Здравейте имама следния проблем , до сега съм бил с 80 литров хоризонтален боилер , решихме да слагаме слънчев панел селект на покрива и боилер 120 литра пак хоризонтален за по добър вид на банята .Проблема е че ми изръзиха че хоризонталния бойлер било грешно решение , рових се из форума и що годе намерих отговори на въпроса и после ми казаха че в хоризонталния имало некви мъртви точки и си използвал малко над половиния обем топла вода ( така ми беше обяснено ) та вярно ли е това и значе ли че ще е загуба на енергия ако сложа такъв /.Постоянно мисля как да сложа вертикален в банята ама единствения вариант е над тоалетната чиния и като споделих с жената щеше да ме убие ;) . Моле споделете мнение какеи по точно са минусите на хоризонталния бойлер и 120 литра с тези загуби ако са така за колко човека ще стигат или да търся други вариянти?
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
babayaga83
- напреднал
7 мнения в "Хоризонтален бойлер или вертикален?"
е нали досега си бил с хоризонтален, какви нови мъртви точки очакваш. слушай си жената и не забравяй да и кажеш че е била права
))
Chefo77
- майстор
Навремето и аз реших да послушам жена си за избора на бойлер от естетична гледна точка и момчетата като дойдоха за малко да ме набият за това. Та много бързо ме убедиха, че жена за такова нещо НЕ СЕ СЛУША!
Вярно е това за мъртвия обем. Ако знаеш как се разпределя струята студена вода и изобщо принципа на смесването, сам ще стигнеш до същия извод
Пък на жената какво и пречи, че ще виси над тоалетната чиния, нали я ползва седнала?
Вярно е това за мъртвия обем. Ако знаеш как се разпределя струята студена вода и изобщо принципа на смесването, сам ще стигнеш до същия извод
Пък на жената какво и пречи, че ще виси над тоалетната чиния, нали я ползва седнала?
Тани
- модератор
Погледни разреза на един хоризонтален и един вертикален бойлер. Нека предположим , че нагревателя/серпентината и на двата се намира на 10см от дъното , а горната част на тръбата за изхода на топлата вода на 5 см от горната част на балона . Използваемата топла вода ще е между тези две точки. Дори първосигнално, без да смяташ как ти се струва разликата - кой бойлер има предимство? Да не забравяме разслояването на водата - колкото по-висок е бойлера , толкова разслояването ще е по-добро , защото топлата вода "бяга" горе. Така при вертикалния бойлер топлата вода свършва изведнъж и става рязко студена и се използва целия загрят обем. При вертикалния се смесва по-лесна загрятата вода с входящата студена! Самия факт, че хоризонталния бойлер е много по-удобен за разположение в пространството , но се използва само в краен случай и то като компромисен вариант , трябва да ти подсказва , че нещо не му е наред!
пп
С Чефо сме писали заедно и той е писал почти същото, та се замисли!
пп
С Чефо сме писали заедно и той е писал почти същото, та се замисли!
човекът досега е бил с хоризонтален
вкарвайте му бръмбари...
никът *7 ме изкефи, това е мъж
сори за спама
на семпъл форумски език да кажа, да хоризонтален бойлер си е шитня, НО ЩОМ ДОСЕГА НЕ Е БИЛО ПРОБЛЕМ къв го дръвчи?
вкарвайте му бръмбари...
никът *7 ме изкефи, това е мъж
сори за спама
на семпъл форумски език да кажа, да хоризонтален бойлер си е шитня, НО ЩОМ ДОСЕГА НЕ Е БИЛО ПРОБЛЕМ къв го дръвчи?
Тема "Хоризонтален бойлер или вертикален?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература