• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте колеги първо да спомена че съм начинаещ за това което ще ви покажа, това е клипа: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=bHzt74CE0fg който искам да коментираме. Първо горе-долу колко ще струва направата само на ветрогенератора без перки и други неща. Второ какъв волтаж и ампераж можем да направим и разбира се колко оборота ще ни трябват, интересуват приблизителни данни не някакви сложни изчисления. Малко повече информация за статора сечение намотки и схема на свързване. За магнитите мисля че трябва да са неодимови аз намерих едно място в София но сигурно има още и за това с какво се заливат не ми е ясно. Знам че зададох доста въпроси, на който от един клип няма как да се отговори на всички. Благодаря ви.
На този пич това му е първия генератор и го е правил по едно клипче от нета :-D . Така като гледам не е сложно. Има няма една година подготовка, работа и проби. Като пари едва ли е минал 2000 лева само за генератора. :lol:
efrdimitrov написа:Здравейте колеги първо да спомена че съм начинаещ за това което ще ви покажа, това е клипа: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=bHzt74CE0fg който искам да коментираме. Първо горе-долу колко ще струва направата само на ветрогенератора без перки и други неща. Второ какъв волтаж и ампераж можем да направим и разбира се колко оборота ще ни трябват, интересуват приблизителни данни не някакви сложни изчисления. Малко повече информация за статора сечение намотки и схема на свързване. За магнитите мисля че трябва да са неодимови аз намерих едно място в София но сигурно има още и за това с какво се заливат не ми е ясно. Знам че зададох доста въпроси, на който от един клип няма как да се отговори на всички. Благодаря ви.


Проверих от любопитство, неодимов магнит с размери 55 х 25 х 15, до 80 градуса струва 25лв.
Сила на отлепване от стоманена плоча с дебелина 10мм, 319N (около 31,9кг)
Последна промяна от angelfilev на чет авг 30, 2012 10:04 pm, променено общо 1 път.
Аз нямам толкова средства а да имам за сега не бих дал без да съм сигурен че ще стане нещо. По-добре да взема алтернатор от кола, имате ли идеи каква марка автомобил да търся, аз съм чувал че руските били много надеждни. Или нещо друго на да е по-голямо, имам мотор от пералня вятка мисля че беше, какво трябва да направя за да стане генератор.
От кола няма да стане там се искат високи обороти да получиш мощност.
Дайте тогава идеи за генератор или нещо да приспособим за да се получи.
efrdimitrov написа:Дайте тогава идеи за генератор или нещо да приспособим за да се получи.


Колко вата искаш да генерираш ? Високата скорост може да се компенсира от скоростна кутия или предавателна верига като при велосипедите.
Ами не знам дали е пресилено но мисля да опитам с 100 вата поне идеята ми е перките да са от ПВЦ тръба 1м тоест 2м диеметър. Мисля за начало с 3 перки после ще добавя 3 и ще пробвам с 6 перки и дали е ремъчна предавка няма да по добре. Всъщност с кое ще има по малко загуби ремъчна или верижна.
Май с верга има по-малко загуби (не съм сигурен) но ми се струва че няма да имаш успех с тая перка с предавка и с алтернатор от кола. Ако имаш алтернатора може да пробваш да го завъртиш на ръка като си включил две крушки от фар и възбуждането ще останеш изненадан колко е трудно. Никъде не съм срещал в нета ветрогенератор с предавка.
Еми двигателче от дрелка или винтоверт ще свърши работа. Даже според зависи може да ползваш скоростната кутия на винтоверта. От рода на 0-500 рпм е на първа скорост и кам 1000-2000 на втора.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Направи сам”