• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
s_toshkov - специалист
Може ли да попитам нещо и аз ....

Искам да си направя сам по мой проект не едно а две легла за матраци 82/190 , които първоначално да са слепени едно за друго,като спалня, на по-късен етап ако се наложи ще ги разделя по отделно

Има ли готови схеми за такива легла?

Решил съм матраците да са с големина 82/190 високи по спомен около 20 см(мисля че са на някаква фирма произвеждаща в Русе -може и да е органика) и да са двулицеви с мемори пяна (нещо подобно, не помня точно), но не пружиннни !!! Интересно ми е тези "рамката" в която влиза този вид матрак 82/190 по 20височина с какви рамери трабва да е ???

Допустимо ли е да направя рамката в която хлътва матрака с размери 81 /189 на 10 сантиметра височина ? Не знам допустимо ли е тези матраци да са мако попритиснати отстрани и само до половината да са "хлътнали" в рамката ???Така ако пдч-то от коята е рамката е около 2 см , първоначано ако дърла леглата едно до друго като спалня мисля че ще се компенсира поне малко дупката помежду им ?Правилно ли със се насочил или бъркам

Отделно не искам леглата да са с повдигащ механизъм или пък с чекмеджета . Искам просто цялата конструкция на която е матрака да е повдигната на крака (в жилището има доста влага и ако е с чекмеджета или повдигаш механизъм ше мухлясва отдолу - така като е повдигнато на крака ще се използва пространството отдолу без мъхъл) .Решил съм да ги повдигна на крака 20 см , като страничната дъска ще я захвана малко по-надолу за даима просвет около 16 см.

Самите матраци съм замислил да не са върху подматрачни рамки и т..н - решил съм да са върху надупчено на големи кръгли дупки ПДЧ , което от своя стана ще укрепя да не увисва в средата по дължина с тези регулирашите се винтови пластмасови крака - може и да е на две места .

*искам да уточня че досега не съм се занимавал с направата на мебели, но просто всички модели които се предлагат а на пазара не ме устройват....

Къде ще ми препоръчате да си поръчам да ми разкроят и направят плоскостите във Варна ? Да препоръчате магазина за крака , крепежни планки и други такива в града ?

Благодаря
EDI - майстор
Виж аз как си направих легло за вилата.Имам едни стари матраци и използвах единия.Идеята може да ти свърши работа.Рамката е от парчета дюшеме, има 4 дървени крака от греда 8Х8.

Прикачен файл

DSC00448 0001.jpg
DSC00448 0001.jpg (69.59 KиБ) Видяна 9523 пъти

Прикачен файл

DSC00447 0001.jpg
DSC00447 0001.jpg (79.02 KиБ) Видяна 9523 пъти
Илчо Илиев - майстор
Колега, има доста неща които не си ги до измислил или не се правят по този начин...
Има много варианти,но аз бих ти предложил два..
Единия, както искаш с ПДЧ или както им се казва...направи си чертеж с размерите на леглото, отиваш в Баумакс и ти нарязват детайлите, там има обков ,крака и каквото ти трябва за целта, за подматрачна рамка , както си написал може да ползваш и ПДЧ или ОСБ,но трябва да се сложат первази от вътрешната страна,за да има каде да легне плоскостта...
Другия вариант е да се направи от масив..
Технологията е подобна, но ти трябва сух чам, и майстор да ти го разбичи ,рендоса и разкрои на детайли...
Не е сложно, с малко средства и умения може да си направиш добри неща...
SoWhat - специалист
Има много варианти за направата на тези легла. Ще вмъкна някои идеи:
- "Подматрачната рамка", която сте решили да е от ПДЧ може да е с размери по 5 мм. по-малко от вътрешното пространство на леглото. Колкото да влезе и легне на подпорите. Правил съм такива от ПДЧ за спални, но съм усилвал от долната страна с 1,5м. винкели /МЕТРО, Бриколаж/.
- Не знам за какви крака мислите и как ще ги закрепвате към конструкцията. Но може да направите такива чрез Г-образни парчета ПДЧ, примерно по 20-30 см. широки /височина - според това дали ще се закрепят отвън или отвътре на конструкцията/.
- За лягане на "рамката" - в магазините за обков продават солидни, триъгълни, Г-образни планки, които се монтират по ъглите за здравина, като върху тях може да ляга и рамката. Но това няма да е достатъчно - по страниците също трябва да се сложат допълнителни елементи - може парчета от ПДЧ, масив, винкелчета и т.н.
- Според това колко е висок матрака и съответно колко искате да се подава над конструкцията се монтират ъгловите и поддържащи подматрачната рамка елементи, като и се извади дебелината.
- В случая щом искате да е във въздуха задължително подпиране на подм. рамка с някакви крака.
- Страшно няма. Трябва само правилно да изчислите дължините на страните, като се придържате основно към размерите на необходимото вътрешно пространство. Ако използвате идеята ми за странични, външни Г-образни крака от ПДЧ, то страниците на леглото/та може да си ги сглобите с видии, а краката, които ще достигат до горната точка на страниците, да ги захванете от вътрешната страна през страниците.
Дано да съм бил ясен.
Успех!
s_toshkov - специалист
Само едно не ми стана ясно :

Допустимо ли е да направя рамката в която хлътва матрака с размери 81 /189 на 10 сантиметра височина ? Не знам допустимо ли е тези матраци да са мако попритиснати отстрани и само до половината да са "хлътнали" в рамката ???Така ако пдч-то от коята е рамката е около 2 см , първоначано ако държа леглата едно до друго слепени като спалня мисля че ще се компенсира поне малко дупката помежду им ?Правилно ли съм се насочил или бъркам

Матраците ще са органика 82/190 -от от някаква пяна бяха - т.е. не са с пружини

сега като се замисля аз на дължина няма смисъл да ги "смачквам",само на широчина.......
maroka - специалист
Направи си рамките с поне 5 мм. по-широки от размера на матрака. Можеш и с 1 см. да ги "ушириш".

Матраците, които визираш са на ЕКОН 91 предполагам, пенолатекс.
Меморито е доста скъпа екстричка, но ако си решил няма проблем :)

Аз те съветвам да използваш подматрачна рамка с крака, ще ти кажа и защо:

1 - по-добра ортопедия и комфорт в легнало положение.
2 - по добра вентилация. Случвало се е в летни месеци поява на мухъл с твърдо дъно. Макар и перфорирано.
3 - конструкцията ти се улеснява около 8 пъти :) Трябва да направиш 2 кутии, които да захванеш към рамката.

Ако избереш този вариант си поръчваш рамките с размера на матрака и по тях правиш кутиите.
Или казано направо ще имаш да "проектираш" 2 размера, повтарящи се по 4 пъти :)

Ако имаш други питания...на линия сме :)
nikolson - майстор
Малко инфо за цената на мемори и обикновен дунапрен. 250лв-м3 срещу 755лв за мемори.
SoWhat - специалист
Човека не е казал, че са от мемори пяна, а някаква пяна, която може да е пено-латекс, което не е едно и също с мемори-пяната. Но не е това въпроса и не е толкова важно.
По принцип, матраците са с точен размер, който се оказва по етикет или правят по поръчка. Така че, да направите вътрешния размер на рамката точен или по-малък не би довело до някакви предимства или недостатъци. Ако е по-малък - матрака ще оказва някакво напрежение върху страниците, което в по-късен етап би довело да скърцане на цялата конструкция. Но няма и да "щръкне" встрани за да компенсира разстоянието, получено от двете плоскости по средата, независимо колко "стърчи" над рамката на леглото. Надстърчането над рамката се определя от това, като се седне на леглото, при ставане или лягане, при свиване на матрака от тежестта на тялото, да не опират краката на рамката и да убива. Всеки размер над 6 см. е идеален.
Така че си решавате Вие как да ги оразмерите.
Примерни размери:
191см. х височина на страницата - 4 бр.
86,6см. х височина на страницата - 4 бр.
+ някаква форма откъм главата /стената/.
Късите страници излизат върху дългите, като е дадено 5 мм. в повече от всички страни.
Мисля, че нещата вече трябва да са поизбистрени. :supz:
s_toshkov - специалист
Поредните няколко въпроса:

1. Аз също съм решил да "настанявам" матраците само че върху плоскости ОСБ . Имам намерение задължително да ги надупча за да диша матрака. Има ли някаква схема за дупченето ? Приблизително колко дупки трябва да направя на плоскост 190/82 см ?С какъв диаметрър да са тези дупки ?Има ли някои снимки на подобно нещо ?

2. Плоскостите с който ще сглобявам леглото са 18 мм -с какви винтове трябва да закрепмав обкова ? 18 мм или 16 мм ? Обкова и тои е поне едни поне 2мм ,. но ме притеснява ако навия винт 18мм в 18мм плоскост + да кажем 2мм обков - върха на самият винт да не избута навън и да се подуе плоскоста?

3.При монтирането на евровинт да кажем 5х50 - частта в коато трбва да захване резбата на винта предварително на колко милиметра трабва да е разпробита в диаметър ?

* взема да ми харесва да си разкроявам, пресмята и сглабям мебели ....., ще вземе да ми стане хоби , извинявам се ако досаждам с въпросите - сега се уча
SoWhat - специалист
1. Няма схема или принципи. 5-6 дупки по 3-4 см. в диаметър за матрак мисля, че ще са добре.
2. 3,5х16 или 4х16.
3. Половин милиметър по-малко.
  • 1
  • 2

Тема "Моля за съвет относно направата на единично легло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: