Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Здравейте,
Нормално ли е температурата на водата в бойлера Бош 300 литра с две серпентини, да пада с 0,1 градус на 10-15 мунути, без да има консумация? Това прави около 15 градуса за 24 часа...мерено е където е гилзата, на 40 см под изходната тръба за гореща вода
Бойлера се намира във външно, неотопляемо помещение, двете му серпентини не са изолирани с изолацията за тръби.
Има ли някъде норми за това колко да са топлозагубите на бойлер?
Благодаря :)
Допълвам, бойлера се топли от елнагревател в средата!
Последна промяна от kalin72 на вт май 14, 2013 10:35 am, променено общо 1 път.
piron45 - майстор
Не знам дали има норми, това специалистите да кажат, но моя бойлер е на покрива и през нощта като е по студено температурата му пада с 5-8 градуса. През лятото съм го наблюдавал пада до 2-3градуса на нощ, но пък през деня вдига до 98-99градуса и ако не се ползва водата започва да завира :)
VLADO66 - майстор
Може да се сметне при положение че серпентините са отсечени/затворени с кран/ като се знае дебелината и вида на изолацията и и площа на бойлерните стени.Мисля че истиването е нормално.
syncho - майстор
Калине мда не е необичайно за неотопляемо (предполагам студено) помещение, особено българските бойлери не си дават много зор с изолацията...

piron това за термосифонка е нормално лятото.
kalin72 - майстор
Бойлера не е български...
LazarGanev - "Велик майстор"
На мене ми се вижда голямо това изстиване. Горната серпентина затворена ли е, за да не служи като охладител? Имай предвид, че мощността на серпентините е доста голяма - 50кВт на долната и 30кВт на горната, сечението е голямо, така че ако не са затапени спокойно може да служат като охладители чрез естествена конвекция. Задължително трябва да е затворен ЕДИНИЯ кран на котелната серпентина. С ел.нагревател по средата ти подгряваш 120л от всичките 300л. В паспортните данни е даден показател, който определя топлозагубите - "Разход на енергия в режим на готовност за 24 часа по DIN 4708 (kWh/d) - 2,2". Това означава много добра изолация, впредвид размерите на бойлера.
kalin72 - майстор
Да, затворил съм единия кран на горната серпентина, а двете серпентини са вързани като една, за да топля 300 литра от котела през зимата.
И аз се притеснявам да не става конвекция, но как да я установя със сигурност?
LazarGanev - "Велик майстор"
Горния кран ли си затворил?
VLADO66 - майстор
LazarGanev написа:
Горния кран ли си затворил?
Май се сещам какво имаш впредвид,ама за да не изглеждам глупаво нама да догаждам клавиатурно само се чудя дали може да стане кръговрат в тръба :?
kalin72 - майстор
На серпентината е само един крана, горе.

Тема "Температура на водата в бойлера." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: