• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Рових из темите, но не открих подобна. Идеята ми е да си направя една пърлачка на газ, че времето наближава :) Гледах днес в Практис пуснали на прИмоция за 10- тина лв., не ми е до парите, но ако има някакви схеми, чертежи защо да се дават излишни пари/ че много ги имам де :-D /. Та някой правил ли е това упражнение и ако да даде някаква скица- диаметър на пръчката, диаметър и дължина на главата, дюза и т.н.

Прикачен файл

img1304507966.jpg
img1304507966.jpg (27.01 KиБ) Видяна 8301 пъти
Пробвал съм и според мен не става. Хубава горелка е около 300 кинта, като разликата е основно в дюзата и главата. Абсолютно точно копие на струг, но не работи никак по-различно от ментетата за 10 лв. Така и не разбрах защо...
stiv1961 написа:Рових из темите, но не открих подобна. Идеята ми е да си направя една пърлачка на газ, че времето наближава :) Гледах днес в Практис пуснали на прИмоция за 10- тина лв., не ми е до парите, но ако има някакви схеми, чертежи защо да се дават излишни пари/ че много ги имам де :-D /. Та някой правил ли е това упражнение и ако да даде някаква скица- диаметър на пръчката, диаметър и дължина на главата, дюза и т.н.

Здравей, аз имам правена и е убиец :lol: работи по-добре от купешките, ще ти дам размерите и снимки.
Изображение
Изображение

Това е външният и вид.Размерите на горелката отпред на тръбата са: 110мм. дължина прорезите са на 6см. от предният край, ф-на тръбата външно 33мм. вътрешен 28мм. прорезът за въздуха е дълъг 20мм.и широк 5мм. - 6бр. симетрично разпложени/има варианти и с кръгли отвори/.Главата отзад за която е захванта тръбата/самата горелка/ е дълга 10мм. с външен диаметър ф-28мм. Задната тръба която е захваната към главата/в случаят е зяварена/ е дълга 330мм. и външен диаметър ф-8мм., вътрешният няма кяк да го измеря. Няма спирателен кран/спирам и пускам от бутилката, но може да се сложи.

Изображение
а това е дюзата доколкото се вижда.
Дюзата е от гьоз за туристическа бутилка.Моята я ползвам само на туристически бутилки, ако се ползва на голяма трябва да и се сложи вентил за ниско налягане и задължително спирателен кран. Дано съм ти бил полезен. Успех.
Благодаря ти. Само не разбрах какво е това ,,гьоз от туристическа бутилка". Искаш да кажеш дюза от туристически газов котлон ли :?
Ще почна първо от дюзата.Дупчиш си я с 1мм че по лесно само по дълъг отвора около 15 мм и нагоре. После лесно можеш да резнеш ако ти се види малко газта.Идеята е същата както ти обяснявах за дроселирането на водата в изпарителя. Така пак се намалява дебита за сметка на триенето но и дори да влезе някое боклуче няма да запуши. А и при такъв тип дюза се получава едно завихряне и по добро последващо смесване на газта с въздуха поради раличните скорости. Дълго е за обяснение на теорията но работи.
Тия отвори от страни на горелката в повечето случаи са недостатъчни и количеството въздух не достига и се откъсва пламъка. Затова от задната страна само малка планка да има къде да се захване тръбата и да си влиза колкото се иска въздух.
Направих една скица за по- нагледно. Събирам идеи за възможни промени в размери и детайли. За сега благодарско на Stefan_62 и lov. Ако стане пърлачката ще черпя :partyman:
Прикачен файл:
Picture 001.jpgОще от сега ще има промяна- главата, на която ще е завита дюзата трябва да е с по- голяма дебелина/ около 25 мм/ или да я заменя с планка, както казва lov и на планката да завия дюзата а от другата страна да заваря тръбата :?
Не се сетих да ти я снимам нищо че я подритнах в гаража на вилата тая вечер.Зависи за какво ще я ползваш ако е за прасета трябва малко по голяма тръба. Макар че този размер е малко среден вариант за универсална употреба. И всичко после зависи какъв дебит ще ти има дюзата. Ако е голяма просто се къса пламъка. Пробвали сме с колегата най различни варианти че имахме на главата си една бригада покривни изолаторджии. Тогава нямаше да се продават и всичко беше по системата направи си сам. Какви ли не варианти сме пробвали даже тази която ползвам и в момента е точно прототипа на който тръбата беше с резба и можеше да се навира на вътре за да пробваме дали ще има разлика в работата. Но в крайна сметка се оказа че най добре работи когато дюзата е наравно с планката. Ако има как и планка не бих сложил. пробвано е и така само дюза и тръба да видим какво става на практика.
Така че заварявай смело и на тръбичката или планката както дойде според материала само една вътрешна резба за дюзата и си готов.
Страничните отвори ако искаш ги прави но да са в най задната страна на тръбата.Тоест да компенсираш затвореното от планката. Те вършат работа да има достатъчно въздух. От пред не вършат почти никаква работа освен да излиза някакъв пламък през тях и да ти пречи.
Ако направя главата по начина от долната скица дали няма да се получи :? Имам предвид дюзата да се изравни с главата и на самата глава разпробити отвори да влиза въздух отзад :?

Прикачен файл

ПЪРЛАЧКА.JPG
Екстра ще е, точно като фабричните.

Изображение
Ха, за малко да уцеля :) Хората отдавна измислили топлата вода :)
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Направи сам”