Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
hakama - специалист
От известно време мисля как да изхвърлям незабелязано изпаранията от киселини, разтвори, разредители... искам да правя химични опити, анализи, (качествени реакции), разни експерименти в минимални количества.
Химик съм и знам какво става ако няма добра вентилация. Ще работя с малки количества, в краен случай ще огранича силно летливите течности (най-вече органични разтворители) с остра миризма и т.н.

Отделно и за битови ремонти и цели ще ми върши работа - понякога дори и на балкона да се работи с разтворители и т.н. се омирисва апартамента.

Заради това изискване (камина с тяга) - се възпира това ми начинание; дори да е на балкон - пак трябва да има аспиратор, но зимата ще е проблем (зависи и от балкона де). В мазето е най-добре, но там пък ще отива към терасите на 1-2 етаж.

Проблемът е следния.
Дали в отдушник/комин ще може да стане отвеждането, изчетох няколко теми и разбрах, че от принудителното налягане ще одимя съседите. Изпитал съм го - при силен вятър мирише стаята на сажди - ще помисля за клапа, отделно съм сложил жалюзи на розетките заради миризмата от цигари от долния етаж!). По-натам ще си сложа вентилатори с таймер и жалюзи (автоматични и херметични)
Ако се следи атмосферното налягане - може ли да се предвиди дали ще връща надолу (или в горните съседи)?

Единия вариант е на 6етаж (от 8, 1968г), а другия на 3ет (от 4, 1989г). Да изведа тръба пред фасадата ми се струва трудоемко, а и не знам дали е позволено да висят такива неща (за кабелите знам че го забраниха?).
В по-новия блок има две коминни тела ако не се лъжа, размерите са 37х61см. Вътре два комина ли трябва да са? Със съседа ползваме едно и също коминно тяло (сектор) :?

Обмислям няколко варианта:
1. На балкона (6ет/8) - от аспиратора (камината) ще излиза по-тясна тръба (по-висока скорост) на 50см разстояние от дограмата/прозореца, хоризонтално или под 45 градуса ориентирана и така ще заобикаля с минимални рискове двата етажа над мен - терасата ще е северна (от едната страна е стълбището), няма да има пране. Идеята е потока да се засили на няколко метра отвъд границата на терасите и вече въздушните маси ще свършат останалото.
Все пак няма да правя производоство, едва ли ще се долови нещо след като излезе в околната среда в посока обратна на балконите.
Дори може въпросната тръба да се прибира, за да не бие на очи - предтекста ще е скаричка :D

1.2. Въпросната тръба да продължи покрай балконите - до покрива, лошото е, че най-вероятно това ще го направя на 6ет (от 8) - два етажа тръба, алпинисти и не знам позволено ли е (няма изолация)?

2. Ако е вътре в апартамента (което не е много удобно) - да вградя в коминното тяло тръба с Фи50-80мм (тръба за олук) от розетката до ръба на комина? Може и пластмаса, ако знам, че никой не пали печка там. Но тази операция едва ли ще остане незабелязана... и одобрена.

Ако все пак има възможност...

Как ще се понесе от вентилатора димотходна тръба с диам 50-80мм?, най-малкия диаметър на въздухотвод на такива камини видях 110-250мм. Дебитът им започна от 150 - 900м3 (при стандартните). Тук съм сложил снимки на мини-камини ( и една класическа), които ми допаднаха, но цените са 4цифрени. Разгледах няколко каталога... портативните са с дебит от порядъка на 150м3/ч, а в зависимост от веществата скоростта на потока варира: 3-7м/с. (но 4-5м/с са достатъчни).

Искам да направя нещо като това:

Изображение

- Размерите на камерата може да са по-малки (заради дебитът) - да кажем 800х500, h=600-800mm (V =3куб.м.).
/Класическата камина (малката картинка): 1000 х 600 х Н=2000 мм/

Какъв вентилатор би ми свършил работа и как ще се отрази по-малкия диаметър на въздуховода?
Дали трябва да е по-специален, предвид изпаренията от киселини, основи, органични разтворители?

За филтър още не съм мислил (от активен въглен) - няма ли да затруднява работата на вентилатора? Ако минава изолирано от балконите или отдушниците на съседите - няма да има нужда (освен заради въздуховода).

За плот използват гранитгрес, гранит... за стените видях - поцинкована ламарина с прахово покритие от епоксидна смола, стъкло - полиакрилно.
ВиК и ел.ток също е желателно/задължително, поне второто.

Вентилаторът дали трябва да е по-специален, предвид изпаренията от киселини, основи, органични разтворители?

Някъде в нас имам такива вентилатори:
http://www.pestimenergia.bg/shop/userfi ... mb_378.jpg
Гледам, че достигат дебит до 290м3/ч
http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... or-va.html
По-скоро това:
http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... turen.html
http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... or-ck.html
Последна промяна от hakama на вт фев 19, 2013 6:07 pm, променено общо 3 пъти.
torbalan - Дървен философ
Тая работа в жилищна сграда май не е позволена...

Но в обща вентилационна тръба недей, ще отровиш някой съсед :)
vasikata - специалист
Най-добре отделна тръба до покрива, има спиро тръби за вентилация с всякакви размери и фитинги и не са много скъпи.Стандартно са по 3м. работи се бързо и лесно. Относно размера по-добре по широка примерно 160мм. така има по-малки загуби и по-малко шум. За добро отвеждане на газовете ти трябва вентилатор поне 200м3 при 200Па . И да помислиш като работи вантилацията да компесираш с пресен въздух може и отворен прозорец иначе няма ефект.
Iliev Labs - специалист
Турбинен вентилатор от парно на автомобил ще ти свърши добра работа. Може да ползваш PVC тръби.
bigdragon - майстор
Абстрахирайки се от нормативната база за такива дейности в жилищна сграда и разглеждайки само техническата част, предлагам следното:

Монтирай на изхода на комина (на покрива) подходящ вентилатор и така ще държиш под разреждане целият тракт. По този начин ще избегнеш попадането на газове по горните етажи, дори и да има неплътности по комина.

Това не може да стане ако комина се ползва по предназначение от другите собственици...
torbalan - Дървен философ
Ако са няколко етажа и някой пусне аспиратор да кажем на последния етаж - спокойно може да върне газовете в апартаментите под него...

В последната квартира, където живяхме, това беше редовен номер. Когато комшията над мен пусне аспиратора - смрадта от тез под мен влизаше в къщи и се налагаше и аз да пускам моя.

В обща вент. тръба не трябва.

А само между другото - нормативните уредби са писани за да ни предпазят от грешки и не е лошо да се четат и до колкото е възможно да се спазват.

Тема "Отвеждане на летливи/токсични пари през комин/отдушник?! д?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: