• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Fen - напреднал
Здравейте ,варелът който е пробит от ръжда се използва за слънчева вода. Преди 2 години протече и се наложи да го кърпя със саморъчни средства. ПОказаха се язви от ръждата които са успоредни и близо до усилените ръбове на варелът, изчоплих дупките , и с помоща на дебело алуминивево фолио и лепило поксипъл ги запуших. Но сега след като дойде лятото като го напълних пак протече. Пърченцата фолио които лепих лестно се отлепиха и пак се отвориха старите дупки. Качил съм снимки ,да може да се види нагледно колкото е възможно.

Въпроса ми е а сега накъде :? Ще изчистя ръждата която се вижда на снимката ,това ястно, а с какво и как да запуша дупките.
1.Лепене
2.Заваряване
3.Запояване

Дайте мнения кой вариянт е за предпочитане и как да се процедира. Ламарината е дебела 0,5--0,7мм там някъде но не съм я мерил тъй като не съм го правил аз бойлерът.

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (26.01 KиБ) Видяна 6642 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (30.17 KиБ) Видяна 6642 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (30.43 KиБ) Видяна 6642 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (34.08 KиБ) Видяна 6642 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (26.19 KиБ) Видяна 6642 пъти
Iliev Labs - специалист
Имаш ли достъп отвътре на варела?
Ако да - Ceresit FT 101
Струва 9.50, но си струва всяка стотинка.
Сгъваш си ъгълче от поцинкована ламарина, мажеш и ще ти изкара сезона, че може и два.
Точно там ти гние, защото задържа вода.
colyo - специалист
Шлайфане до метален блясък. Подготвяш си едно винкелче и го заваряш (най-добре отвътре). След това почистваш ззаварката и намазваш 2 ръце полимерен ръждопреобразувател ( примерно CHELADE на CHEMSEARCH ). По възможност третирай целия обем отвътре и отвън.
Fen - напреднал
Достъп отвътре нямам тъй - като варелът при направата всички краища за били запоявани. има оставени отвори за пълнене ,источване и отдушник против препълване .
Ако трябва да се заварява пърченце отдоло, за тази тънка ламарина какъв ток на електрожена трябва да се настрои и предполагам трябва да е с наи-тънките електроди?
agj - майстор
Fen написа:
Достъп отвътре нямам тъй - като варелът при направата всички краища за били запоявани. има оставени отвори за пълнене ,источване и отдушник против препълване .
Ако трябва да се заварява пърченце отдоло, за тази тънка ламарина какъв ток на електрожена трябва да се настрои и предполагам трябва да е с наи-тънките електроди?
Ако краищата на варела са били запоявани с калай около изгнилото мястото то тогава трябва да забравиш за заварка! [-X При заваряване температурата е много висока и всички калаени спойки ще се нагреят и калаят ще се разтече .... !
Според мен ще трябва да си подготвиш ъгълче от ламарина и да го залепиш по някакъв начин -може би трябва да ползваш съвета на Iliev Labs.
Ако все пак решиш да заваряваш то търси вариант по метод МИГ-МАГ ,тази тънка поцинкована и изгнила ламарина много се съмнявам че ще може да се завари с електрожен -дори и от опитен майстор!
sek.1 - специалист
Нищо в което има цинк не се заварява добре . Пращи пука прави шупли и тнт независимо от метода на заваряване . Щом един път е толкова корозирало както и да го кърпиш е временно решение година две и пак от начало . По добре е да намериш един нов поцинкован варел и да го смениш .
vankovarnata - специалист
Като за проба. Взимаш нискотемпературен пропой, като за парно. Почистваш до блясък, изрязваш гнилото и почваш с оксижен на дебелото, ама нежно. Пропоя се топи към 200 по Ц. Получава се като калайдисване.
Iliev Labs - специалист
Колега, довери се на HENKEL.
Тоя Ceresit FT 101 е супер.
То може и с калай, ама си губиш времето...
Фло - специалист
Най-лесно,бързо и ефективно става съобразно добрата морска практика при пробойна в корпуса-набива се дървен клин и се циментира с бързовтърдяващ цимент. :) В случая на "пробойната" трябва да и се загладят малко ръбовете и да се оформи преди да се набие клина.Дъбът е подходящо дърво .
Стефко - специалист
Не мислех да пиша. Не разбирам защо се занимавате с тоя варел. Ако все пак се закърпи, след време пак ще протече. Аз бих го хвърлил на боклука.
  • 1
  • 2

Тема "Кърпене на пробит поцинкван варел ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: