От мобилни телефони до цифрови камери
dalgia - специалист
Здравейте.Трябва ми изпитана и работеща схема на термометър с изход 10mv/oC.Температура от 0-50оС.Имам датчици TC1047 но не мога или не знам как да премахна постоянната съставка от 0,5волта на изхода.Пробвах схеми с 741 и 324 с диод или транзистор намерени в гугала но не стават нещо.Карък ли ме е налегнал не знам.Спешна помощ трябва.Изоставам с устройството вече със седмица.Точноста не е фатална +/-1оС.Много е важен изхода защото ще се подава на компаратори които ще командват моторвентил и отделно на измерителна система да се показва температурата.
lecki - специалист
Вклучи последователно няколко диода (1,2 или 3) за да обереш постоянната съставка.
Успех, пиши какво е станало.

пп За по-голяма точност можеш да ги подбереш от повече броики.
pipilica - майстор
Явно ти трябва това http://softwareforeducation.com/wikilek ... _Amplifier
или може да опиташ тази схема като нулираш изхода при 0 градуса http://saroselectronics.com/wp-content/ ... NT_SCH.jpg
AAsat - специалист
Нещо не мога да схвана смисъла на въпроса - на изхода на датчика има напрежение 0.5 волта при 0 градуса и то се изменя до 1 волт при 50 градуса. Защо е необходимо сваляне на напрежението с 0.5 волта? Повтори напрежението с два операционни усилвателя. Изхода на единия подай към компаратора ( или компараторите), които да ти включват и изключват каквото трябва, а изхода на другия - към измервателната система ( каква всъщност е измервателната система ?). Наистина не виждам какво те притеснява в цялата работа.
Преди време бях правил подобно нещо с датчик LM335Z - идеята му беше да включва различни светлинни и звукови индикации при достигане на 50 градуса и 55 градуса. Изхода на датчика отиваше направо към компараторите (LM339). Следващата версия беше на базата на Ардуино - температурата се индицира на LCD 16x2, а при достигане на определените температури с включват и индикаторите (светодиоди и зумер).
dalgia - специалист
Стана с диференциалния усилвател.Бях пробвал но с малко по-усложнена схема и нямаше линейност.Благодаря много.
Ето я крайната схема която работи много добре.Само да добавя че за около 2,5лв. става идеален термометър.

Прикачен файл

Цифров термометър с 1047.JPG
Цифров термометър с 1047.JPG (30.5 KиБ) Видяна 1575 пъти
dalgia - специалист
AAsat написа:
Нещо не мога да схвана смисъла на въпроса - на изхода на датчика има напрежение 0.5 волта при 0 градуса и то се изменя до 1 волт при 50 градуса. Защо е необходимо сваляне на напрежението с 0.5 волта? Повтори напрежението с два операционни усилвателя. Изхода на единия подай към компаратора ( или компараторите), които да ти включват и изключват каквото трябва, а изхода на другия - към измервателната система ( каква всъщност е измервателната система ?). Наистина не виждам какво те притеснява в цялата работа.
Преди време бях правил подобно нещо с датчик LM335Z - идеята му беше да включва различни светлинни и звукови индикации при достигане на 50 градуса и 55 градуса. Изхода на датчика отиваше направо към компараторите (LM339). Следващата версия беше на базата на Ардуино - температурата се индицира на LCD 16x2, а при достигане на определените температури с включват и индикаторите (светодиоди и зумер).
Идеята е че, измерителната система е волтметър от 0-199mv и при 1волт=50градуса на панела ще показва 100градуса(след делител на напрежение 1/10).А за компараторите няма значение какво им се подава.Номера е визуализацията.

Тема "Термометър с изход 10mv/oC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: