• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
stoyansbg - специалист
Някой знае ли какво причинява това:
Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
Не се виждат гъсеници или други вредители по дървото. Дървото го садих преди 2 години. миналата година нямаше такива дупки по листата, но нямаше и завръз. Тази година върза към 20 плода, но се появиха и тези дупки.

Не знам дали има връзка, но в същия имот имах една стара слива на която листата бяха изядени по подобен начин и клоните имаха листа само по върховете - около 1/3 - 1/4 от клона. Вътрешната част на клоните като че ли съхнеше, а кората беше черна и неравна. Това дърво го отрязах около февруари и изнесох клоните извън мястото.
iivanov - майстор
Виж"Кой как се грижи за зеленчуковите и овощни градини".
stoyansbg - специалист
Благодаря за оговора! Изчетох (почти) цялата тема и стигнах до извода, че може би е сачмянка, но не съм сигурен :?
iivanov - майстор
Аз също имам млади сливи и миналата година съм нямал проблеми.Не съм агроном,но чета,прилагам и наблюдавам.След като предположих,че при мен има съчмянка третирах за такава.Резултатът е видимо по запазени листа в сравнение с комшиите,които не пръскат.Сливите ти ми приличат на анжелино.Прав ли съм?
stoyansbg - специалист
Предполагам, че трябва да пръскам със системен фунгицид, тъй като дървото е вече заразено. За съжаление не намирам такъв специално за сачмянка. Дали да пръскам с Тирам или, въпреки, че не го дават за специално за сачмянка, със Скор?

Сливите ми ги продадоха за "Black Diamond", но кой знае? Като гледам информацията за двата сорта, май се различават само по периода на узряване.
iivanov - майстор
В другата тема бях писал,че дървото само ограничава заразата.Задачата е да не допускаме нова.Трябва ти предпазен фунгицид.Тирам е добър избор.Гледам имаш плодове,пръскай и за червей.
stoyansbg - специалист
Гледам, че тоя Тирам е с II-ра категория на употреба, която изисква употребяващият го да е преминал курс за работа с продукти за растителна защита. Някой, който е минал такъв курс, би ли споделил основните моменти? ...или една добра обща култура и предпазливост са достатъчни за боравене с такива препарати?
ZMeyGorianin - майстор
Off topic:
Аз също имам млади сливи и миналата година съм нямал проблеми...
E-e-e-e-х, друго си е младата слива! :проба: :prost:
kavi67 - специалист
E-e-e-e-х, друго си е младата слива! :проба: :prost:[/quote]

Ей,'змейо' цепят ти се млади сливи май,ама няма как - ще лющиш само златната ябълка :lol: :lol: :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Слива - дупки по листата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: