Привет на всички,
Отскоро се занимавам с Arduino (уж заради сина ми).
Реших да ви покажа първия по-цялостен проект който сътворих.
Целта е лазер да рисува надписи и картини на стената.
Технически казано: платка Arduino управлява два servo-мотора (движение по X и Y), които насочват лазерна писалка, която светва когато трябва. Данните за позициониране и кога да свети лазера се подават от компютър.
Все още не е завършен, но ето до къде го докарах.
Реших да вървя стъпка-по-стъпка.
Пръва задача: Изцяло ръчно управление от Arduino.

Отскоро се занимавам с Arduino (уж заради сина ми).
Реших да ви покажа първия по-цялостен проект който сътворих.
Целта е лазер да рисува надписи и картини на стената.
Технически казано: платка Arduino управлява два servo-мотора (движение по X и Y), които насочват лазерна писалка, която светва когато трябва. Данните за позициониране и кога да свети лазера се подават от компютър.
Все още не е завършен, но ето до къде го докарах.
Реших да вървя стъпка-по-стъпка.
Пръва задача: Изцяло ръчно управление от Arduino.
- За целта добавих 2 потенциометъра (определяци позицията по X и Y) и един бутон за светулката.
Идеята е да се получи нещо подобно - https://www.youtube.com/watch?v=IiQlqlPleQE
Отдолу съм прикачил схема на постановката. (Спретнах я с Fritzing)Код за управление.Прикачен файл:
Схема
Board.png (84.78 KиБ) Видяна 6476 пътиМисля, че няма нужда от обяснение. В схемата и кода има достатъчно коментари.Прикачен файл:
Код
Code.png (35.24 KиБ) Видяна 6476 пъти
Резултат: Работи със страшна сила.
- Схемата е доста по-проста. От по-горната схема остават само двата servo мотора и диода. Потенциометрите и бутона се махат.
Данните са записани във файл, който се подава през USB-порта.
Файлът е в CVS (Comma Separated Values). Формат на данните: завъртане по X, завъртане по Y, да/не(за диода), скорост
Кодът е почти готов. През уикенда ще го пробвам на реалната постановка.
В понеделник ще кача финалната версия.
- Да намеря лазерна писалка. Засега използвам LED, ама с лазер ще е по-маниашко.
- Да спретна (или на намеря готова) програма, която да прекодира надпис (или изображение) в инструкции към постановката (CSV-файл).
- Управление в реално време. Например: движението на мишката да мести писалката, а с натискане на ляв бутон - лазера да "стреля".