• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
SongBird - специалист
Въпрос,

Ще монтирам този плот(котлон). Само дето реших, че ще слагам щепсел, отрязах стърчащите от стената кабели и сложих контакт, а на плота му вързах кабел с щепсел... Сега почнах да се притеснявам, че нулата и фазата ще се разменят като го бучна в контакта... Има ли някакъв проблем или да свалям контакта и да си го вързвам направо с кабели?

Мерси.
velas - специалист
Важното е къде е вързано заземаването.
Ако инсталацията е двупроводна може да ползваш 25А контакт и щепсел (имам някъде тема за тях). Те се включват само по един начин и не може да се офази котлона.
fikata - майстор
Ако кабелът от плота ти е трижилен и е свързан правилно L/фаза/,N/работна нула/,PE/защитна нула/ към щепсела, няма проблем с обръщането на щепсела.Разбира се и контактът трябва да е свързан правилно с фаза,нула и защитен проводник.
SongBird - специалист
fikata написа:
Разбира се и контактът трябва да е свързан правилно с фаза,нула и защитен проводник.
Kак е правилно? Двупроводна ми е мрежата. Аз съм ги свързал фаза, нула и земята с мост към нулата. Така ли е правилно?
VLADO66 - майстор
А имa ли знaчeниe при плотовeтe с трифaзно зaмостeно свързвaнe и eлeктронно упрaвлeниe. :?
fikata - майстор
Така ли е правилно?
Правилно е. Още по правилно е съгласно форумните теоретици е връзката между нулата и заземяването на контакта да не се прави с мостче, а чрез нулевия проводник без прекъсване от инсталацията,като първо се прави свързването към защитната клема и след това към работната клема на контакта. :)
fikata - майстор
при плотовeтe с трифaзно зaмостeно свързвaнe
След премостването трифазният плот става монофазен и захранването се изпълнява като на такъв.
Последна промяна от fikata на съб май 05, 2012 10:59 am, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
А eлeктроникaтa нe я ли бъркa откъдe идвa фaзaтa.
fikata - майстор
А eлeктроникaтa нe я ли бъркa откъдe идвa фaзaтa.
На електрониката и трябва една фаза независимо дали тя е R,S или Т и от къде идва.
vk - специалист
Нямаш ли някой приятел да поназнайва от ел-техниката ?
Индукционен е все пак котлона, виж колко вата му дават и ако е над 2500-3000 w не го слагай на контакт, а на клеми.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за нула и фаза на кухненски плот." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: