Мисля да се възползвам от високият таван под покрива и да го превърна в обитаемо помещение. Покривът е керемиден с греди, слаган преди 1 година. Въпросът ми е какъв е най-удачният и евтин начин да изолирам покрива. Благодаря предварително
- 1
- 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
12 мнения в "изолация на покрив с греди"
miroslav_kn
- специалист
с минерална вата и гипскартон. Лесно, практично и бързо!!!
Благодаря за съвета! Няма ли опасност някоя керемида евентуално да пропусне и да попие вода във ватата и гипсокартона? И понейе не сам много напреднал в строителните термини, какво е ОSB?:)
crez
- майстор
БОБ написа:Благодаря за съвета! Няма ли опасност някоя керемида евентуално да пропусне и да попие вода във ватата и гипсокартона? И понейе не сам много напреднал в строителните термини, какво е ОSB?:)Цялата информация е тук:
http://www.kronospan.bg/products/catego ... _id=32[url]
Никой не е застрахован от подобно пропускане на керемиди,затова ще трябва предварително да претръсиш покрива да смениш спукани и пропити керемиди и регулярно да следиш състоянието им вече само отгоре,или върху летвите преди нареждането на керемидите да сложиш обикновенна черна хартия.[/url]
Покривът е нов,проверил съм и всички керемиди и засега течове не се очакват:) Но за да се застраховам възможно ли е между гредите и ватата да сложа обикновен тънък полиетилен? Не ми се иска да свалям всички керемиди за да сложа тази черна хартия.... 

crez
- майстор
БОБ написа:Покривът е нов,проверил съм и всички керемиди и засега течове не се очакват:) Но за да се застраховам възможно ли е между гредите и ватата да сложа обикновен тънък полиетилен? Не ми се иска да свалям всички керемиди за да сложа тази черна хартия....Да това е вариант, можеш да заковеш полиетилена с кабърчета към мертеците след полагането на ватата между тях,по този начин ще я задържиш към покрива до поставянето на кроншпана. Платната са с р/ри 2.20/1.20 но ти си направи сметка така да ги разкроявяш,че снадките да попадат на мертеците. Можеш предварително да импрегнираш плоскостите богато с "горяло масло" от страната към полиетилена,а видимата с безир.
Благодаря много за съветите!!!!
8180
- майстор
crez написа:Да обърна внимание, че май говорите за различни неща. БОБ мисли да сложи найлона НАД ватата, а CREZ го мисли ПОД ватата.БОБ написа:Покривът е нов,проверил съм и всички керемиди и засега течове не се очакват:) Но за да се застраховам възможно ли е между гредите и ватата да сложа обикновен тънък полиетилен? Не ми се иска да свалям всички керемиди за да сложа тази черна хартия....Да това е вариант, можеш да заковеш полиетилена с кабърчета към мертеците след полагането на ватата между тях,по този начин ще я задържиш към покрива до поставянето на кроншпана. Платната са с р/ри 2.20/1.20 но ти си направи сметка така да ги разкроявяш,че снадките да попадат на мертеците. Можеш предварително да импрегнираш плоскостите богато с "горяло масло" от страната към полиетилена,а видимата с безир.
Вар. БОБ - това му викат хидроизолация (съвместява и защитата от вятър и т.н. "продухване" на изолацията). Пази ватата и подобрява работата и като топлоизолатор.
Полиетиленът не е подходящ за целта. Има специализирани фолия (ок.1,5-2лв./м2). Те са и паропропускащи.
За да изпълни хидро-предназначението трябва да се измисли начин на монтаж между гредите, така че да се получи "улей" по който да се отвежда евентуално проникнала вода към стрехата (да не се оттича към гредите и ватата. "Улеите" образуват допълнително вентилационно пространство, което също е полезно.
Почти съм сигурен, че СПЕСТЯВАНЕТО на този слой е НЕПРАВИЛНО.
Вар.CREZ - това му викат пароизолация. Служи да предпази ватата от проникваща влага от помещението чрез пародифузия, а също и чрез преминаването на въздух, когато този слой е положен "херметично".
Полиетиленът става за целта и местото му е правилно. При възможност по-дебеличък или армиран.
СПЕСТЯВАНЕТО на този слой е НЕПРАВИЛНО.
Заб.: Нямам в момента под ръка справка, но ми се върти, че ПОД 10см. вата е недостатъчно. При покриви изискванията за топлоизолация са по-строги от тези за стени.
Това трябва да се съобрази, като се има предвид, че и "улея" ще изяде ~5см. Може да се наложат допълнителни летви (или профили за гипсокартон) и още вата, напречно на гредите, което дава допълнително предимство, защото ще се топлоизолират и гредите (спрямо ватата, те се явяват термомост).
Не съм го правил, но съм проучвал въпроса и ще спазя тези указания в предстоящо собствено начинание.
Успех!
Благодаря много за обстоиното пояснение.Май ще се спра на варианта на Crez, защото е по-лесен за изпълнение,предвид 4е ще го правя аз:) Няма да има почти никаква пара от помещението,но варианта хидроизолация ми усложнява доста работата. Ако керемидите не бяха поставени щях да направя хидроизолация,но при това положение се спирам на вариант Crez.

- 1
- 2
Тема "изолация на покрив с греди" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература