Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fill - специалист
Здравейте колеги.Регистриран съм отдавна,но това ми е първото писане във форума.Отдавна обмислям да направя маса за CNC плазмено рязане.Основния ми проблем е,че съм на Вие с компютрите.Изчетох доста,включително и в този форум,но все още не мога да си избистря идеята.Разполагам с 100А - плазма,доста металообработващи машини и шлосерски умения.Идеята ми е в тази тема да развием поетапно изработването на масата,като се започне от основа,избор на направляващи и стъпкови мотори до софтуер.Виждам,че във форума има доста хора с опит,които биха помогнали за реализирането на идеята.Желанието ми е да се получи една подредена тема,в смисъл поетапно изграждане на масата.От опита,който имам до сега,стигам до извода,че най универсален габарит е 1250х2500мм.
Първият ми въпрос е:Избор на носеща конструкция.От какво зависи.Какви направляващи и мотори са подходящи в случая.
Надявам се да се получи добра тема.Благодаря на всички.
MrMurdjo - майстор
Като гледам, няма опашка от чакащи да се изкажат :)
За да направя опит да дам някакъв смислен съвет, нужно ми е да знам колко точно може да бъде плазменото рязане. Нямам представа, а машина се проектира според това. Иначе ще се хвърлят средства и усилия за точност, която така или иначе не може да се постигне с плазмена горелка.
fill - специалист
MrMurdjo написа:
Като гледам, няма опашка от чакащи да се изкажат :)
За да направя опит да дам някакъв смислен съвет, нужно ми е да знам колко точно може да бъде плазменото рязане. Нямам представа, а машина се проектира според това. Иначе ще се хвърлят средства и усилия за точност, която така или иначе не може да се постигне с плазмена горелка.
Незнам какво имаш в предвид точност.Ако е ширината на сряза,то той е от порядъка на 1,2 до 1,5мм в зависимост от дебелината на ламарината.Рязал съм и с шаблон,и с пергел и съм постигал относително добра повтаряемост.Разликата е от порядъка на + - 0,2мм.Предполагам че,със CNC може да се прецизира.
Filomatis - специалист
Незнам какво имаш в предвид точност.Ако е ширината на сряза,то той е от порядъка на 1,2 до 1,5мм в зависимост от дебелината на ламарината.Рязал съм и с шаблон,и с пергел и съм постигал относително добра повтаряемост.Разликата е от порядъка на + - 0,2мм.Предполагам че,със CNC може да се прецизира.

Точноста е мярка за това колко се различава деиствителния размер от зададения.Демек ще е глупаво да хвърлиш пари за направляващи ,мотори и драйвери,които ти осигуряват точност 0.001,след като от самата плазма ти дава отклонения над 0.2(а според мен и доста нагоре).Според мен чудесна работа биха ти вършили и направляващи от профили,шина или винкел върху които се движат ролки.Още повече,че разполагаш с машини.Като си проектираш машината,стреми се да е "пъргава"т.е. максимално леки движещи се части и мощни двигатели,по възможност серво.
fill - специалист
Filomatis написа:

Точноста е мярка за това колко се различава деиствителния размер от зададения.Демек ще е глупаво да хвърлиш пари за направляващи ,мотори и драйвери,които ти осигуряват точност 0.001,след като от самата плазма ти дава отклонения над 0.2(а според мен и доста нагоре).Според мен чудесна работа биха ти вършили и направляващи от профили,шина или винкел върху които се движат ролки.Още повече,че разполагаш с машини.Като си проектираш машината,стреми се да е "пъргава"т.е. максимално леки движещи се части и мощни двигатели,по възможност серво.
Сега стоплих.Аз говорех за грубостта на самия сряз.А иначе,ми се иска точност на позициониране не по малко от 0,1мм.Все пак не е лазер.Що се отнася до стойността,следвам принципа:икономията е майка на мизерията.Не мисля,че бих спестил много,ако сам си произведа направляващите.Все пак става въпрос за 6-7 метра.Пък и не обичам да окривам топлата вода.Значи изяснихме точноста,около една десета.Това вече предполага към конструктивност.Коя е следващата стъпка?
angelfilev - специалист
fill написа:
Filomatis написа:

Сега стоплих.Аз говорех за грубостта на самия сряз.А иначе,ми се иска точност на позициониране не по малко от 0,1мм.Все пак не е лазер.Що се отнася до стойността,следвам принципа:икономията е майка на мизерията.Не мисля,че бих спестил много,ако сам си произведа направляващите.Все пак става въпрос за 6-7 метра.Пък и не обичам да окривам топлата вода.Значи изяснихме точноста,около една десета.Това вече предполага към конструктивност.Коя е следващата стъпка?

Най-напред трябва да има яснота какви тежести трябва да носи масата. Вероятно ще бъде направена от квадратни, или правоъгълни стоманени профили. Трябва да се прецени какви по размер и по каква схема.
Нужно е да се изясни диапазона на скорости. Предполагам, че при тънки ламарини скоростите са високи и това ще определи начина на задвижване.
За точността стана дума и 0,1мм е напълно задоволително. След това трябва да се имат предвид някои особености.
Направляващите и задвижването трябва надеждно да са защитени от капките стопен метал и от метални пари. Това до някъде определя и самата конструкция.
По Z хода е много малък и точността е на порядък по ниска.

Важно е също да се знае какво се цели, като качество и цена.

fill, в мрежата има много информация. Поразрови, издири примерни решения и предложи да ги обсъдим.
Голям интерес към темата не може да се очаква защото метода има малко и рядко приложение в любителската практика, но си заслужава да се дискутира.
MrMurdjo - майстор
При тези размери според мен задвижване със зъбен гребен (рейка) или с назъбен ремък (в ролята на гъвкава рейка) е най-доброто решение. Винтове ще са прекалено дълги и ще провисват и замятат от собствената си тежест, когато водещите гайки са по-далеч от средата.
Кръгли направляващи върху опора и процепени плъзгащи лагери са най-бързото и лесно решение. Може да се направят и съвсем самоделни и точността пак ще е добра, но иска повече занимавка.
Виждал съм подобни машини, задвижвани и с галова верига. Нейното предимство е, че е много устойчива на запрашаване и груба работна среда. Доколкото съм запознат, обикновено под скарата на масата има и плитка вана с вода. Скелетът задължително трябва да е от железни профили - заварени или на сглобка.
angelfilev - специалист
MrMurdjo написа:
При тези размери според мен задвижване със зъбен гребен (рейка) или с назъбен ремък (в ролята на гъвкава рейка) е най-доброто решение. Винтове ще са прекалено дълги и ще провисват и замятат от собствената си тежест, когато водещите гайки са по-далеч от средата.
Кръгли направляващи върху опора и процепени плъзгащи лагери са най-бързото и лесно решение. Може да се направят и съвсем самоделни и точността пак ще е добра, но иска повече занимавка.
Виждал съм подобни машини, задвижвани и с галова верига. Нейното предимство е, че е много устойчива на запрашаване и груба работна среда. Доколкото съм запознат, обикновено под скарата на масата има и плитка вана с вода. Скелетът задължително трябва да е от железни профили - заварени или на сглобка.
За надлъжното движение винт отпада, не е подходящ. Верига, или зъбен ремък са евтино и некачествено решение, но ако от лист 1000х2000мм се режат детайли с размери до 200-300 мм или дори повече е напълно възможно. При големи дължини може да се натрупа значителна грешка. В повечето случаи това няма значение, но в някои може да има. Зависи от предназначението на машината.
Качествено решение е със зъбен гребен.
Направляващи върху опора и процепени плъзгащи лагери е много добре, стига да са добре защитени.
stilnik - специалист
Най - добре е да се започне от първото условие , което е представено , а именно токоизточника. А тои е палзма с максимален ток 100А. Това означава , че спокойно може да реже стомана с дебелина 30мм. Хайде сега да си пред ставиме теглото на лист ламарина с размери 2000/1000/30мм. Това са около 600кг. за които масата трябва да бъде изчислена, и отделно да се мисли за начините за поставяне на материала върху нея. Е не е казано , че цял такъв лист
ще се разкройва , но токоизточника го позволява.

Моята плазма е 60А и режа спокойно до 23-25мм дебелина на материала и поради горните съображения съм се насочил към един портативен вариант, който циркулира в Мрежата , а това е конзолното изпълнение. т.е. нещо такова http://www.kit-complect.ru/catalog3/146.htm Пo Y съм монтирал две квадратни тръби , по които на каретка с лагери и с трапецовиден винт , задвижвам конзолата по Х. Цялата тази система се поставя върху листа за рязане и се фиксира.

Тук задължително трябва да има THC, което да коригира височината на горелката.

Колкото до точността - то след плазменото разане обикновенно има и следващи обработки, а като се има предвид, че в процеса на работа се износва , както дюзата, така и електрода,/ плазменият рез се колебае межди 1.2 и 2мм /считам , че 1мм точност би бил напълно задоволителен.

Тема "Маса за CNC плазмено рязане." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: