Всичко за дърводелството
fearblood - напреднал
Моля за малко помощ,ще започвам ремонт и искам да си направя стълбите с ламинат.Дайте съвет как се реди ламината на стълбите,прави ли се някаква конструкция от дърво или ламината се лепи с лепило направо за замазката.Ако е възможно някой да ми даде по-подробна инструкция,ще съм му много благодарен.
Chefo77 - майстор
Аз не бих си направил така стълбите с оглед на преклено големите изисквания, ниската издържливост и невъзможността за красиво завършване.
Но ако твърдо си го решил, първо приведи стъпалата в подходяща за ламинат форма - равни, без издутини и хлътвания, с прав ъгъл поне на външния ръб. След това си провери влагата, че е много неприятно да направиш нещо такова и да се подуе след известно време. След което започваш оразмеряването на стъпалата. Прецени колко дъски като ширина ще са необходими за стъпалото, като съблюдаваш тази, която е най-близо до външния ръб да е възможно най-цяла. Ако мислиш на вътрешния ъгъл да слагаш перваз, няма значение откъде ще започваш и ще свършваш. Ако обаче ако не планираш перваз, то сглобката там трябва да е по-красива. Аз по принцип застъпвам стъпалото с челото на горното. Та стъпалото се оразмерява така, че предния край да започва от ръба на основата, а задния - на 4-5 мм от нея. След което оразмеряваш челото на горното стъпало - започваш с оригиналния край на дъската (като изрежеш перото на клика МНОГО ВНИМАТЕЛНО с макетния нож), като с него затискаш долното стъпало. Горния край на челото трябва да е на едно ниво с горния край на горното стъпало С ламината. Идеята е като стъпиш на ръба, тежестта да се поема от челото, а не от стъпалото.
За монтаж можеш да използваш монтажна пяна - нераздуваща, неопреново лепило или каквото друго прецениш, което хваща здраво.
Ако има друго, питай :)
Извинявам се за неточностите на картинката :lol:
Прикачен файл:
stylba2.JPG
stylba2.JPG (11.34 KиБ) Видяна 4829 пъти

Тема "Ламиниран паркет за стълбище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: