Съвети за начинаещи готвачи.
OwnerBG - специалист
Изображение

Традициите са част от нас. Нека не ги оставяме само по сцените и фестивалите. Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ чрез програмата Академия „Кулинарен историк“ кани всички любители на живата традиция на „Майски дни на традицията“. Ще се съберем за да поставим „Рекорд на Гинес в София за Великден“

На 04.05.2013г. един ден преди Великден, на вторият ден отреден от традицията, наречен ВЕЛИКА СЪБОТА ще сварим няколко хиляди яйца на жив огън в Най-големия български тиган известен като „Юнашкият тиган“.Ще ги боядисаме заедно за ТРИ минути и ще поставим световен рекорд за най-много боядисани ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА . Над 2000 човека, ще могат да вземат участие след предварителна регистрация, и ще станат част от рекорда.

Фейсбук страница на събитието
http://www.facebook.com/RekordnaGinesvSofiazaVelikden
masterval - майстор
По тоя път ще настигнем някога и т.н. братя македонци. Сичкото наше е най- големо! Че навремето и българския слон беше най-големия в света, след съветския, естествено...
Как се правят яйца на очи? Много лесно. Шляпваш си яйцата в тигана, а очите сами ще паднат... Традиция, де...
А тиганята верно трябва да е мно-о-ого юнашка, 1000 и нещо човека вкръг?... По 3,14... Обърках се... Честит Трифон Нарезан!
OwnerBG - специалист
masterval написа:
По тоя път ще настигнем някога и т.н. братя македонци. Сичкото наше е най- големо! Че навремето и българския слон беше най-големия в света, след съветския, естествено...
Как се правят яйца на очи? Много лесно. Шляпваш си яйцата в тигана, а очите сами ще паднат... Традиция, де...
А тиганята верно трябва да е мно-о-ого юнашка, 1000 и нещо човека вкръг?... По 3,14... Обърках се... Честит Трифон Нарезан!
Хич не мога да те разбера с тази македонска връзка. Просто ще се съберат няколко хиляди човека и ще боядисват яйца. Ще поставят световен рекорд. Догодина някъде другаде по света ще се съберат повече и ще поставят нов рекорд. А тиганята си е бая юнашка. Вервай ми.
OwnerBG - специалист
В Юнашки тиган ще варят хиляди яйца за Гинес рекорд
Изображение
От близо година един огромен тиган шета из родината. Около него се въртят доброволци и приготвят стари гозби по събори и фестивали. До днес в огромния тиган са приготвени 12500 порции по бабини рецепти.
На 04 май Юнашкият тиган ще смени предназначението си. В него представители на Академия „Кулинарен историк“ще сварят на жив огън 2500 яйца, за да счупят рекорда на Гинес за най-много боядисани великденски яйца за три минути. В начинанието ще може да участва всеки, който дойде и пожелае да участва.

Събитието се организира от фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“
Рано сутринта, на Велика Събота, яйцата ще бъдат сложени в Юнашкия тиган и ще бъдат сварени на огромен огън. Около обяд, всеки желаещ ще получи сварено яйце и допълнителни прибори, за да се подготви за официалната церемония по поставянето на рекорда.

Всички действия ще бъдат наблюдавани от нотариус и специално създадена комисия. Рекордьорите ще получат сертификат за участието си. След края на събитието ще могат да опитат „Чорбаджийски кебап по гергьовски“ приготвен в Юнашкия тиган.

Събитието цели да популяризира съхранената традиция на православието по нашите земи.
Българските традиции са част от нашето ежедневие. Помним ги, пазим ги, радваме се на съхраненото. Боядисването на яйца е част от нашите спомени. Шарените яйца, изцапаните пръсти, бурканчетата и чашките са връзка с нещо което лека по лека губим. Бабите вече нямат време да разказват приказки.

Няма да гоним великденски зайчета, няма да събираме яйца по поляните. Ще ги боядисваме, както се е правило от векове по тези земи.

Събитието не е подкрепено от евро програми или проекти.
Ще бъдем благодарни за всяка подкрепа от българския бизнес.
За контакти:
Тел. 0885632035 Ангел Ангелов
mail: national.trust.bg@gmail.com
Фондация „Национален тръст за съхранение на
културно историческото наследство България“
http://www.sobstvenik.com/?p=4628
OwnerBG - специалист
Покана за конкурс за детски рисунки

„Моят шарен Великден“
Скъпи деца, ученици, учители и родители. Малки и големи жители и гости на София,
Станете част от Великденският празник и рекордите на Гинес. Всеки може да участва, като рекордьор на 4- май 2013 година в София, за да боядисаме заедно великденските яйца по стара българска традиция.
Изображение
Уважаеми учители, ще се радваме да популяризирате сред учениците конкурса и проявата, и да станете част от Рекорда с Вашето училище.
Можете да организирате групово участие от Вашето училище в събитието. Донесете отличителни знаци на училището – Плакат с герба, знаме, флагчета и други, които да отличат вашата група.
На мястото на събитието всеки ще получи сварено яйце, бои и прибори за боядисване. Всеки участник в Рекорда ще получи сертификат от организаторите на събитието Гинес. Събитието ще бъде документирано от нотариус, заснето на филм. Празничната програма и много изненади са част от проявата.
Изображение

Ако Вашето училище има танцови и певчески групи, творчески работилници, добре сте дошли с ваша програма и проява. Заповядайте.

Условия на конкурса за рисунка
Тема: „Моят шарен Великден
Възраст на участниците:
Деца от 2 до 15 год. включително
Размер на картините
а/ 30/40 см
б/ 49/70 см
Материали:
Няма ограничение относно материалите, инструментите или техниката на рисуване.
Рисунките трябва да са в оригинал.
Период за изпращане на рисунките:
Творбите се приемат с пощенско клеймо: до 1май 2013.
Лични данни:
Да бъдат нанесени на гърба на всяка картина в долния ляв ъгъл с големи печатни букви или на залепен лист с формат 15/20 см отпечатани
следните данни:
Име
Фамилия
Момче или момиче
Възраст
Националност
Адрес (e-mail, телефон)
Име (заглавие) на рисунката
Брой картини:
Всяко дете може да изпрати или донесе на място на събитието на 4-ти май, до две рисунки.
Жури ще номинира рисунките. Всички рисунки ще участват в обща благотворителна изложба за набиране на средства за „Детски онкохематологичен център“.http://decaohz.org/
Всеки участник с рисунка за събитието ще получи сертификат от организаторите на Рекорда за Гинес.
Рисунките ще бъдат документирани в дигитален файл и издадени в последващ каталог на Фондацията.
Малки и по-големи момичета и момчета, за конкурса донесете на мястото на събитието в София, Южен парк или изпратете вашата рисунка на тема „Моят шарен Великден“ до 1-ви май. За децата и учениците извън София и за тези, които няма да могат да присъстват на събитието адрес за получаване на рисунките:

1233 гр.София
жк.“Банишора“
бл.43,вх.В,ет.6,ап.66
до:Фондация “НТСКИН БЪЛГАРИЯ“
за контакти, записване за участие и въпроси :
0885 632 035, 0886 273 223
OwnerBG - специалист
Честито на всички участници в опита за подобряване на световния рекорд за "Най-много хора, боядисващи великденски яйца за 3 минути" Очакваме официално да бъде признат новия световен Гинес рекорд.
http://www.worldrecordacademy.com/socie ... 13379.html

Тема "Рекорд на Гинес в София за Великден" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: