Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
cha
Наскоро си купихме къща, която е била ползвана за вила. Покривът е направен от дебела гофрирана ламарина. От начало не течеше, затова само го минахме с грундираща боя и го изолирахме отвътре с минерална вата и OCB плоскости. Сега на няколко места протече. Много ми е трудно да намеря цялостно решение за гофрирана ламарина. Единственото, за което се сещам е да се наредят отгоре плоскости с наковани по тях битумни керемиди. Моля някой по-вещ да ми обясни защо това няма да сработи и да даде акъл какво да направим.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
:-) Защо да не сработи?
Защо/къде тече?
cha
Не мога да кажа къде точно тече... на няколко места. Мислехме, че е по снадките на ламарината, но не е. Ние преди да го изолираме отвътре го поляхме отгоре с маркуча да видим дали не пропуска, но нямаше нищо. Дали е възможно да не тече, а посто да кондензира влага? Защото течовете са изключително малки, по-скоро е сълзене. А и не са винаги на едно и също място.
VLADO66 - майстор
Конденза се събира там където има термомостове,например бетонни колони и пояси,дограма, както и в ниската част на помещенията особенно там където няма циркулация на въздух.Вземи си един обезвлажнител да провериш дали наистина е конденз.
Тани - модератор
Те затова хората са измислили пароизолациите , но повечето потребители тук ги смятат за ненужни и излишни, а накои хора дори се опитаха да ги изкарат вредни , защото стените /таваните не можели да дишат! Какво мислиш, че става с водните пари от помещението, когато стигнат безпрепятствено до ламарината, която не може вече да се стопли от топлината на помещението , а е точно с външната температура?
cha
Благодаря за съветите! Преди да захвана каквото и да било ще проверя дали не е конденз с един обезвлажнител.
Тани, тези пароизолации от външната страна на покрива ли се поставят? Аз за пръв път ги чувам, явно наистина не са популярни.
Тани - модератор
viewtopic.php?f=2&t=13504&p=112519

Приятно четене :wink:
schuldiner - майстор
Най-вероятно е конденз, Тани е обяснил защо.
Няма причина вариантът с плоскости и битумни керемиди да не сработи, дори ще останат перфектни вентилационни канали отдолу, но никак не е наложително. Най-просто ми се струва да изпушиш всички снадки на таванското ОСБ с ПУ или акрилен силикон, да ги китосаш в приличен цвят и да лакираш целия таван, за да намалиш пропускането на пари към тенекето.
За вентилиране и паробариери на тавана и над него мисля че е късно, но някакво ограничаване на влагата в помещението може да се приложи по всяко време, вкл. с отваряне на прозорец.
failure - специалист
Aко има начин, монтирай поне четири покривни отдушници, като тези https://www.google.bg/search?q=%D0%BF%D ... 46&bih=849. Вариянти много, идеята е да осигуриш път на вън за парата преминала над ватата. Както знаеш глупава пара няма, и ако има откъде ще си излезне без проблем.

Тема "Въпрос за течащ ламаринен покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: