Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
niki_sap - специалист
Здравейте, искам да си направя мини градина или мини жив плет на балкона. Става дума за нормалните правоъгълни саксии (27 см. дължина, 7 см. широчина, 9 см. дълбочина). Може ли въобще да се отглежда вечно зелено в такава саксия и какво? Идеята ми беше за чемшир, максимум по 2 чемшира на сандъче? Ще се хванат ли и с какво да ги торя и колко често ако искам да излезе нещо? Ако не, какво бихте препоръчали? Целта е не да стане висок жив плет, напротив - 30 см., но да е гъст и да се слива от сандъче в сандъче.
swot - специалист
Според мен са ти плитки сандъчетата и ще имаш доста проблеми, когато се затопли, защото ще изсъхва много бързо почвата. Моят съвет е да си вземеш по-дълбоки сандъчета, както и капково за саксии (има ги в Джъмбо дори, не са никак скъпи, но вършат полезна работа).
Относно чимшира, имаше една тема тук специално за това растение и всеки казваше, че расте доста бавно и търсеният ефект от теб, едва ли ще го постигнеш скоро. Това, което аз бих направил е да сложа малки туички, има ги навсякъде, не са скъпи и растат по-бързо от чимшира. (Поне такива са моите наблюдения).
Относно торене, можеш да попиташ във всеки един цветарски магазин за течен универсален тор. ;)
Надявам се да съм ти помогнал! :)
ArturDent - Почти Безобиден
При отглеждане на растения в саксии имаш два основни проблема:

Влажност - Трябва да осигуриш постоянна влага на почвата. Да кажем че това можеш да го решиш с редовно поливане.

Замръзване - Дори и студоустойчивите растения имат праг при който измръзват. Зимата соковете им отиват в корените, точно за да не замръзнат. В земята корените на 10-20 см са на минус няколко градуса и не замръзват, но в саксия температурите падат до колкото е температурата на въздуха. Например миналата зима до -20, което е доста ниско и би ги убило. Сандъчетата трябва да ги прибираш зимата задължително на "нормална" температура.
niki_sap - специалист
Голямото ми притеснение беше, дали кореновата система на тези растения позволява отглеждане в малки саксии, но за измръзването не се бях сетил. То е до някъде поправимо, ако приемем че ще ги прибирам през зимата. Все пак ако има градинари може би да кажат, кое е най-подходящото такова растение. Идеята ми беше хем да е мързеливо и да не сменям цветята всяка година, хем да не е огромен висок храст, а все пак да е зелено и гъсто (но ниско).
тонито68 - напреднал
Чимшира е абсурт в саксия! Развива голямо коренище!

Тема "Вечно зелени на балкона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: