• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте
Появиха се къртици в двора на вилата ми. Цялата морава стана като минно поле - не знам как ще я кося. Някой може ли да ме посъветва как ефикасно да ги премахна?
Предварително благодаря.
С помощта на специален електронен уред за прогонване на къртици. Представлява комбиниран пиезо зумер с вибрация. Работи с 4-ри батерии по 1,5 V и предпазва площ в радиус 800 м. от мястото, където уредът е поставен (разбирай забит в земята). Продава се в магазините на CONRAD в София за 14,99 лв. или в Praktiker, където цената му е значително по-висока.
Неудобството му е според специалистите, е че с течение на времето къртиците свикват с него и пак могат да се върнат.
от Pepina » вт мар 20, 2007 7:15 pm
Потърси димки за къртици в селскостопанските аптеки. Поставят се дупките, палят се и къртиците отиват у съседа :wink:
Само не ги убивай, защитени са.
Благодаря за вниманието
Ще пробвам зумера - не бях чувал за него.
В аптеките ми казват, че отдавна не продават димки, защото гризачите наистина са защитени
от ICC » ср мар 21, 2007 10:56 am
Аз на моите кърици им бях обявила "джихат", или те или аз. Пробвах абсолютно всичко , което бях чула: димки, карбамит, развалена риба, косми от куче, чесън, капани, тези въпросни устройства, които произвеждат ултразвук и все губех битката. Траен успех постигнах с така наречените "перални с ултразвук" "Вулкан". Удължих и шнура и я зарових в най-широкия канал, работи почти цяла година непрекъснато докато се повреди. След това нямах къртици около 5 години, сега за съжаление една се опитва да се засели в двора ми, а аз не мога да намеря тези "перални". На всичкото отгоре имам и "сляпо куче", нещо, което пак рови но плитко)! Друг сигурен метод е куче ловец на къртици, но първо от къде да го намериш и второ докато то хване къртицата изравя двора повече и от нея (имам съседка с такова куче, след като и донесе къртицата на прага и тя си оправи двора сега живее живот без къртици). Ако някой знае откъде да си купя такава пералня "Вулкан", моля да ми отговори! Преди ги продаваха само с дистрибутори.
от gss » ср мар 21, 2007 3:09 pm
При мен тази работа я вършат котките. Имам две женски които ги изваждат от дупките. Сега разбирам, че са защитени, но така дивеча сам се оправя :)
ICC написа:Ако някой знае откъде да си купя такава пералня "Вулкан", моля да ми отговори! Преди ги продаваха само с дистрибутори.


Според мене има такива перални, но или е сменено името, или се произвеждат други модели.

Ето една такава пералня
от ICC » ср мар 21, 2007 4:03 pm
Velsi,да си жив и здрав! Много ти благодаря! Точно за това става дума, само че моята беше друг модел, приличаше на голяма черна таблетка. Още един път сърдечни благодарности :-D !
от anmoll » пон фев 04, 2008 7:31 pm
От известно време се каня да питам за тази пералня...истина ли е това,което пише за нея :?
от anmoll » чет фев 14, 2008 9:57 pm
ICC,виждам,че си на линия.Добра ли е тази пералня- какъв е твоя опит.Много ми е любопитно :?
от ICC » чет фев 14, 2008 10:36 pm
Специално за пране, пробвах, пере, но някак не усещам свежестта, като след друго пране, но виж къртици гони!
от Forestar » съб мар 08, 2008 12:01 pm
Имах един комшия на село(мир на праха му).
Та той слагаше в тунела на кърта хапчета за гъргарица(така по нашия край наричаме една буболечка вредител по прибрания ечемик).
Има ги по агроаптеките. Самото хапче се разгражда във вид на газ, който мори гъргарицата.
Не знам гони ли ги или ги убива, но резултата беше на лице - нямаше повече къртове.
от lyki » съб мар 08, 2008 5:19 pm
Да споделя и аз как се справих преди години с проклетите къртици.
Минах както и ICC през всички хитрини който бях чул но ефект никакъв. Някой ми спомена че гадовете не понасяли постоянното тупуркане по почвата, и тогава ми дойде на ум да стъкмя една перка от летвичка (каквато дялкахме като деца). Намирасе центъра на летвата и в двата противоположни края се издялква с противоположен наклон,после от другата страна същото.
Та такава една перка направена от летвичка около 1м./7см/1,5см.
поставих на един акациев кол забт в центъра на градината на около 50см дълбочина. от горе перката захванах на шарнирно рамо като ветропоказател,от единия край перката ,от другия една ламарина.
Самата перка с пирон захванах за рамото малко изместена от центъра (зада може при въртенето да вибрира)От двата края на пирона с койт захванах перката за рамото сложих по една ламаринка като шайба които ламаринки съсздаваха допълнителен шум който по акациевия кол се предаваше на почвата и се получава една постоянна тупуртия, която гадините не понасят и бягат.Наред с полезната работа която вършеше перката бе и голяма атракция за децата от махалата и моите.
Но сега пораснаха и скоро ще се опитам да направя такава за внуците :wink:
от ICC » съб мар 08, 2008 6:21 pm
Luky, дали не можеш да пуснеш снимка или чертежче, че новата пералня се повреди за дни, :cry: а за хапчетата, които димят- миналата година изхарчих цяла кутия, те се продават в нещо като сребристи малки бидончета, наистина за известно време бягаха, но после се връщаха! А на всичкото отгоре една къртица в ужаса си излезе на повърхността и взе да се гърчи пред очите ми и се оказа такова сладко симпатично животинче, че щях да се хвърля да и правя изкуствено дишане "уста в уста"! Една седмица след това се будех през нощта от угризения! Трябва да е нещо, което ги гони!
от lyki » нед мар 09, 2008 8:34 pm
Изображение

Ето това начертах на бързо
от ICC » нед мар 09, 2008 9:45 pm
Много благодаря! :) Боже дано да помогне! Задължително ли е акациев клон? Те по ефективно вибрират ли? По-еластични ли са или няма някаква конкретна причина? Не знам дали ще намеря лесно акация. Благодаря още веднъж!
от lyki » пон мар 10, 2008 7:16 am
:lol: Не ,нее задължително,просто акацията по дълго издържа в пръста без да изгние.
от ICC » пон мар 10, 2008 11:09 am
Още веднъж , благодаря! :)
Добре е на кола да се обгори частта, която ще бъде в земята. Може и допълнително да се импрегнира, например със старо масло.
Майка ми има няколко котки. Старата котка ги лови без грешка. Даже по две на ден. Научила е и малките си котета да ги ловят. Това ми го е казвала майка ми. Жалко, че майка ми няма фотоапарат, за да снима.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Градина”