• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, латекс, тапети и др.
Здравейте, отдавна се консултирам с форума, когато майсторя нещо. Досега съм намирал отговорите на въпросите си и не ми се е налагало да питам специално. Сега не успях да открия търсения отговор и затова питам :-)

Правя един ремонт в коридора и в две от стаите и към момента трябва да реша как да боядисам старите шперплатови(фазерни?) врати. Вратите на времето професионален бояджия доста успешно ги е боядисвал/рисувал да имитират дърво, предполагам с някаква блажна боя. Тъй като ще цикля и паркет и трябва да лакирам и него си мисля за един комбиниран вариант. Идеята ми се състои в следното : Свалям гланца на вратите със шкурка, удрям една или две ръце водоразтворима боя , втората/третата ръка я изпълнявам с инструмент за имитация на дървесен фладер като на това видео и накрая удрям една ръка водоразтворим лак от този, който ще ми остане от паркета. За паркета си мисля за това или ако успея да намеря това. Паркета след изциклянето мисля да го байцна с български байц(орех) и да нанеса три ръце от въпросния лак, с междинно шлайфане(шкурка 180) след байца и след втората ръка лак.

Вратите се надявам да добият вид на нещо средно между тези две картинки :
Прикачен файл:
faux-woodgrain.jpg
faux-woodgrain.jpg (57.5 KиБ) Видяна 21600 пъти

Някой използвал ли е такъв инструмент и наистина ли нещата стават толкова лесно, колкото на видеото? Моят инструмент е с ширина 7см и имам притеснения, че "очите" на дървото ще са много тесни/фини. Дали е основателно? Дали ще стане вместо лак, финишният слой да бъде от основната боя, която да е разредена до степен да прозира отдолу фалшивият фладер, но и да се вижда достатъчно? Това с цел да се притъпи малко "остротата" на фладера. Аз така или иначе ще пробвам някъде, където не ми е толкова важно. Ако не стане ще боядисам с плътен цвят.

Относно марките и вида на боята и лаковете... Имам да боядисвам 7(седем) врати - 4 остъклени и 3 плътни, двете плътни врати ще ги боядисвам от двете страни. Затова се спрях на идеята за боя на водна основа, защото се опасявам, че ако ползвам автоемайллак(както е препоръчвано във форума) просто ще се задуша :sad: . Разходната ми част към момента силно напредна и затова съм се спрял на български продукти. Освен това след обиколки из магазините, до които имам достъп това са продуктите, които мога да намеря. Даже този двукомпонентния лак за паркет на водна основа на Оргахим не съм го виждал, но сигурно все ще изскочи от някъде, ако си струва. Досега съм използвал български полиуретанов двукомпонентен лак за паркет и съм оставал доволен. Нямам никакъв опит водоразтворими бои и лакове.

Най важните ми въпроси са:
Има ли проблеми да се изпълни тази технология - нанасяне на водоразтворима боя върху основа от блажна боя? Необходим ли е някакъв грунд и какъв?

Освен това : Някой използвал ли е споменатите лакове за паркет на Оргахим и доволен ли е от тяхната устойчивост, покривност и изглед? Този лак за паркет не ми стана съвсем ясно гланцов ли е или матов(предпочитан)? Правилна ли е технологията, която мисля да приложа? Други бюджетни и достъпни(в Бриколаж например) продукти?

Извинявам се за дългия пост и благодаря на всеки, взел отношение по темата.
Изключително добре написано питане! Удоволствие бе да те чета :-)

Ползвай подходящ грунд между блажната и водната боя.
Притесненията ми са единствено, дали ръката ти ще съумее да нанесе фладера :-)
n_a, благодаря ти за отговора. Ако имаш наблюдения ще съм ти благодарен за насоки за конкретен грунд, който да "свърже" блажната стара основа с новата водоразтворима боя.

:-D Аз също имам притеснения относно непогрeшимостта на ръката си при нанасянето на фладера. Днес обаче говорих с един мой свако, който като му показах инструмента за дървесната шарка ми каза, че навремето(преди 20+ години) е ползвал подобен за някаква масичка и било наистина лесно и се получавало задоволително. Даже ми обеща да намери неговия инструмент за фладер, който бил по-широк. Така че, ще имам възможност за две едрини на фладера и очаквам да се получи по-интересно. Все още не съм купил боята, иначе щях да направя някакъв експеримент. Все още имам още много друга работа преди да стигна до боядисването, така че експериментите и боядисването ще почакат. Междувременно ще съм благодарен на всяко мнение, което ще ми помогне да взема решение за вида на боята - водоразтворима или не.
не мога да ти препоръчам грунда, той е между двете бои. първо си изясни основата, после си избери новата и тогава вземи подходящия. чети етикетите и не се доверявай на продавачите , обикновено са изключително компетентни и много добронамерени.
старата боя матирай с фина шкурка :-)
:partyman:
Последна промяна от toni_g79 на чет авг 30, 2012 8:50 pm, променено общо 1 път.
моля господинът по-горе да не ме нарича колега. явно е ограничен професионалист.
мога да кажа кой грунд ползвах последно, обаче друг път, че не е подръка. върху 60тарски печен лак супер си хвана за основа на акрил. на лакпром мисля
toni_g79, благодаря че се включи. Всъщност аз не търся "прозрачен свързващ грунд за латекс върху блажно". Търся какъв-да-е-цвят грунд с който да обработя дървена повърхност, покрита с блажна боя за да я боядисам с водоразтворима боя за дървени повърхности, и по-точно боята на Мегахим "Aquis Акрилатна боя". На посочения линк, който съм дал пише, че могат да се боядисват "дърво, метал, пластмаса". Пише още, че е "Екологична алтернатива на традиционните алкидни бои и емайллакове" и "Има отлично сцепление с повърхностите и притежава висока еластичност". За тази боя са препоръчани 6 вида грундове. За дърво се дава Dekorator Life Style Лазурен лак Сатен, който се разрежда с органичен разтворител, но го дават за основа на 6 вида бои, включително акрилатната. От друга страна лакът за паркет Леко AQUA лак за паркет на Оргахим не се препоръчва за основи като "Боядисани и лакирани дървени повърхности". Малко съм объркан и затова питам тук, ако някой е успял да изпълни такова боядисване да каже как.

Значи, от тези насоки от двата сайта човек може да стигне до следните изводи:
1. Може да се нанесе акрилатна боя върху основа от блажна боя, като евентуално се ползва като грунд Dekorator Life Style Лазурен лак Сатен.
2. Не може да се ползва водоразтворимият лак за паркет като финишно покритие на боядисаните с акрилатна боя повърхности.

Това ли е правилният отговор? Кое е маркетинг и кое е реално приложимо?
тц.
пишеш че грунд декоратор бла-бла е за върху дърво, а всъщност искаш да е върху блажна боя
Именно затова се регистрирах тук и питам :). На сайта на Мегахим са написани какви грундове се препоръчват за основа от : Дърво, Цветни метали, Черни метали

Няма грунд, препоръчан за основа от блажна боя. Това отваря две възможности - или е невъзможно такова боядисване, или няма никакъв проблем и не е необходим грунд. Не пише обаче и какъв грунд се използва за пластмаса :-D , а е казано че акрилатната боя става да се ползва и за такива повърхности. Казано е също, че е алтернатива на алкидните бои. Алкидните могат да се нанасят върху огромен брой основи. Освен това въпросната боя е маркетирана със способност да има отлично сцепление с повърхностите и да притежава висока еластичност. Тук е объркването ми и за последен път ще напиша точно какво ме интересува :
--------------------------
Мога ли да боядисвам с акрилатна боя повърхности, които са боядисани вече с блажна/алкидна боя, как, трябва ли грунд и какъв?
--------------------------
Въпросът е фундаментален според мен и няма кой знае какво касателство с марката и производителя на боята.
Въпросът относно качествата на водоразтворимия лак на Оргахим въобще няма да го повдигам отново, защото явно в този форум няма потребители на такъв продукт.
kato мацнеш с водната боичка върху нещо непопиващо, тя се събира, не покрива. при мен в момента има водоразредим лазурен лак на лакпром, което ме навежда на мисълта че грундът прекрасен пак е бил от тази марка. пазарувах ги от практикер и повече време ми отне да отблъсквам напористи продавач консултанти. което купих ми свърши работа и даже не беше скъпо. обаче кофичката с грунда и кофичката с боята са на "обект". поръчах да ми снимат, ако стане, ще иам подробности
Лакът, който препоръчват като грунд е "Произвежда се от алкидна смола, ...". След като производителят го дава за подходяща основа, възможно ли е да няма проблем акрилатната боя да се ползва върху такава основа? Блажната боя също е базирана на алкидна смола, или греша?

Както и да е, вече писах писмо с питане до Мегахим и ще видим дали,кога и какво ще ми отговорят.

Би ми било полезно да разбера практически, от потребителска гледна точка как стои въпросът, но ако никой не е пробвал - здраве да е.
:partyman: .
Последна промяна от toni_g79 на чет авг 30, 2012 8:50 pm, променено общо 1 път.
:partyman:
Последна промяна от toni_g79 на чет авг 30, 2012 8:51 pm, променено общо 1 път.
нямаше нужда
достатъчно щеше да е да напишеш отново онова за "пут**н ден"
Така. Получих отговор. Отговорът е подписан от технолог в Мегахим. Не знам дали е правилно да публикувам кореспонденцията тук, така че ще преразкажа с мои думи, с цел темата все пак да има някакъв ясен резултат.

В общи линии :
-----------------
Няма проблем да се боядисва с акрилатната боя върху повърхност, покрита със стара блажна боя, стига старото покритие да е здраво и добре почистено от прах и мазнини. Грунд не е необходим.
-----------------

Така че, моят вариант оттук нататък е следният:
1. Отстраняване на боята от нездравите и грапави участъци със шкурка 80 и матиране на повърхностите със шкурка 150.
2. Нанасяне на 1 или 2 ръце основен цвят боя, докато се покрие старият цвят. Не съм решил още с четка или с малко валяче, тъй като за моята цел виждам плюсове и в двата инструмента. Най-вероятно ще пробвам и двата варианта.
3. Нанасяне на части на втория, по-тъмен цвят, който ще бъде всъщност цветът на фладера и веднага обработка с инструмента за фладер.
4. Нанасяне на още 1 ръка с разредена боя от основния цвят, за да омекотя малко контраста между фладера и базовия цвят. Тук се надявам и заради разредената боя крайният резултат да е по-малко гланциран. Тази стъпка може и да я пропусна, а може и да преценя, че ще бъде по-добре да мина за финал с разредена боя от тази по-тъмната, с цвета на фладера.

Ще използвам само акрилатна боя. :-P
Ако има проблеми с покриването на боята ще пиша тук, за да се знае, че съм сгрешил. :-D
Понеже МЕГАХИМ били технологично по-напред от Benjamin Moore,Sherwin Williams,PPG Dulux и т.н ,се извиняавам за некомпетентните си коментари и шъ зема ги делийтна :lol: Прайте къ си знаете ,успех от мен!!!
:supz: :?
toni_g79, наистина съжалявам, че си приел нещата толкова лично. Високо ценя професионалния ти опит и те уверявам, че коментарите ти в темата бяха ценни за мен. В тази връзка не мисля, че трябваше да ги триеш. Решението си е твое все пак и аз го уважавам. Благодаря ти за отделеното време. Желая ти успех!
такааам. на лакпром шлайфгрунд за дърво. не знам какво са му сбъркали, не става за шлайфане, обаче супер яко се хвана за псновата и следващият слой за него.
експериментирах с цветовете и голямо търкане и мацане падна, финишът ми е шлайфане с водна 2000.
не мога да кача снимки

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.385316788201780.84394.100001703860893&type=1
n_a, сигурно на снимката, която не можеш да качиш е това? В тукашния Бриколаж има доста продукти на Лакпром и най-вероятно ще има и този грунд. Ще го имам предвид, но първо ще пробвам с боята на Мегахим без грунд. Бих минал направо на Лакпромския вариант - този грунд и водоразтворимата им боя(тук съм я виждал), обаче сега като търсих виждам, че цветовата гама е доста неподходяща за мен. Цветовете са им основните , т.е наситени синьо, зелено, червено и т.н. По принцип това е добре, обаче за моя случай са необходими по-убити, по-земни цветове. В цветовата гама на Мегахим има това, което търся. При всички случаи, обаче този грунд ще го имам предвид, ако нещо не иска да се получава. Тогава ще го нанеса първо него, а после ще сложа мегахимската боя и ще се надявам да са съвместими. Така че, съм ти благодарен за информацията.

Пуснах едно търсене в Гугъл и намерих две теми в други форуми, които ми дадоха малко информация за мегахимската боя. Тук се казва, че твърдостта на финалното покритие не е много висока. Човекът се оплаква и че няма достатъчно гланц, но за мен това не е проблем, тъй като не търся лъскаво покритие, защото вратите ми са стари и всяка неравност при лъскаво покритие ще избие. Тук има рецепта, според която се удря като грунд една ръка водоразтворим лак вместо грунд, после се нанася боята на 1-2 ръце и накрая една ръка водоразтворим лак.

Мисля да преработя варианта в по-предния си пост, като финалното покритие вместо разредена боя ще е някакъв лак, който да заздрави повърхността. Най-вероятно ще взема пак от гамата на Мегахим, за да са всички нови покрития от един производител. По принцип мислих да използвам като финален слой лака за паркет на Оргахим, от който така или иначе ще ми остане, обаче в сайта им изрично е написано, че не е подходящ за боядисани повърхности.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Боядисване и Декориране”