• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
petkomz - специалист
Привет! Наскоро сложих термоконтролер ТС56Т на "Комеко", да гаси помпата нощем като изстине водата (прилагам схемата), като монтирах и контролна лампа да показва кога е включена помпата. Въпросът ми е че при това изпълнение лампата показва кога е подадено напрежение към помпата и при евентуален неин отказ лампата продължава да свети. Има ли някакъв начин да показва реално кога помпата работи и кога не?

Прикачен файл

New Picture.jpg
New Picture.jpg (11.38 KиБ) Видяна 5185 пъти
petkomz - специалист
Гледал съм ги в интернет! Първо са скъпи и второ са свързани с преработка на инсталацията, което по време на отоплителния сезон не ми се прави! Въпроса ми беше дали не може някак електрически да се осъществи!
Последна промяна от petkomz на вт фев 07, 2012 12:37 am, променено общо 1 път.
stelaartoa - специалист
НИКАКЪВ друг начин няма,освен посочения от колегата горе. Помпата може да изгори електрически,а да й се подава напрежение в това време...Помпата може да блокира механично или пък да се запуши филтъра ...Тези всичките "кусури " се хващат от датчика на поток...струва 40-45 лв и една тетка .
Иначе за всяка неизправност ще трябва да правиш отделна защита или сигнализатор,и с гаранция ще струва повече пари.
lux_e_on - специалист
Купуваш си най-евтиния компас който намериш и като го сложиш пред пробката на помпата-остта на ротора-с гърба към нея.Ако се върти,значи и ротора се върти- поради магнитното поле което създава .
Последна промяна от lux_e_on на вт фев 07, 2012 12:31 am, променено общо 1 път.
vvventsi - специалист
petkomz написа:
Привет! Наскоро сложих термоконтролер ТС56Т на "Комеко", да гаси помпата нощем като изстине водата (прилагам схемата), като монтирах и контролна лампа да показва кога е включена помпата. Въпросът ми е че при това изпълнение лампата показва кога е подадено напрежение към помпата и при евентуален неин отказ лампата продължава да свети. Има ли някакъв начин да показва реално кога помпата работи и кога не?
Сложи един амперметър!
ESPACE - майстор
lux_e_on написа:
Купуваш си най-евтиния компас който намериш и като го сложиш пред пробката на помпата-остта на ротора-с гърба към нея.Ако се върти,значи и ротора се върти- поради магнитното поле което създава .

Това че се генерира въртящо магнитно поле не значи, че се върти и ротора. Може да е блокирал. А и да се върти не значи че има проток. Датчика на потока си е най сигурно.
vvventsi - специалист
ESPACE написа:
lux_e_on написа:

Това че се генерира въртящо магнитно поле не значи, че се върти и ротора. Може да е блокирал. А и да се върти не значи че има проток. Датчика на потока си е най сигурно.
Вий почвате от девет кладенеца вода да вадите,ако има защита и ако е блокирал ротора тя ще изключи захранването,затова казах един Амперметър,ако върти има ток ако не няма ток!
ESPACE - майстор
Не вадим от никъде вода, просто обясняваме кое е най-сигурното нещо да знаеш че помпата ти работи и имаш циркулация, което е по важното. Къде си виждал масово използвана помпа със защита? Я да те питам. С твоя амперметър при задръстен филтър какво ще отчетеш? А при блокирал ротор?
lux_e_on - специалист
За това си купувате помпа Бирал и и натискате бутона отпред,ако стърже значи върти,но при задръстен филтър е друга работа,ще трябва турбинка с илюминатор като на бензинова колонка след филтъра :mrgreen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Как да разберем дали помпата работи?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: