Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Привет,

незнам от къде да започна, предвид че ми е първа тема в този прекрасен форум. С 2 думи - казвам се Димитър и имам нужда от консултация по най-различни въпроси, свързани с освежаването на една стара къща, която взехме под наем наскоро с моето семейство. Да отбележа, че се занимавам с компютри (най-общо казано) и нищо не разбирам от строителство :) (извинявам се предварително за неизползването на правилни термини). Но имам голям мерак сам да свърша, това което мога.

Та конкретно на текущия въпрос. Преди седмица смениха старата дограма с нова и за мен остана да оправя изкъртеното от майсторите. Трябва да се измаже от вън и от вътре там, където е границата между дограмата и стените (и не само). Та по-важното в момента е работата от вън. Казаха, че не добре да оставям за дълго пяната да е изложена на външни влияния - слънце, дъжд и тн.

Въпроса ми е какво да ползвам (като материал) за измазването (или изолиране да го нарека) от вънншната страна между дограмата и стените. Като цяло няма много дупки там но има места и с повече хлабина. За повече яснота ето и малко снимки (клик, че са големи):
http://traxana.org/temp/zamazka/P6045195.JPG
http://traxana.org/temp/zamazka/P6045196.JPG
http://traxana.org/temp/zamazka/P6045197.JPG

Един колега ме посъветва да използвам лепило за плочки, било много здраво и водоустойчиво. Целта ми е да постигна максимална изолация - да не влиза вода и влага. Красотата ще я оставя за по-нататък :)

Предполагам трябва да купя някаква суха субстанция от строителен магазин, да е смеся с водя и да мажа с шпакла. Въпроса е какво точно :)

Благодаря предварително за отговорите.
EDI - майстор
Варианти много.С оглед на това, че си под наем, не знам колко дълго ще живееш там.По-евтин вариант - от долната и горната /там фугата е големичка/ страна лепиш фибран 2 см, слагаш ъгъл с мрежа и шпакловаш с лепило за топлоизолации /даваш лек наклон на долната страна/.Отстрани само шпакловаш с мрежа.По ъгъла минаваш един шев силикон - най-добре за стъклопоставяне.Издържа на УВ и не се свива с времето.Ако правиш и външна изолация, или искаш да стане по-добре изолирана зоната между стената и прозореца, лепиш отвсякъде 2 см фибран и шпакловаш ъгли с мрежа.Използвай шпакловъчна смес за ТИ, по-добре бяла.На ТЕРАЗИД една торба е към 12 лева.Материала е добър - ситнозърнест, пластичен и дава много добра якост.
Благодаря за отговора ... нека видя дали съм разбрал правилно. Първо запълвам големите дупки (фуги ли се казват) със силикон за стъклопоставяне, там където няма дупки само режа пяната да стане прав ъгъл (или и там слагам силикон). После има 2 варианта: 1. слагам ъгъл с мрежа (това ли е?) като едината му страна лежи на дограмата а другата на стената и замазвам отгоре с лепило за топлоизолации (шпакловъчна смес ТЕРАЗИД за ТИ (какво е ТИ)); 2. същото като 1 но залепям и фибран 2см върху странта на ъгъла с мрежа, която е от странта на стената ... как го залепям тоя фибран върху грубата повърхност на външната стена? И няма ли да се повдигне много нивото и да закрие пвц частта на дограмата ...
EDI - майстор
Малко си объркал реда.Да, това е ъгъла с мрежа.Силикона е най-накрая след като изсъхне шпакловката и евентуално финишното покритие /боя или мазилка/.Значи първи вариант - Лепиш лента фибран върху стената горе и долу или и от четирите страни.Лепи се с пяна или лепило.Това на ТЕРАЗИД става и за двете цели.Сместа може и да е сива, не е проблем.Ъгъла го слагаш така, че едната част на покрие цокъла от дограмата до ъгъла, а другата да слезе по стената.После шпакловаш.Като изсъхне можеш да сложиш някакво покритие - боя или мазилка.Силикона най-накрая на ъгъла между готовата шпакловка и прозореца-може само на долната страна и от двете вертикални страни.Може и без силикона, но е добре да има, да не влиза вода при силен дъжд.ТИ е топлоизолация. http://s2.pentacom.hu/www.nanopor.bg/docs/001.pdf виж това да се ориентираш - страница 15.Фибрана малко ще закрие профила, но не виждам проблем в това.Има и дру вариант - само шпакловаш фугите, без ъгли и фибран, но не знам как ще запълниш по-големите участъци.
Полезно четиво, проясни ми се малко ситуацията. Но май другия вариант по ми харесва - само запълвам фугите без ъгли и фибран. За запълването на по-големите участъци няма ли да стане с някакъв материал - силикон, лепило за плочки, цимент и тн.
8180 - майстор
pascoff написа:
За запълването на по-големите участъци няма ли да стане с някакъв материал - силикон, лепило за плочки, цимент и тн.
Става с пяна - монтажна или лепяща, ще ти послужи и вътре. По-добре (според мен, задължително) пистолетна + някой по-евтин пистолет 12-15лв. се намират + чистител.
После изрязваш и шпакловаш. Клиновете ги вадиш и запълваш или изрязваш на нивото. На по-големите участъци с пяна е хубаво да армираш с мрежа, като ако успееш да покриеш и прехода към старата мазилка.
Ще се затрудниш на прехода с грапавата мазилка - евентуално друг да каже как е по-лесно, а също и за най- подходящия "теракол", евентуално с фибри.
Хубаво ще е да имаш машина и бъркалка за него.
Кофти е, че си махнал защитното фолио. Можеш да облепиш с хартиено тиксо, но не го дръж дълго да не прегори.
8180 написа:
Кофти е, че си махнал защитното фолио. Можеш да облепиш с хартиено тиксо, но не го дръж дълго да не прегори.
Дограмаджиите казаха да махна фолиото най-късно ден-два след като е сложат а то мина вече седмица и нещо ... ще сложа тиксо. Утре започвам с външната част, запълвам с пяна където има дупки, изравнявам/изрязвам пяната и клиновете да стане що годе прав ъгъл, слагам ъгъл с мрежа и замазвам отгоре с бяла шпакловъчна смес за ТИ на ТЕРАЗИД. И накрая мажа силикон за стъклопоставяне. Да видим какво ще стане :)

