Много интересна и все по-често дискутирана тема.
mios - напреднал
Здравейте, искъм да се обърна за съвет към вас.
Колкото повече чета и повече се обърквъм.Проблема е елементарен но немога да взема решение,става въпрос за стара къща на село, къщата е на един етаж и едната стая не е била обитавана и пода е на някаква замазка и в задоволително състояние а тавана е гредоред и покрива е сръвнително добре.И така махнал съм тавана и е само на гредоред,подмеиних някой греди и искъм да накова ламперия на гредите и върху ламперията да налепя фибран 2см и фибрана да го шпаковам с мрежа а на пода също да налепя фибран и върху него да сложа подложка за ламинат и отгоре да наредя ламинат.Претесняваме по каква технология да стане това, да няма влага и конденз , абе с две думи нямам опит и незнам какво правя ина4е за направата ще се справя.
kokopi4o - помощник
mios написа:
Здравейте, искъм да се обърна за съвет към вас.
Колкото повече чета и повече се обърквъм.Проблема е елементарен но немога да взема решение,става въпрос за стара къща на село, къщата е на един етаж и едната стая не е била обитавана и пода е на някаква замазка и в задоволително състояние а тавана е гредоред и покрива е сръвнително добре.И така махнал съм тавана и е само на гредоред,подмеиних някой греди и искъм да накова ламперия на гредите и върху ламперията да налепя фибран 2см и фибрана да го шпаковам с мрежа а на пода също да налепя фибран и върху него да сложа подложка за ламинат и отгоре да наредя ламинат.Претесняваме по каква технология да стане това, да няма влага и конденз , абе с две думи нямам опит и незнам какво правя ина4е за направата ще се справя.
На пода, ако е достатачно равен, а и ако си сигурен в качеството на замазката /в старите къщи може да не е циментова/ фибрана можеш да го наредиш и без да го лепиш. 2см. фибран /верно, че е скъп/ за пода са малко според мен. Какво имаш в предвид- подложка за ламинат, ако е от тънките кечета, няма да стане, ще се получи пропадане там където са по-тежките мебели /личен дзифтарски опит/. Между ламината и фибрана, задължително твърда подложка- изхвърлен ламинат от комшията, плоскости OSB, гипсфазер и ........
За тавана: Щом си решил ламперия твоя си работа, но не можеш ли да го наредиш фибрана директно върху гредите, все пак повечето листове /над 2см./ са дълги по 3 метра? А аз не бих го шпакловал, всички гредореди мърдат и ще ти пукне.
kokopi4o - помощник
да няма влага и конденз
най-евтината защита от влага която идва от земята е здрав армиран найлон, но може и специална хидроизолация от магазина. Но има ли много влага все ще избие по кьошетата долу ниско.
mios - напреднал
На пода, ако е достатачно равен, а и ако си сигурен в качеството на замазката /в старите къщи може да не е циментова/ фибрана можеш да го наредиш и без да го лепиш. 2см. фибран /верно, че е скъп/ за пода са малко според мен. Какво имаш в предвид- подложка за ламинат, ако е от тънките кечета, няма да стане, ще се получи пропадане там където са по-тежките мебели /личен дзифтарски опит/. Между ламината и фибрана, задължително твърда подложка- изхвърлен ламинат от комшията, плоскости OSB, гипсфазер и ........
За тавана: Щом си решил ламперия твоя си работа, но не можеш ли да го наредиш фибрана директно върху гредите, все пак повечето листове /над 2см./ са дълги по 3 метра? А аз не бих го шпакловал, всички гредореди мърдат и ще ти пукне.[/quote]
Благодаря за съвета.
Замазката е бетонова и сръвнително равна, под замазката незнам как са нещата невярвам да има хидро изолация
и понеже фибрана е влаго непропусклив и затова се спрях на него.Във рорума пище че ако фибрана е за под може ламината директно да се слага върху фибрана.
За тавана:Съм се спрял пак на фибран защото искам гредите да се виждат и ламперията да е над гредите и нали трябва все пак над ламперията да има някаква изолация и си мисля че ще е по удачно да е пак с фибран а не вата или стериопор със сигурност има мишки или други гризачи и като го шпаковам ще го запечатам а и евентуално от керемидите да падне малко влага ще се задържи над фибрана и няма да премине през лампериятя.
Керемидите са стари но здрави и под тях има мокава, но при дъжд и силен вятър не исключам да пронйикне дъжд под керемидите и затова искам да шпаковам фибрана даже и да се напука няма да е проблем и да попадне влага ще се изпари после.
torbalan - Дървен философ
не съм чел подробно отговорите, но с две думи...

1. тавана
не виждам за какво ще се вкарваш в приключения с фибрани и ламперии...
щом гредите се виждат - за тях си хващаш конструкция, пълниш с вата - колкото повече, толкова по-добре... и най-отдолу гипсокартон...
шпакловаш, шкуриш, боядисваш и си в джаза :)

2. пода - аз бих сложил евтино чамово дюшаме...

3. конденз - за да няма конденз трябва да е сравнително топло, да се проветрява и да няма постоянни източници на влага...
никакви технологии не могат да те спасят от конденз, ако някое от горните условия не е изпълнено :)

и на първо място - покрива го оправи да е добре, а не горе-долу добре...
galin56 - специалист
Ето тука е описана технологията сух под в предаването Мисия моя дом. Изглежда лесно, но материалите сигурно са доста скъпички, но ти си прецени. Най-отдолу сложиха и някаква хидроизолираща замазка точно за случаи като твоя. Не съм строител и не съм го правил, просто гледах предаването.
http://www.misiamoiatdom.com/282-%D1%81 ... 0%BB%D0%B8

Тема "Съвет за направа на под и таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: