Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
wizli - специалист
Здравейте, наскоро в дружба имаше пожар на електроинсталацията след няколко дена забелязах че бойлера и фурната не работят както трябва, отворих бойлера: отдолу има няко черно прахче, бутнах едно червено копче - бойлера тръгна, след ден-два пак спря...
Питането ми е: дали е заради проблемите с захранването и как мога да го проверя?
KingLin - майстор
Намираш мултицет от някъде и си мериш напрежението. Ако не разбираш какво ти казвам по-добре извикай някой да го направи вместо теб, че с тока шега не бива. Това червеното копче ти е защитата. Има няколко причини поради които може да е изключила. Най-добре е да си викнеш специалист да ти оправи проблема, но не примерно комшията, който си бил оправил неговия бойлер сам, ами човек който си вади хляба с тези неща. Все пак става дума за живота ти и ако нещо не е наред с бойлера може да се окепазиш докато се къпеш (да не чува дявола). Макар и форума да е направи си сам това е моя съвет. Ако все пак държиш сам да се справиш, утре ще ти изредя четирите възможни причини и съответните действия и начини за отстраняване.
Черния прах го има и на нови бойлери, той да не те притеснява особено.
А на печката какво точно не и работи - бавно пече ли?
wizli - специалист
Благодаря за отговора.
Мултицет имам, но никога не съм го ползвал, бих искал да разбера дали напрежението е малко, защото бойлера е в гаранция още и ако в него е проблема - викам сервиз.
По време на повредата крушките светеха по-слабо, но сега са ОК.
Печката не вдига зададена температура, само, да речем до 100 градуса. Котлоните са ОК.
KingLin - майстор
За да замериш напрежението направи следното:
-трябва да си в скалата за променливо напрежение - обозначават го с "V~";
-трябва да си на обхват по-голям от 240 V - обикновено това е 600 V;
-сондите (щеките) трябва да са на куплунгите Общ (COM) и V (може да пише 10kV)
-мериш в някой контакт и ако е между 220 и 240 волта си ок
Не се опитвай да мериш тока в контакта - невъзможно е!
По принцип е добре да се замери на входа на бойлера, НО не те съветвам да го правиш ти, както писах в предния пост.
Щом бойлера е в гаранция - викни си сервизен техник.
За печката, като хвърля боба, ми излиза - прецакан нагревател :) Можеш да го провериш визуално, ако да речем ти е открит горния нагревател и е нещо подобно на това:
Изображение
Включваш на макс и гледаш дали и двата кръга на нагревателя са червени. Долния нагревател е по малко вероятно да е открит и там по-добре не пипай. Трябва ти техник да ти го смени.
Дано съм бил полезен.

П.П. Не приемайте снимката за реклама. Нямам нищо общо с линка от нея. Просто това е първото на което попаднах в гугъл снимки :mrgreen:
hladnia - специалист
wizli написа:
Мултицет имам, но никога не съм го ползвал, бих искал да разбера дали напрежението е малко, защото бойлера е в гаранция още и ако в него е проблема - викам сервиз.
Печката не вдига зададена температура, само, да речем до 100 градуса.
Винаги има първи път на измерване с мултицет.
Какъв модел е? Включваш на 750 променливо(~ ) проводниците (com и V) и внимаваш да не ти здрависа тока. :-D
Варианти на фурната нагревател( долен,горен и превключващ ключ)
evil - специалист
"За да замериш напрежението направи следното:
-трябва да си в скалата за променливо напрежение - обозначават го с "V~";
-трябва да си на обхват по-голям от 240 V - обикновено това е 600 V;
-сондите (щеките) трябва да са на куплунгите Общ (COM) и V (може да пише 10kV)
-мериш в някой контакт и ако е между 220 и 240 волта си ок
Не се опитвай да мериш тока в контакта - невъзможно е!"
Дали пък между ток и напрежение нямаше някаква разлика?И как пък по-ниското /евентуално/напрежение ще е причина да сработва защитата на бойлера -си остават честа загадка :-D
KingLin - майстор
evil написа:
Дали пък между ток и напрежение нямаше някаква разлика?И как пък по-ниското /евентуално/напрежение ще е причина да сработва защитата на бойлера -си остават честа загадка :-D
Не разбирам защо е този сарказъм :? Къде съм казал, че ток и напрежение са едно и също нещо :? :? Горното съм го написал, за да не си изгори човека уреда, ако случайно му хрумне да провери дали, освен напрежение, има и ток там, защото явно не разбира. И също никъде не съм написал, че проблема на бойлера е от ниско или високо напрежение. Той зададе въпрос и аз му отговорих. Не е ли за това този форум или теб са ти нещо изкривени разбиранията?
Пък щом държиш да разбереш, какво може да ти изключи защитата :
- дефектирал нагревател
- дефектирал терморегулатор
- дефектирала защита
- котлен камък

Дано сега деня ти е по-добър! Айде със здраве!
wizli - специалист
Замерих напрежението на бойлера в рамките на нормалното е 240 волта плюс минус 10,
ннагревателите в печката които се виждат загряват, долните не знам колко са но като включа на долен нагревател загрява фурната.
Май ще се търси гаранцията на бойлера... марката е Едесса.
wizli - специалист
Продължавам: гаранцията на бойлера не се признава, грешно е попълнена, не съм го проверил при купуването му...
Мисля да пробвам да го ремонтирам сам.
Бойлера работи 2-3 часа, след това защитата изключва, има 2 реотана - обща мощност 1,6 кВт.
Как мога да проверя дали реотаните са в ред?

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
hidrazin - майстор
За изключването четеш тук:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 11&t=44604
Нагревателите мериш с уреда като предварително изключваш бушона и сложиш уреда на съпротивление. Ако са двата в паралел съпротивлението им трябва да е около 33 ома. Ако единия е изгорял - около 66 ома.
:partyman:
P.S. Какво означава грешно попълнена гаранция? Какво и е грешното? Касова бележка пазиш ли? Прочети тук - чл. 118, 119 и 121.
http://top-account.net/docs-polezno/nor ... ve/zzp.pdf

Тема "Проблем: фурна и бойлер прекъсват" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: