• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
bambal - напреднал
Здравейте колеги,
Имам нужда от малко помощ във връзка с къщата, която си стягам за живеене. Ситуацията е следната: в 20 годишна 3-етажна къща имам изградена ВиК инсталация само на 1-вия етаж с метални тръби, от тези, които се слагаха едно време в панелните блокове. Сега съм пред дилема, дали да си играя да къртя и да правя канали да полагам нови тръби на 1-вия етаж или да използвам съществуващите такива и да ги свържа към новите тръби, които ще слагам на 2 и 3-ти етаж. Моля да ми помогнете със съвети, какъв е животът на металните тръби (в момента са на поне 20-25 години) и дали сега ако си спестя усилията след 4-5 години няма да ми се наложи да къртя вече след измазани стени? Знам че винаги е по-добре да се сложи ново, в случая не са проблем парите за материалите, колкото това, че трябва да къртя пода, стените и т.н. а вече го правих това упражнение за ел. инсталацията и се убедих, че е неблагодарна работа.
Благодаря за съветите!
VLADO66 - майстор
Съветвам те да си играеш и да подмениш тръбите.Поцинкованите тръби след избухването на демокрацията,а и десетина години преди това не са каквито бяха едно време.
Тани - модератор
+1
Първото нещо като купих къщата беше да сменя металните тръби и ел. инсталацията! Ако не ти се кърти сега по желание, на един по късен етап ЩЕ ТИ СЕ НАЛОЖИ! И по Закона на Мърфи ще е в най-неподходящия момент!
bambal - напреднал
Ясно, щом всички сте толкова единодушни значи ще се наложи да се бъхтя още. Благодаря за съветите,
Поздрави!
kozl - майстор
Полипропиленовите са по-лесни за ремонт, не корозират, не натруват отлагания по стените както стоманените. Е имат по-голям коеф.на разширение - за това обезателно топлоизолация около тях. Последното най-вече за топлата вода където и температурните разлики са най-големи.
Така че сменяй.
mitron - специалист
колега и аз съм за смяната на тръбите.Моите в къщата също бяха такива метални всичките ги изрязах и ги смених с полипропилен. Не само вътре а и от вън от главния водопровод до шахтата и от там в къщата
bambal - напреднал
А каква изолация ще ми препоръчате, гледам има една като гумена, има и една сива, дето я слагат и по климатиците, или има и нещо по-добро? По принцип тръбите мисля да ги вграждам в стените/пода, тази изолация пречи ли на измазването?
kozl - майстор
Черната е от микропореста гума, а сивата от разпенен полиетилен. Като изолатор черната е по-добра, а като здравина сивата. За водопровод аз бих избрал сивата.
Изолацията пречи до толкова на измазването, доколкото удебелява диаметъра на тръбата за вграждане и се налага по широко/дълбоки канали или по-дебел слой мазилка/замазка. Ако върху трабите покритието е под 2 см замазка, виждал съм да армират със стъклофибърна мрежа с ленти 15 см надстърчащи от двете страни на диаметъра.
  • 1
  • 2

Тема "помощ за металните ВиК тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: