Ел. инструментите. Консумативи.
Колеги,имам едни инструменти от дядо ми,доста са стари,никога не са ползвани,харесват ми и могат да вършат много добра работа,въпроса ми е с какъв ел. уред се използват,бормашина или углошлайф,инструментите са една малка планя ПР-70(ренде) и един малак ръчен циркуляр,направени са да се използват от един и същ ел. уред.
Изображение
питал съм в един магазин за подобни неща казаха ми ъглошлайф,дядо ми казва мисля че с бормашина.... в крайна сметка какво ги задвижва?
Това е ренде към дрелка. има и няколко излишни чарка. Навремето бяха приставки към дрелка , циркуляр, ренде, ъглошлаиф бормашина и маи толкова.
И съответно не върши никаква работа заради ниските обороти. Навремето се смяташе, че дрелката е свръх универсален инструмент и може да се използва за абсолютно всичко. Имаше най-различни приставки, даже и за превръщане в малък ъглошлайф. Сега на всеки е ясно колко е раликата в оборотите на дрелка и ъглошлайф.
Аз имам приставка за дрелка за превръщане в зеге.
от комплекта имам само това ренде и циркулярчето,значи се задвижват със бормашина така ли?а самото зацепване как става,във смисал като гледам тая дупка по средата е малко на конос там ли зацепва или в тва изрязаното
в магазина ми казаха че можело да се използва и ъглошлайф,предполагам зареди по високите обороти,мисля че като се махне предпазитела за диска диаметъра е същия но дали ще зацепи...
от velsi » пон мар 12, 2012 10:10 pm
От снимката ти не става ясно как се зацепва. При повечето стари дрелки патронника се закрепваше на конус. Възможно е точно такова да е присъединяването. Ако завъртиш това нещо с ъглошлайф съм сигурен, че няма да се върти дълго време. В магазина са ти казали така, защото толкова разбират. Аз на един такъв магазинер като му показах приставка за дрелка за пробиване под ъгъл, с регулиране на ъгъла, веднага поиска да се снима с нея. :-D
За да го използваш трябва да имаш дрелка с патронник на резба, с конус на Морз не става.
Като се развие патронника се нанизва на отвора със скобата и се затяга с 6-тограмния ключ, като се внимава засечката на дерлката да влезе в изрезите на преставката. Принципа е на чеп и нут /промерно/.
П.П. вътре е с вариатор /повишаващ редуктор/ повишава оборотите за сметка на мощноста.
Имам същото такова нещо от комплект на бившото "ЕЛ ПРОМ ЛОВЕЧ" (сега "СПАРКИ") от 20 години.Може да се закрепва на маса и да го ползваш за мини абрихт,но аз го ползвам повече като ръчно ренде че иначе е опасно.Както е споменал колегата по горе,задвижва се със стария модел дву скоростни дрелки с ударно -пробивно действие ,производство на тогавашното предприятие.Развива се патронника и на оста има остърган дву грам който задвижва системата.Но трябва да работи на високата скорост иначе кълве дървото.На плота има една ламарина с която се реголира дълбочината на врязване.
И аз имам такова от Ловеч. За да го ползваш със "съвременна" дрелка, можеш да махнеш патронника и да навиеш една гайка на негово място (ако патронника е с такова закачване). Понеже гайката е по-голяма от отвора, малко се изпилява на шмиргел, така че да влиза с малка хлабина. После, както казаха по-горе стягаш със шестограна и си готов.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Ел. инструменти”