Благодаря ви за съветите :)
8180 - майстор
То там обикновено няма прав ъгъл - ще се водиш от стената и дограмата. Обикновено е отворен малко ъгълът - какъвто - такъв.
Няма особено къде да сложиш ъгъл с мрежа отвън - той се ползва когато ремонтираш (шпакловаш) две съседни стени. Вътре сигурно ще ти трябва. Тук имаш в съседство дограма и стена. На по-широките ремонтирани участъци можеш да сложиш ленти от мрежа. Ако предварително си успял да позагладиш пръсканата стара мазилка, застъпваш с мрежата снадката пяна/мазилка.
Силиконът евентуално във въпросния ъгъл дограма/стена, ако не ти се получи добре и остане фуга.
Не им разбирам много на видовете силикони. Има някакви завършващи лайсни за оформяне на такива вътрешни ъгли, които може да залепиш, но едва ли ще стигнеш до там, като си под наем.
Целта на този силикон (или друго) е долу и частично отстрани, да се предотврати стичаща се вода (от дъжд и отводняване на самата дограма) да навлезе в стената между дограмата и прилежащите "стени". Може да стане и с мазана хидроизолация - дискутира се тук в темите за Изомакс и този Вълков от рекламното каре, но май е по-добре да се положи преди шпакловката (зависи от вида).
Като стана дума - гледай отворите в касата (ако има) да останат проходими.

П.П. Преди да затвориш отвън, прегледай отвътре да уплътниш с пяна, където трябва. Дограмаджиите често целят монтаж и укрепване и не винаги уплътняват добре. Преди шпакловката отвън се вижда по-добре "на просвет". Целта е въздушна херметичност - да не продухва, което може да се случи и през почти невидими фуги, а ще го установиш чак зимата.
Благодаря за ценните съвети, ще ги имам предвид утре като се захвана с тази задача.

Тема "Замазване след смяна на дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: