• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vesoel - специалист
Здравейте на всички в този форум.Привт от мен.Ще Ви помоля за вашите мнения и съвети.

Дилемата ми е следната, да бъде или да не бъде :lol: .Имам парно от 10год.на 90кв.в къща и бях доста доволен от него до момента, когато реших да го подобря.В смисъл разбрах че вече съм много назад в технологията. Искам да монтирам колкото са необходими панели и буфер за да направя някакава икономия на дърва и да подпомогна на отоплението.

1. Проблема е че имам един бойлер 150л. с една серпрнтина.Ако беше с две лесна работа, ама не е.Според вас трябва ли да го сменя с по-голям с две серпрнтини и да монтирам към него панелите или да монтирам буфер с две серпентини и панелите към буфера а от там и бойлера?
2.Колко панела и колко литра вода за буфера ще са необходими(приблизително) за да достигна средно за година към 30-40 процента икономия на дърва, като се има в предвид че съм от Велинград(с най много слънчеви дни в годината)

Прикачен файл

Parno_paneli_1.jpg
парни и панели
Parno_paneli_1.jpg (15.65 KиБ) Видяна 10808 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако се опиташ да намериш някоя жила от прочутата велинградска минерална вода и да я прекараш през радиторите ще имаш по-голям успех :-D
vesoel - специалист
Трябва да се пази в тайна щото ти грабват имота без да се замислят. :-D
naskov - майстор
vesoel написа:
2.Колко панела и колко литра вода за буфера ще са необходими(приблизително) за да достигна средно за година към 30-40 процента икономия на дърва, като се има в предвид че съм от Велинград(с най много слънчеви дни в годината)
За сега сметката не излиза колега :wink: По-добре мисли в друга посока-смяна на дограма, изолация и др. По проблема, който те интересува има теми и е писано доста. Някъде по форума са :) Пробвай с "търсене"
vesoel - специалист
Благодаря ти колега за отговора, доста съм чел и силно се надявах че някой от вас ще ми даде положителен отговор, но уви.Дограмата ми е сменена, имам и изолация.Май най добре е да си сменя само бойлера с две серпентини и да сложа едно панелче само за лятото, така най удачно ми се струва.Пък за подпомагане на отоплението от панели ще помисля след няколко годинки, като се развие технологията още по добре.Благодаря Ви.
LazarGanev - "Велик майстор"
Можеш да си вземеш още един малък бойлер с една серпентина и да ги включиш последователно, като първият се загрява от панела, а вторият се доподгрява както решиш
vesoel - специалист
Последователно кое?, серпентините или чистата вода.Извинявай но не те разбрах точно.Това е добра идея, мислил съм го но така и не го направих, защото на чистата вода не ми светна крушката как да стане по-простичко и по-сигурно без електроника . :? Ако ми помогнете с някаква идея.......И все пак май ще е по- удачно да го подменя с две серпентини да стане като хората. :sad: , така мисля....Не знам :sad:

Бях решил така:По голям бойлер с две серпентини, като горната серпентина да е с по голямо сечение на тръбата към инсталацията, та да го ползвам и като буфер.Това да е така в по студените дни, а през лятото по същия начин от панела когато има излишък.Нещо подобно.....

Та от там си казах ако ща е гарга да е рошава.Навих се тази година да започвам солидно изпълнение на буфер 1000л. + 10-12кв. панели дори и да се подгрявам с тях..., тайно се надявах че ще има добър ефект но зная че не е така, пресмятал съм го много пъти.Повече от 18процента икономия не се получава.и т.н.По принцип аз съм голям експериментатор и ми е като спортна злоба :-D

Благодаря Ви за подкрепата....максимум до месец ще започна нощото.....
vesoel - специалист
Ако монтирам един пластинчат топлообменик от панел към системата ще има ли по-добър ефект, вместо още един бойлер с една серпентина?.
Така мисля да е само за това лятото а есента да монтирам ако има смисъл и допълнителен буфер с евентуално още колектори.???

Прикачен файл

Parno_plastinchat_1.jpg
Parno_plastinchat_1.jpg (22.22 KиБ) Видяна 10548 пъти
Humppa-1 - напреднал
А какъв е този фотоволтаик? :?
Christo - майстор
Фотоволтаикът (каква хубава българска дума!), ако беше по-евтин, би бил перфектното решение. Забравяш за всякакви тръби, разширителни съдове, помпи и етилен гликоли. Две жици от него до бойлера, и като нагрее водата, автоматиката на бойлера го изключва. Зимно време работи даже по-добре, защото се охлажда от въздуха. Ама 3 лева на ват по 2000 вата, мале мале :shock:
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за соларни панели към парното." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: