Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,

след негативните мнения в един друг форум искам да попитам и тук:

Правя цялостен ремонт на апартамент в тухлен блок (последен етаж) и съответно ще подменям ВиК инсталацията. Понеже съм фен на естествените материали, искам да подменя металните тръби пак с метални. Спрял съм се на мед и имам няколко въпроса:

1. Четох, че има меки, полутвърди и твърди медни тръби. Кои са подходящи за водопровода в апартамента?

2. От какъв материал да е връзката между металната тръба, по която идва чистата вода от долния етаж и моята медна тръба? Четох, че медта се свързва само с мед, но в случая трябва да се свърже с друг метал (поцинкована тръба). Четох за месинг или бронз. Искам да сложа по-качествен материал, затова предполагам частта трябва да е бронзова, но ако има някаква друга възможност, кажете. В тази връзка какъв трябва да е припоя, а също и какъв флюс да ползвам?

2а.Как стои въпроса с бойлера - ако студената вода минава през медна тръба, за да влезе в бойлера, какъв трябва да е водосъдържателя му с оглед на това да не протече реакция между медната тръба и водосъдържателя на бойлера? Същото да попитам и за пералня, съдомиялна и смесителни батерии. Има ли опасност от протичане на някаква електрохимична реакция?

3.Изолация - достатъчно ли е тръбите да се изолират с филцова лента? Те ще бъдат в тухлен зид и ще се измажат. С какъв материал е добре да се измажат или кое не трябва да се ползва при замазването им?

4.Аз съм от Варна, но кажете ми надеждни доставчици на тръби, флюсове, припои и т.н. дори да не са представени във Варна.

Благодаря предварително за вниманието!
Иво Ангелов
boretobobo - специалист
От 14 години съм в сферата на строителството и изграждането на нови и , ремонт на
стари жилища и не съм чул някой да е правил меден водопровод.
ППР тръби може и ППр стаби за по голяма здравина стабито дава по малко линейно разширение.
Имат си фитинги завършващи за перални смесители и т.н .
При медните няма укб пети за стена има колена.Иначе медта се запоява с мек или твърд припой
и съответно всеки си има подходящ флюс.
За по обикновена инсталация се ползва мек припой.
hidrazin - майстор
Много са си добри медните тръби за водопроводна инсталация - който може да си ги позволи обаче.
http://www.coppereurope.org/images/pubpdf178.pdf
http://www.pipesystem.bg/bg/news/more/38
:partyman:
Каналски - специалист
Ivo_Ang написа:
....
Аз виждам само позитиви в твойта идея и всички въпроси са основателни.
Според мен е най-добре да се спреш на Производител, който предлага цялостна система за инсталация, тръби - фитинги - арматура - закрепване. Може да се довериш на Производителят, който предлага съответните тръби със съответните фитинги с тяхната съвместимост за Водоснабдителна инсталация за Питейно-Битови нужди. Освен традиционият вариант с припой има и други варианти за връзки , както и медни тръби фабрично с допълнителни външни покрития. Относно връзката между различни материали и възникването на някакви електро/химични корозии наистна тряба да се помисли, аз нямам Рационални препоръки. Но най-вероятно навсякъде при връзките се ползват някакъв вид "разделител" от неутрален материал, най-вероятно Полимерен. Мисля, че няма да е от практическо значение протичането на водата през тръби с различен материал, а само тръбите да нямат директна връзка ... ама химия кой знае :) или посоката ... :? Този проблем, както и коректното зануляване/заземяване на инсталацията и разни метални елементи от нея на мен ми е Мъгла, а и колкото пъти съм подпитвал разни възпитаници на МЕИ съм срещал "празен поглед" в стил "ха , говорещо куче" :)
P.S.
Ако случайно , загледаш някакъв вид механични връзки, имай предвид че при повечето механични връзки не се препоръчват при замонолитване в мазилки/замазки. И огледай какви са препоръките на производителят.
VLADO66 - майстор
За за де предпази галванична връзка между поцинкован и меден водопровод може да се направи преход/частък с ППР/.Мнението съм го изразил в другия форум и не желая да го повтарям тук да не влияя на последващи мнения.
ivanovbg - майстор
Да питам само медта не правеше ли отровни съединения? Щот едно време калайдисваха медните съдове.
hidrazin - майстор
Споко с медните съединения. Ти ракия от меден казан не пиеш ли? :)
ivanovbg - майстор
На мен само от меден ми е сладко :drinkers: Ама на него има едно бурканче дето събира една синя течност...

Притеснява ме че повечето медосъдържащи препарати за растителна защита имат дълъг карантинен период, а се използват в малки концентрации.
hidrazin - майстор
В синята течност няма нищо медно. Там нещата са по-страшни.
ivanovbg - майстор
http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/de ... q_2012.pdf

Тука четох та затова питам.

А сега попаднах и на това:Препоръките за използването на мед се описват в стандарт DIN50 930-6 по следния начин:

Медта може да се използва без ограничения за питейна вода, ако

Стойността на pH е 7.4 или по-високи, или
Стойността на pH е между 7.0 и 7.4 и стойността на TOC не надвишава 1.5 mg/l. (TOC = общ органичен въглерод)

Тема "Питеен водопровод от медни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: