• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikivd - специалист
Днес направих едно замерване. :-D Измерих консумираната енергия от всички електроуреди вкъщи. Останах като гръмнат от резултатите. :shocked: Започвам с пералнята която е "АА" клас. Този електроуред стои включен в контакта от както е закупен. Консумацията е 25вата :megaeek: След това следва музикалната уредба с 22вата. Тя поне има един часовник който свети :-D . 5 броя телевизори със консумация около 10 - 15вата. 3 цифрови приемника с консумация от 8 вата.
2 климатика по 6 вата. микровълнова фурна от 7 вата. таймера на готварската печка- 5 вата. Рутер 9 вата (С много голям адаптер е). Зарядно за лаптоп (стои си постоянно включен в контакта) 5 вата. Мерих и зарядни за телефони, но те се оказаха с пренебрежимо малка консумация. Като съберем всичко се получава около 170 вата!
170х24=4KW
4x31=124KW

124x0,16(средна цена)=20лв. :rolleyes:

Сега се сетих за още 2 уреда които съм изпуснал. :schweig:
vvventsi - специалист
nikivd написа:
4x31=124KW

124x0,16(средна цена)=20лв. :rolleyes:
Защо го смяташ по 24ч? смятай го по часовете през който не ги ползваш уредите!
nikivd - специалист
Да прав си. значи 17-18лв.
darken_nz - специалист
Вижте какво. Нормално е да има консумация в режим на готовност.
Все пак някои системи трябва да се поддържат, за да може устройството да поддържа таймера, да прави планиран запис (ако говорим за рекордер например), или пък уредбата за да показва часовник, ако използваме някаква функция за събуждане и тя и т.н.
Естествено, че и схемите си имат ток на празен ход - единствения начин да няма консумация е да извадим щепсъла, или ако има прекъсвач на устройството да го ''щракнем''.
nikivd - специалист
току що премерих най-важния уред. Настолния компютър. Но при замерването на тока забелязах нещо много странно. Може би съм открил новия енергоспестител "Power-BOX 2" :-D При включването в разклонителя ЛСД монитор тока е около 60мА.
При включен субуфер 2.1 тока е 40мА. И двата уреда са в режим на готовност. Обаче като ги включа и двата едновременно тока пада на 32мА :?
vvventsi - специалист
nikivd написа:
току що премерих най-важния уред. Настолния компютър. Но при замерването на тока забелязах нещо много странно. Може би съм открил новия енергоспестител "Power-BOX 2" :-D При включването в разклонителя ЛСД монитор тока е около 60мА.
При включен субуфер 2.1 тока е 40мА. И двата уреда са в режим на готовност. Обаче като ги включа и двата едновременно тока пада на 32мА :?
Тока не е синусуидален,така че не се учудвай от това!
DMN - майстор
Nikivd, подвеждаш се така, като мериш тока, мери с ватметър и ще видиш, че няма нищо общо с това, което пресмяташ :) . Мощностите са няколко пъти по-малки.
nikivd - специалист
Стария електромер съм го сложил на една установка, да меря консумацията на различни уреди. Знам, че има минимална консумация която не отчита но горе долу показва еднакво със сметките ми по горе за Аудио уредбата, Пералня, ТВ. включени заедно. Ако някой има ватметър и му се занимава, нека да сподели резултата.
DMN - майстор
Ако умножаваш тока по напрежението и се водиш по резултата, виж по-долу какви разлики се получават:
ДВД – измерено с мултицет:
0.017А*235V=3.995W
измерено с ватметър – 2.8W
Настолен компютър заедно с монитора измерени с мултицет:
0.036А*235V=8.46W
с ватметър – 5.1W
Телевизор – измерен с мултицет:
0.042А*235V=9.87W
с ватметър - 3.6W
Пералня измерена с мултицет:
0.035А*235V=8.225W
с ватметър – 1.3W
Микровълнова – измерена с мултицет:
0.022А*235=5.17W
с ватметър - 2W
С тази формула можеш да си сметнеш някой активен товар(нагревател например), а всички тези уреди, които са измерени от теб и от мен, не са такъв товар, затова не са верни сметките, които правиш.
nikivd - специалист
Нещо не схващам, нали W=VA или P=UI. Никъде не е написано, че тази формула се използва само за нагреватели :?
Само да отбележа, че ватметъра мери и Фактора мощност който нас не ни интересува. Ако косину ф е по малко от 1, е нормално ватметъра да показва по малко. Но електромера ни не мери косинус Ф !! За това мисля, че с ватметър не е подходящ уред за мерене на такива величини.
Ще взема да премеря с електромера за 24 часа колко вата ще навърти ТВ, ТВ приемник, рутер, настолен комп и монитор, и аудио уредба.
  • 1
  • 2

Тема ""Режим на готовност"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: