурка или пистолет за горещ въздух)
а за грундирането... това е още един слой който ще трябжа да сваляш ако искаш да върнеш старият вид ...
miss_headshot - помощник
Искам да й сменя цвета коренно (даже ще е в 2 цвята). Ще й се добавят и нови крака ,че сега доста се клати. Новите крака са от други плоскости останали от преди и трябва всичко да е еднакво накрая. Да сваля хубаво лака, значи да шкуря доста на ръка предполагам ? Имаме и виброшлайф - май ще е по-бързо решение на проблема.
tripioo: Ясно, разбирам за лака. Въпроса беше дали е нужно в случая да се слага след като масата ще е боядисвана. Грунда ще го прескоча :)
tripioo - специалист
2-3 ръце боя и не битрябвало ... но все пак прочети какво пише на кутията ...
toni_g79 - специалист
Много ще сгрешиш ако прескочиш грунда..... но ти си знаеш!! какво и е покритието на тази боя? мат ,сатен...?
tripioo - специалист
ако имате пистолет за горещ въздух и шпакла е още по бързо ...(тъй като е фурнирована маса трябва да се внимава да не се прошлайфа някъде..)
а ако е "гола" сървесина грунд не е задължителен , лак и боя имат добра атхезия към дървесината
а как ще се процеедира за краката ??
miss_headshot - помощник
tripio: масата е доста стара - мисля,че е фурнирована и лакирана. С пистолета също е идея, само да не осакатя фурнира. Краката нямат лак. Само шкурене и боя отгоре. Те са от ЛПДЧ.
toni_g79: Мат се води боята. И в Бриколаж мострите си бяха матирани. Ще пробвам да сваля лака сега. А грунда директно върху лака ли се нанася? Без шкурене ?

Тема "Боядисване на стара лакова маса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: