Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
N2GetherNow - напреднал
Явно и при припоите има значение качество и марка.
Предимно поя тънки жички или поскоро "калайдисвам" усуканата свръзка.
Правех го с една противовятърна запалка: накграявам под свръзката отгоре пипам с припоя и се получаваше хубаво, плътно калайдисване (все едно съм потопил свръзката в разтопен припой). Всичко хубаво ама припоя свърши, купих си нов и к'во мислите, че се получава?:D Жичките се нагряват кажи-речи до червено пипам с припоя отгоре и той остава на топчета. Купих друг - същата работа... Някаква идея дали имат показатели като точка на топене, време на втърдяване и тн и как да избера хубав припой, който да ми върши тази работа? :?:
shadow__01 - майстор
Защо не използваш поялник?
Температурата на запалката е прекалено висока и колофона в тинола се изпарява. В резултат калая не може да хване върху замърсената или прекалено нагрята повърхност. Има поялници за по 5 лева. Няма смисъл от хиляда пасти, киселини или каквото и да е освен ако не запояваш много замърсени повърхности или алуминий или други сплави.
hidrazin - майстор
Просто си купи хубав припой (тинол) и гледай на него да не пише RoHS. Това означава че в него няма олово
според изискванията на една европейска директива. Масово по магазините почнаха да продават такива RoHS
съвместими боклуци. Топи се при по-висока температура. Те затова новите компютри, лаптопи, видеокарти и други не изкарват много. Редовен проблем
е прекъсната спойка. Също така много важен за добрата спойка е флюса в тинола, а не както колегата по-горе каза - колофон.
Отдавна в тинола не се слага колофон а специални флюсове. Дали е добър много зависи и от производителя.
Вземи си тинол Cynel 60/40 и няма да сбъркаш. Това означава 60 части калай и 40 части олово. Още се продава оловен.
Ей тук може да си избереш: ТИНОЛ
А ако някой тръгне да ме убеждава че безоловните тиноли да добри, ще попитам защо тази директива не касае авиацията, военното и медицинско
оборудване? Ами щото там се мре наистина. Ама ако ти умре лаптопа - добре дошло. Айде в магазина за нов.
:partyman:
lecki - специалист
Наи-вероятно старият ти припои е бил с флюс в него
тука има такива http://vikiwat.com/tinol/.
Но наи-добре както ти казаха купи си поялник.
Един флюс от онова време - Разтваряш около 10% - 20% колофон
в спирт 95%, също пускаш няколко аспирина и си готов :rock:
N2GetherNow - напреднал
lecki написа:
Наи-вероятно старият ти припои е бил с флюс в него
тука има такива http://vikiwat.com/tinol/.
Но наи-добре както ти казаха купи си поялник.
Един флюс от онова време - Разтваряш около 10% - 20% колофон
в спирт 95%, също пускаш няколко аспирина и си готов :rock:
аз имам някъв бг соц производство, 35 ватов, просто ми е много по-лесно (поне беше с предния тинол) със запалката, става за части от секундата. пък аз не поя платки или разни компоненти, само жички си калайдисвам :Д
ditronix - специалист
hidrazin ти го обясни много ясно и точно! Щом досега си запоявал със запалката,проблемът не е в нея,а в тинола. Въпреки,че аз вместо запалка бих си купил газов поялник. Имам го де. Ако намериш CINEL купувай без да се замисляш-той е твоят припой. Всичко друго е или безоловен,или с добавки,или боклук. Най-вероятно последното.
hidrazin - майстор
Вземай свестен тинол.Проблема не е в запалката или поялника. Беше писал че
Правех го с една противовятърна запалка
Тя е каталитична и работи понякога дори и по-добре от газов поялник, който спомена ditronix. Но наистина, както и каза
той - вземи си един газов поялник. Струва няколко лева и си оправдава покупката. Явно ти се налага да запояваш там, където е неудобно пускането
на удължител - леки коли или нещо подобно. Нооо... тинола е от голямо значение!!!
Относно линка на AAsat - става дума за същия модел, който препоръчах. Просто там е на наисрина добра цена.
Аз съм се запасил с около 5кг на 1 мм но не от там. Дано ми стигнат за известно време. :? За специални случаи ползвам KESTER 0,5 mm.
:partyman:

Тема "Въпрос за припой?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: