Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Привет на всички. Дайте съвет за избор на селективен слънчев колектор, става въпрос за затопляне на 100 или 120 л бойлер.Като за бойлера също може да споделите мнения като марка (предстой да се закуп)? В бургас магазина БГ Терм ми предложиха промоция на Viessmann модел Vitosol 100-F 849лв. с ДДС заслужава ли си парите или да се насоча към някой от панелите на Sun System или нещо друго българско :? ? А за бойлера евентуално има вариант освен със серпентина да и с мантия, обезателно ще се поръчва неръждаем ! Елдом Инвест или СънСистем :?
За тези пари съм си сложил 2 най обикновенни турски панела + помпа + още малко части че ми и хартисаха малко за биричка.Днеска при това слънце още преди обяда беше сгрял на максимум 120 литра. И после цял следобед имаше топла вода на воля. :lol:
Лично мое мнение и всеки сам си решава как да си харчи парите.
Абсолютно си прав. Слънцето е еднакво за всички колектори. Аз имам самоделка и гледам днес температурата в него беше 110 градуса. Ако не духаше вятър можеше и повече да е. Не съм го напълнил, защото ме е страх да не замръзне а и в момента бойлера ми е на парното вързан. Просто няма смисъл от скъпи вакумни колектори. Ако няма хубаво слънце греене ако ще и колектор за 1000 лв да вземеш,няма да те огрее :-D
Мисли за още една серпентина и натифриз и ще разбереш колко си загубил до сега. Аз дадох пример само за днеска но зимата почти 1/4 от всички дни са такива.
Знам колега знам. Просто някой ден трябва да се навия да прекарам още 2 маркуча до бойлера. А за серпентината Може да се направи. Но се чудя на другия бойлер който е със тесния фланец как да направя втора серпентина :?
Е турски няма да сложа със сигурност. Семейния съвет наклони везните за нещо българско, с оглед цената. Слънцето е едно за всички колектори че е така така е ! Разликата е че когато слънцето е оскъдно, по добрия ще загрява повече ............
Аз лично имам монтирани 100 панела Висман -Витосол 200 еф (малко ще кажете -ами 1 панел е 1700 лв ), но Витосол еф 100 също са добри -1 панел захранва бойлер 120-150 литра , ако тръбния ти път е малък -бойлера ще се загрява нормално 65-70 градуса , зависи от консумацията може и 80 гр да стига .На Сънсистем не са лоши селективните панели (имам монтирани над 1000 бр ) , също и на Теси селективни са добри .Така че си избери -1 брой Витосол еф 100 , 1 брой Сънсистем с площ 2,70 , или 2 броя на Теси .
:lol: Лежи ти на това ухо. Може би скъпия ще гони облаците или пък ще привлича космически лъчи. :)
E какво да се прави щом в тая къща пее кокошка а не петел бягай при ''Филма'' поне ще ти продаде нещо дето не е боклук и ще работи.
Пък като си полежиш на тая кълка ще приказваме тогава. Пък и защо поиска съвет след като началника ти е дал ултиматум. :lol: :axe:
Аз не съм търговец , само давам изпитаната рецепта .
:-D
2 бр Теси колектори -1138лв. Тръби около 200лв (медни). Контролер- 100лв. Помпа 150лв. Бойлер 120л- 399лв. Разширител, фитиги, стойки и какво ли не още.. 2500лв. най-малко щом искаш качество. Ами пари за труда. filmatoplo е много добър :) 120л. бойлер лятото се отоплява с около 5-6,7 к.вата енергия. В зависимост от температурата на входящата вода. (В едно село до Сандански лятото водата от чешмата беше поне 35 градуса. :-D Там и дума не ставаше за такива инсталации. ) Това прави около 30-35 лв. разход за отопление на вода за един месец. Ако годината е слънчева и се ползва 8 месеца = 300лв. Като махнем 80 лв за електроенергия за помпата и за подгряване на водата когато времето е облачно стават 220лв. годишно. Тоест ще ти трябват поне 10 години за да си избиеш инвестицията. И тъкмо когато си избиеш паричките, нещо ще се счупи. Я бойлер ще протече я помпа се счупи. Просто не си заслужава скъпи инвестиции.
Ей ти го избора:
http://www.tesy.com/bg/products/cqlostni_solarni_sistemi/cqlostni_solarni_sistemi/solo_sistemi/ss_mini_sp06_asl/
Пък бойлер си търси, щото Теси нямат неръждаем.
Мерси все пак за мненията. Определено ще са ми полезни :)
filmatoplo написа:Аз не съм търговец , само давам изпитаната рецепта .


Моите извинения.
Знам ама нещо тая вечер карам по инерция. А пък като се заговори за цени и все търговци са ми пред очите. И всеки гледа да те набута нищо че същото произведено в ''ЧайнаМайна'' ще ти свърши същата работа.
:) Винаги съм казвал че малка слънчева инсталация с 1 -2панела и бойлер 100-200 л , е доста скъпа за литража си -понеже щеш не щеш купуваш всички компоненти като на голяма сл инсталация .
Точно
Може ли колектора да се разположи с дългата си страна хоризонтално , понеже ще го закача за терасата и е по удобно за монтаж.
Няма да работи ефективно. Има си колектори за хоризонтален монтаж.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”