• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tsirkov - помощник
Здравейте
Искам да си направя зарядно за кола. Като трябва да преобразува 12 -14V(при запален двигател) в 5V. Използвам стабилизатор 7805 като го свързвам както е показано на схемата
Прикачен файл:
7805 shema.JPG
7805 shema.JPG (20.01 KиБ) Видяна 8400 пъти
Проблема е следния. Когато подам +12 на пин 1, се появява +12 на всички пинове и се окъсява веднага схемата защото на пин 2 е маса. пробвах с 3 различни елемента 7805 и при всичките е едно и също. Не знам къде бъркам, ако някой знае моля за помощ

Благодаря предварително!!!
galin56 - специалист
Ами не знам. Схемата ти е вярна. То няма и нищо сложно за свързване. На In влиза 12В на OUT излиза 5В. Единственото за което се сещам е виж по някакъв начин дали нямаш късо между масата пин 2 и другите пинове 1 и 3. Тоест провери си масата. И ако си слагал някакви кондензатори, пробвай без тях. Може от и от тях да е проблема. Няма друг вариант. Виждал съм много такива схеми работещи. Няма какво да се обърка просто.
Допълнение: А нали знаеш, че тая маса всъщност ти е 0, или минуса на акумулатора. На средното краче трябва да ти отиде "-" от клемата на акумулатора. Друго не се сещам какво може да си объркал.
hladnia - специалист
tsirkov написа:
Искам да си направя зарядно за кола. Като трябва да преобразува 12 -14V(при запален двигател) в 5V. Използвам стабилизатор 7805!
Да не бъркаш крачетата
Изображение
tsirkov - помощник
Незнам не бъркам и крачетата точно ги връзвам като на снимката по горе. Даже на последния 7805 които пробвах направо като го взех му пуснах директно 12в без никакви кондензатори и пак същото +12 на всякъде. Утре ще отида да си купя нови 7805 от друго място да не би да са ми ги дали калпави.
Благодаря на всички за бързите отговори
bdz43r - специалист
Пробвай с кондензатори. Без тях понякога се шашкат.
lenko71 - специалист
tsirkov написа:
Когато подам +12 на пин 1, се появява +12 на всички пинове и се окъсява веднага схемата защото на пин 2 е маса.
Как ги измери тези 12V на пин 2 при положение, че трябва да е свързан към маса? Или мериш без да си го свързал?
tsirkov - помощник
lenko71 написа:
Как ги измери тези 12V на пин 2 при положение, че трябва да е свързан към маса? Или мериш без да си го свързал?
Първия път като я пуснах схемата на захранването на компа, захранването се окъси и угасна. Добре че после тръгна. После пуснах само +12 и с мултицета като го дадох на масата на компа проверих крачетата и както писах имаше 12 на всякъде
bdz43r - специалист
А масата на 7805 върза ли я за масата на компа?!
Явно не си де, щом си измерил 12 V и на 2-ро краче... няма и как да получиш друго без маса.
tsirkov - помощник
искаш да кажеш че ако не пусна маса на второ краче винаги ще има +12 на другите. Незнам колко е логично но нали затова се окъси захранването, Защото дойде + на минусовата клема. След малкко ще отида да купя други стабилизатори че ми се струва че проблема е нещо в тези. Като ги пробвам ще пиша пак
  • 1
  • 2

Тема "Стабилизатор на 5 V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: