• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Neno Er - специалист
В една друга тема се коментираха батериите за електронен апарат за измерване на кръвното налягане. И там един другар каза, че за измерване със стрелкови апарат трябва помощник.
Аз съм против електронните апарати за измерване на RR. Бяха дали на жена ми един такъв по една програма за да си следи кръвното всеки ден. Такива стойности показваше, шче да се ошашави човек.
Аз не съм виждал лекар да използва електронни. Всички са с манометър.
Как го меря сам?
–Навивам си маншета на ръката.
–Слагам си слушалките.
–Подпъхвам мембраната под маншета в областта на артерията и напомпвам.
–Изпускам въздуха и отчитам горната и долната граница.
Leon - специалист
Пропусна да съобщиш как ги измерваш тези граници.

Та да допълня.
При изпускане на въздуха започне ли да се чува пулса - това е горната граница. Спре ли да се чува - долна граница.

Аз и слушалки не ползвам. Започне ли да тупти ръката - горна. Спре ли - долна.

п.п. И аз не съм виждал лекар да мери с електронен апарат.
VLADO66 - майстор
Има електронни и електронни.Ползвам електронен немски /купувах го преди години за 78лв./ и съм го сверявал с механичен-няма разлика.А иначе съм гледал всякакви,вече има и по 25лв.,за китка/пълен та.ак/ и всякякви боклуци.С механичния не е проблем да си измериш кръвното и сам както бе обяснено по-горе ама електранния си е глезотия.
gogotattoo - специалист
Истината е в електронен, но с ръчна помпа и маншет за бицепса. Мери отлично - проблемът с тия на китките, които наистина са пълен та-ак и вече ги подаряват насам -натам е, че еластичността на артериите на китката силно се влияе от възрастта и тия апарати са за хора до 35 години условно; затова колегата се е шашнал от показанията на жена си. Преди години колежка беше донесла такъв апарат от америчко, но се нахлузваше на показалеца - всички се мерихме и всички бяхме отдавна мъртви :(:(:(
sspoko - специалист
Не съм доктор но смятам че електронните апарати са по добри и съображенията за това са ми следните при положение , че не на всички хора се пулса се чува еднакво силно както и скоростта на изпускане на въздуха ръчно /тогава стрелката изминава различно разстояние по скалата между две пулсации / в повечето случай е различна, като добавим шумовия фон, възрастта на измерващия и пр. на практика се оказва че всичко зависи от слуха /разбирай на магия/ на измерващия кога ще чуе първия и последния "такт", така че ако се спазват инструкциите за работа с електронния апарат а именно да не движи ръката и ако е на китката то тя да е на нивото на сърцето определено резултата ще бъде по истински, все пак датчика си е датчик и неговия слух не се влияе от годините на измерващия.колкото до колегата които спомена че вече не ползва и слушалки определено има разлика в стойностите на първия такт чут със слушалки и усетен само на ръката . При хората на възраст не само артерията на китката е по малко еластична често тъканната маса аколо китката е по малко и апаратите за китка не могат "опирайки се в костите" да прилепнат плътно около ръката.
Leon - специалист
sspoko написа:
..... определено има разлика в стойностите на първия такт чут със слушалки и усетен само на ръката . .......
Има, вярно е.

Ама при мен при кръвно 130 - 135 разлика от 2-3 единици не ми е проблем. (толкова е разликата, която установих)
Стефко - специалист
Аз имам апарат, който се поставя над лакътя. Не знам колко правилно показва, но все пак е някакъв ориентир. При няколко последователни измервания, с изчаквани между измерванията, дава долу горе еднакви стойности. Усещат се и кога започват и кога спират пулсациите на артерията. Но това си зависи и от доста други фактори. Иначе на моето кръвно си му знам границите, които и апарата показва.
zimel - специалист
Преди години си купих Цитизен - за китката, произведено в Джапан...обаче , все ми показваше високи стойности.

Викам си ... тия са верно пълен т..ак, ама истината излезе, като си купих на Микролайф (швейцарски) електронен с маншета...

Показваше все високи стойности ... и тогава се "чукнах" по главата ...

Цитизена си е показвал вярно- сега да не издребняваме за 2-5 единици разлика, защото никак не е фатално.

Искам да поясня, че съм работил в болница 10 год. и съм разговарял с докторите по този въпрос.

Та, за правилното измерване на кръвното налягане е необходимо да сте в покой повече от 10 минути.

А не като баща ми... търчи по стълбите и сяда да си измери кръвното...е ми не става така, понеже кръвното налягане варира постоянно... еле пък ако си се движил интензивно преди замерването.

1) во . Трябва да си в състояние на покой ...поне от 10 минути.

2) ро. Както казх, кръвното налягане варира, за това, в състояние на покой се мери 3-4 пъти през 5-10 минути... АМА ако , всичките замервания ти показват високи стойности... има проблем!

Моят проблем с високото кръвно налягане идваше от напрежението и стреса във фирмата. :axe:
facho - напреднал
Не ползвай електронни Не стават

Аз имам проблем с кръвното от 18 годишен.Вече 6 години съм с високо.
и сам си го меря.Има специални които са за точно тази цел мембраната е хваната за маншета
Трудно е да си го сложиш сам за това някой да ти го сложи но така да можеш да си го изхлузиш без да го отлепваш като изпомпаш въздуха.И само го нахлузваш после.Попата е едно с (измервателя)

Изображение

Ето този вариант само дето мембраната на слушалката е прикрепена за маншетата. (То не е проблем и да не прикрепена можеш да си я сложиш.)
Този е много скъп 200 лева го видях.Но аз моя си го взех за 35 преди 5 години и си показва вярно.Преди година го носи един приятел да го прегледа.Каза че си е идеален.и работи на 6.

Задължително трябва да си починал поне 5 мин да си в покой не зависимо дали си станал само да запалиш лампата а преди това си лежал 2 часа.Тогава е и по-лошо даже.
Измерваш го на лявата ръка и да бъде на нивото на сърцето.
Най-добре лягаш по-гръб и с дясната ръка помпаш.
И ако пушиш (което е много е вредно при доказано хипертонично заболяване ) от 30 - до 40 мин да не си пипал цигара.Показва повече.
И ако нещо което никой ти го не казва но е така.GSM носи го в панталоните възможно по-далече от сърцето.
Защото много хора съм виждал да го носят в джоба на ризата точно до сърцето.
Нещо от батерията и мрежата и кара сърцето да прескача и от там заболяванията.
Явно от скоро имаш проблеми с кръвното.Та ще ти кажа нещо от личен опит.Ако не ти се нормализира до 2 месеца след кризата или когато си го хванал че е високо.Като през това време пиеш хапчета.Отиваш да ти сменят хапчетата.Аз пиех 3 вида на обща стойност от 70 лева стигаха ми за 2 седмици това са 140 на месец и нямах кризи но се чувствах на ръба (Не помагаха). Смених диагностика и той ми предписа едно което е комбинация от тези 3 но в количества които можеш да мешаш. иначе другите ми идваха в повече и ставало по-лошо.И още от първото хапче след половин час все едно някаква врата се отвори и аз вече бях на този свят.Иначе преди се чувствах всякаш съм във друга вселена и едно напрежение.А то струва 11 лева и ми стига за цял месец.Та ако не се оправяш сменяваш
С хапчета трябва да го заковаваш на нормалната ти стойност и да не варира.Просто е много трудно да ти уцелят хапчетата.4 пъти ми ги сменяваха и на 5 ги уцелиха
Но най-вече ти трябва спокойствие и диета поне за година да се нормализира.

А за електронните недей .Преди да си го взема този си взех един за китката не помня какъв беше но дадох 160 лева ако кръвното ми беше 120 - 80 той показваше 145 - 100.
На баба ми и показа 240 - 160 а всъщност и беше 160 - 120 което не нормално за нея.
Та за това механичен.по евтин и по-верен.
При електронните имаше нещо и за дишането не трябва да дишаш тежко вибраций и простотий.

Леля ми го мереше и някак си с шивашки метър и златен пръстен на бабето и никога не е сбъркала Защото нейното много играеше и почти винаги беше различно. и винаги едно към едно.Но не знам как го правеше.Нещо се люшееше
Пръстена по метъра и спираше.
Johny - майстор
По принцип и аз съм против електронните, но... По стечение на обстоятелствата много пъти съм бил в приемната на бърза помощ. Там апарата е електронен. Включват го и той на определени интервали от време сам напомпва и мери кръвното налягане. Както казаха по-горе има електронни и електронни. За в къщи - стрелкови. За 20-30 лв има добри апарати. Маншона минава през една метална скоба в обратна посока, така че можеш и сам да го закопчаеш.
Ето един такъв:

Прикачен файл

Aparat kravno Aneroid PIC apteka Erudita.jpg
Aparat kravno Aneroid PIC apteka Erudita.jpg (22.77 KиБ) Видяна 15264 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Как да се измерва кръвното налягане сам." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: