• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,Някой може ли да ме насочи как да си направя кофраж и армировка.Направих сметка че по евтино ще ми е като се опитам сам да си го направя кофража и армировката , но въпроса е как да се направи.Не съм се занимавал с такива работи и ми е за първи път.Ще си правя къща скоро време и мисля основите на къщата до първа плоча с колоните да го направя няма да има мазе.Някой може ли да ми даде чертежи каква армировка се прави и как се прави кофраж
В проекта е казано,ако нямаш не се захващай.
Една от най-несериозните теми, които съм виждал на последък.
Ако беше така просто и лесно, нямаше да е така добре платено строителството.
Spaidy написа:Една от най-несериозните теми, които съм виждал на последък.
Ако беше така просто и лесно, нямаше да е така добре платено строителството.


Че ти къде си виждал напоследък добре платено строителство? Пък и щом бай мангал може да прави кофраж и армировка, защо аз да не мога? За мен темата си е абсолютно сериозна и точно в стила направи си сам. За съжаление не мога да помогна на колегата, тъй като не разбирам нищо от армировка.
KingLin написа: За мен темата си е абсолютно сериозна


Аз искам да си направя ракета,някой може ли да ми каже как?
Аз ще си строя круиз и мисля да го правя сам, защото съм виждал цигани по корабостроителниците, а и да не забравяме, че това е направи си сам все пак.
Както пише в подписа на един съфорумец:
Български форум - попитай нещо и всички почват да ти обясняват колко си тъп.

Какво общо имат ракетата и кораба - човека не иска да строи небостъргач. Става дума за плоча (една) и колони. Дядо ви и прадядо ви да не са се родили инженери, като са си строили къщите с редене на камък, което е по-трудно от връзване на арматура? Ivanj го е казал "ако нямаш проект не се захващай" - абсолютно съм съгласен с него. Ако има проект не виждам проблем да се справи човек с помощ от знаещите.
Abadon дано някой, който знае да ти даде насоки и не се връзвай на разни хейтъри!
В проекта си пише каква е армировката.
Трябва да имаш сертификати за материалите.
Имай предвид, че конструктора приема кофража и армировката. (акт 7)
А бе агент някакво планче за къщата нямашли? Там е начертано и написано. :? /свободно съчинение ще ти бъде трудно/
Намери си читав майстор, плащай си му добре и работи заедно с него - ще научиш тънкостите на занаята, ще контролираш качеството на строежа и ще разбереш истинската цена на този труд! (но всичко това при условие, че си намериш Майстор) Успех!
Армировките и кофража се правят с ръце и не много инструменти/подходящо работно облекло (остатъчен продукт се явява потта и мърсотията по дрехите) - да ти се обяснява през интернет как се забиват пирони с тесла в дъски ми се струва малко прекалено :? . Същото важи и за укрепване на армировка чрез връзване с тел. Може би си струва единствено да се отбележи че армировката обикновенно се купува готова огъната и нарязана от арматурен двор и е два вида гладка (фи) и "къдрава" (ен-N).
За самите размери и вид на кофража и армировките се ползва конструктивен проект. Ако и за проект не ти се плаща отиваш до книжарницата на УАСГ(бивш ВИАС) и си купуваш учебник/учебници по стоманобетонни конструкции (аз имам на Боян Димитров и има всичко в него) - почваш да го четеш и едновременно да ровиш в интернет и на пролет си готов да строиш макар и незаконно (което пък не значи неморално).
Разбира се че незаконно значи неморално, хайде не се отпускайте и да пишете, като че ли са ви паднали батериите.Цилков никой никъде не забранява "Направи сам", но мислиш ли че има държава в Европа, където биха толерирали самоубучение по армиране и бетониране, освен ако не става дума за личен кокошарник ?Дано да не греша, защото ако и той падне, не знам дали знаеш, но има глоби на запад за нехуманно умъртвяване на животни и птици.
Това че у нас, продължаваме с пакистанската практика да минаваме метър ,не значи че сме унмни, а точно обратното.Допускането от закона на строителство извършено от сульо и пульо, без каквато и да е квалификация, няма да ни донесе нищо добро.
Това междувпрочем е и отговора за KingLin, защо в някои случаи в българските форуми "ти казват че си тъп".Никой не ти забранява да направиш това което искаш колега, само че преди това отиди даречем ето тук и запиши курс по специалност „Армировка и бетон“, код 5820303 - втора степен на професионална квалификация и тогава хората които ще ти подпишат удостоверението ще ти носят отговорността.
stivemaster ако прочетеш внимателно какво съм написал ще видиш че съм предвидил едни 9 месеца за обучение (от сега до другата пролет) и то по основен стоманобетон (без сеизмична устойчивост и земна механика). Все пак армирането и кофрирането на бетон от отдавна е готова и систематизирана методология и всеки може да я научи стига да има време, желание и смисъл. Пък това че някои хем няма да прочете , хем ще го направи си е изцяло за негова сметка понеже строежа е личен а не обществен (всички видяхме какво стана в Перник).
Цилков мнението ми е принципно не се заяждам ,не може при приемане, да търсиш документи за съответствие на строителните материали ,а да не се интересуваш от квалификацията на работниците.
Като приемам арматура гледам плана и това какво е положено и хич не ме интересува кой го е правил :)
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Къщи”