• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Simi4 - напреднал
Здравейте колеги. Във вилната зона едно време хората събрали пари, купили си трансформатор, стълбове, проводници и бившето Енерго им изградило мрежата за нн (срещу заплащане). Юридически нещата се уредили така - учредила се кооперация като юрид. лице с открита партида и електромер. По вилите си има електромери, които се отчитат от избрано лице, което събира парите и плаща според общия ел-р по тарифа за битови потребители. Преди две години ЧЕЗ ни изпрати писмо с което иска да уточним за какви цели се използва електроенергията - битови, или стопански. На нашите твърдения за битови ни се изсмяха, защото при учредяването на кооперацията като предмет на дейност пише сто неща между които добиване и преработка на животинска и растителна продукция и т.н. В резултат въпреки усилията ни го начукаха по тарифата за стопански потребител по ниско напрежение, т.е. възможно най-скъпата. Покрай кореспонденцията по темата с тях, ми стана ясно, че ако трансформатора е на потребителя (както е при нас), средството за търговско измерване трябва да е от страна на средното напрежение. При това положение бихме плащали около 1/3 по-малко. И точно тук ми е въпроса към знаещите. При положение, че ЧЕЗ са задължени да доставят и монтират средството за търговско измерване, колко би ни струвало на нас това преместване?
Simi4 - напреднал
За пояснение ще цитирам част от "ПРАВИЛА за измерване на количеството електрическа енергия"
Чл. 10 (1) Преносното предприятие е длъжно да доставя, монтира и поддържа средствата за търговско измерване и прилежащата апаратура за регистриране и предаване на данни в случаите, когато се измерва:4. енергията, използвана от потребители на енергия за стопански нужди, присъединени към електропреносната мрежа;
Чл. 13. (1) Когато утвърдените тарифи предоставят възможност на потребителите от дадена група да избират начина на измерване на количеството електрическа енергия, преносното, съответно разпределителното предприятие, е длъжно да монтира измервателни уреди, които да съответстват на писмено заявения избор на потребителя.
(2) В случая по ал. 1 потребителят подава писмено заявление до преносното, съответно разпределителното предприятие, с искане за промяна на начина на измерване. Заявлението съдържа мотивите за исканите промени.
(3) В 30-дневен срок преносното, съответно разпределителното предприятие, след проверка на съществуващия начин на търговско измерване на място при потребителя, предлага договор за осъществяване на исканите промени.
(4) Всички разходи, с изключение на разходите за самите измервателни уреди, са за сметка на потребителя. - Те затова ми е думата.
darken_nz - специалист
Като са се изсмели извикай някоя телевизия да снима какви ви са ''стопанските'' нужди!
Определено камшик заслужават и тези, които са правили нещата гьотере.
Най-вероятно са измислили тази стратегия пак заради енергото - хората са искали да измислят нещо, че да имат ток (поне така мисля).
Само че последиците от тези тарикатлъци в момента ги понасяте вие.
Тук не знам дали ти трябва спец по средно напрежение, или юрист.
Чеза и те са за сопа. Това би следвало да се провери и да се прецени на място, а не да се налагат тарифи ей така!
И не се учудвай. В момента тези изтарикатени, пикливи ''провайдърчета'' се чудят как да измъкнат пари от хората - преди време нещата бяха други и доста операции, които се извършваха не се таксуваха за сметка на потребителите и таксите бяха други.
Бога ми! Преди време тока беше някакви жалки стотинки!
Simi4 - напреднал
И аз се спрях на варианта за телевизия, и сега избирам предаване. Не искам някои да си направят само шоу, искам да се получи някакво решение. Но все-пак искам мнение за нашите разходи, защото в тия времена е важно.
БайТанас - специалист
Мерене на средно напрежение се монтира на консуматори заявили голяма мощност . Изащо мислиш че ще плащаш 1/3 по малко енергия там ще се отчита и консумацията и на самия траф плюс това ще ти начислават и реактивна енергия.
Стефко - специалист
В друга тема от форума бяха писали, че положението в момента било за предпочитане пред онова омразното соц време. И много хора го подкрепиха. Вероятно все младежи. И най вече за това, че вече можело да се пътува свободно по света. Това добре. Но колко хора от тях могат да си го позволят, и да пътуват свободно? И с какви пари? То работа вече не се намира, че пари ли. Имало пари на Запад. Имало, трънки. Вече се връщат гастарбайтерите.
В тоя ред на мисли смятам, че всичко в енергетиката е една мафия. Разпродадоха я, и в момента скубят пари от изтормозения народ и за производство, и за пренос, че и за разпределение на електроенергията. И цената става петорна от производствената.
Simi4 - напреднал
Ами ето ценоразписа за тази година Бай Танасе:

І. Продажба на ел.енергия за предприятия с по-малко от 50 души нает персонал и с годишен оборот до 19.5 млн.лв., присъединени към електроразпределителните мрежи на средно напрежение
2. Две скали
в т.ч. - Дневна 0,10352
Нощна 0,03106
ІІ. Продажба на ел.енергия за предприятия с по-малко от 50 души нает персонал и с годишен оборот до 19.5 млн.лв., присъединени към електроразпределителните мрежи на ниско напрежение
2. Две скали
в т.ч. - Дневна 0,12351
Нощна 0,04388
Вижда се разликата, но тя ще компенсира само загубите в трафа за които си прав, че са за наша сметка. По-важното в този случай е, че няма да плащаме за достъп и пренос по мрежата за ниско напрежение, което за сметка от 320 лв е 88 лв. И без това като има авария от ЧЕЗ казват да се оправяме, защото мрежата е наша. За чий тогава ни вземат пари за достъп и пренос по НН сега.
БайТанас - специалист
Simi4 написа:
Ами ето ценоразписа за тази година Бай Танасе:

І. Продажба на ел.енергия за предприятия с по-малко от 50 души нает персонал и с годишен оборот до 19.5 млн.лв., присъединени към електроразпределителните мрежи на средно напрежение
2. Две скали
в т.ч. - Дневна 0,10352
Нощна 0,03106
ІІ. Продажба на ел.енергия за предприятия с по-малко от 50 души нает персонал и с годишен оборот до 19.5 млн.лв., присъединени към електроразпределителните мрежи на ниско напрежение
2. Две скали
в т.ч. - Дневна 0,12351
Нощна 0,04388
Вижда се разликата, но тя ще компенсира само загубите в трафа за които си прав, че са за наша сметка. По-важното в този случай е, че няма да плащаме за достъп и пренос по мрежата за ниско напрежение, което за сметка от 320 лв е 88 лв. И без това като има авария от ЧЕЗ казват да се оправяме, защото мрежата е наша. За чий тогава ни вземат пари за достъп и пренос по НН сега.
Мерене на средно напрежение на две тарифи забрави ще ти начисляват и върхова а тя е най -скъпа не забравяи и реактивната. Поне до сега не съм виждал мерене на средно което да няма три активни тарифи и четири реактивни.
fikata - майстор
Реактивната енергия се плаща САМО ОТ ПОТРЕБИТЕЛИ НАД 100 kW
Simi4 - напреднал
Колеги, благодаря за мненията, все-пак нещата може да се отсеят. Месечната ни консумация не надхвърля 6000кв/ч.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос към специалисти "средно напрежение" (ако има)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: