Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
Да не спамя в темата за автоматичен предпазител, от която се сетих за този мохабет ... Какво ви е мнението за това животно? А за живота на ЛСЖ? Как се износват физически и чисто математически можете ли да покажете ограничения им живот? Как на тях се отразява времето когато са в покой?
ArturDent - Почти Безобиден
За живота на ЛНЖ съм писал (чисто математически) - зависи обратно пропорционално от напрежението на четвърта степен.
alsted - майстор
Някакси не го асимилирам това. За разликата от номиналното напрежение ли става дума? Как всъщност се износва, какво представлява, в какво се изразява това износване? Би ли дал линк? Пробвах с търсачката, но не намерих къде си писал.
Никъде не съм писал разлика.
Ж=Х/(U*U*U*U)
,където
Ж - живот в секунди, часове ....
Х - константа (при условие че всички останали параметри са еднакви).
U - напрежение

А какво се износва - от топлината се изпарява метала и жичката постепенно изтънява, докато се прекъсне.
Това в идеалния случай, когато в балона има инертен газ. Ако има и дори и малко друг газ (например кислород) има и окислителни процеси...ръждясва.
hidrazin - майстор
Ако има само кислород ама няма вода немое ръждяса. :-D Само ще се окисли.
И вярно - основното износване е от изпарението на метала. Това с напрежението
е валидно само за добре познатите ни обикновени ламби. При халогенните съвсем
не е така. При тях допустимото димиране е до 10%. Иначе им скъсяваш животеца.
:partyman:
alsted - майстор
Никак не възприемам зависимостта от напрежението - то си е почти константа. При още една константа в произведението излиза, че живота на ЛСЖ е доста категорично фиксиран. На практика нещата изобщо не стоят така. Изпаряването няма как да не е в зависимост от достигната температура. Тя от своя страна - от големината на тока. В следствие на изпаряването съпротивлението на съпротивителния проводник следва да се повишава, тока да намалява, достиганата температура - също. Фактически - да се намалява мощността на крушката. Точно това, че стара крушка свети по-слабо не съм го чувал. Някой може ли да каже с колко намалява диаметъра на волфрамовата жичка ако една крушка свети без прекъсване една цяла година?
По другия въпрос все пак ми е по-интересно мнението ви - стареенето, влошаване на проводимостта на проводниците да речем в жилищна сграда и необходимостта от подмяната им точно поради тази причина?
lubomirlz - специалист
Подмяната на старите проводници по-скоро се налага от факта, че се налага включването на повече и по-мощни уреди, както и поради стареенето на изолацията на проводника.
hidrazin - майстор
В следствие на изпаряването съпротивлението на съпротивителния проводник следва да се повишава, тока да намалява, достиганата температура - също.
Да ама ти мислиш праволинейно и само за идеалните случаи а както знаем такива в живота няма. :-D
Една волфрамова жичка никога не е идеална и не се изпарява равномерно. Все има по-тънко място където
изпаряването е мааалко по-голямо. В следствие на това температурата там започва да се повишава,
водейки до още по-интензивно изпарение и цък, ламбата изгоря. :wink:
За да се намали изпарението на волфрама високоволтовите лампи (като добре познатите), волфрамовата
спирала се прави двойна докато при нисковолтовите като автомобилните е единична. И тъй като при
нисковолтовите жичката е с по-голям диаметър позволява да се натовари топлинно повече от високоволтовите,
тези лампи имат по-голям светлинен добив.
При халогенните играта е друга - при тях имаме халогенен цикъл на изпаряване и отлагане на волфрама обратно на
спиралата. Ако димираме такава лампа нарушаваме този цикъл и тя си заминава бърже, бърже.
:partyman:
fox_vt - майстор
Една обикновенна крушка има живот към 1000 часа или около 40 дена непрекъснато светене няма как да свети цяла година,а волфрамовата жичка трудно ще разбереш колко изтънява.И все пак още не мога да схвана за какво е тая тема за лампи или проводници,за лампите ясно ама как си представяте разпрашването на меден проводник който е в изолация и температура макс 30-40 гр при пиково стойности?С две думи за проводниците няма никакво стареене на медта освен както казаха ако има влага и ще се окисли медта.Изолацията може да остарее с времето и да стане твърда и чуплива ама доста вода ще изтече докато стане това.
alsted написа:
Никак не възприемам зависимостта от напрежението - то си е почти константа.
Това ще трябва да го обясниш на някой физик, щото си е физика и формула, макар и малко опростено дадена от мен. Не ми се търси точната.
А доколко напрежението е константа ... . на право се допуска +=5% (общо 10) от 209 до 230 V.
И само от напрежение докарахме към 46% по-дълъг живот на този с 209V ...
Ако не вярваш пусни една крушка на 280 V....

Тема "Електропроводимост и стареене на проводника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: