Всички въпроси за вилата.
Трябва да правя септична яма, търся помощ и съвети. Моля не ми предлагайте варианти с бидони, или как там се казват, за по 2-3000 евро :x Става въпрос за сезонна постройка с 2-3 обитатели. Ще ви бъда благодарен, ако можете да ми помгонете със съвети и идеи.
Хей, приятели, няма ли кой да ми помогне с тази тъпа септична яма :gott: ?
Ами какво има да му се чудиш...избираш си мястото хващаш една лопата и почваш. Вначалото започваш с размер на отвора например 150см и като слизаш на долу разширяваш така че ямата да придобива конусовидна форма. По принцип се копае до като се стигне до флажна или най-добре камениста почва, но смятам, че в твоя случай не е необходимо тъй като необходимата ти дълбочина е 3 най-много 4 метра. В средата на дъното се прави копка с диаметър най-много 100см и дълбочина около 50см която служи за отайник. На времето след изкопаването са пълнили ямата с камани или с автомобилни гуми, зада не се срути но според мен това не е необходимо особенно ако се свързва и тоалетна.
Ами за сега това , ако се сетя още нещо ще допълня...надявам се да съм помогнал малко.
Благодаря bisplus. За лопатата и копането ми е ясно, ама защо трябва да разширявам надолу, не е ли по-голяма опасността от срутване? :? Това, което не ми е ясно - трябва ли да правя някакъв бетонен пръстен отгоре, на който да легне някакво покритие - може би бетонна плоча. Но тя пък ще стане много тежка! Не зная....
Не се притеснявай от срутване..всички ями които се копаят на ръка се правят по този начин.....според мен по този начин се постига по-голяма вместимост на по-малка дълбочина. Точно с бетонна плача се покрива като се оставя отвор за отдушник.
И на мен ми предстои такова нещо. да споделя какво съм чувал и може би ще го пробвам:
Намираш си няколко големи стари гуми - от камион или още по-добре от трактор.
Копаеш дупка с техния диаметър.
Почваш да ги редиш една върху друга, като за икономия може между всеки две да се слагат по 4-5 тухли четворки.
Дълбочината на ямата и броя на гумите си определяш сам съобразно нужния ти обем.
Получаваш една яма която е "желязно" армирана - изключено е да се събори. Избягваш труд и материали по укрепване, кофражиране, леене на бетон и т.н.
Отгоре шляпваш една плоча с капак за всеки случай и готово!
Някой има ли опит с нещо такова?
Имаше такива теми - опитайте "Търсене".
По принцип този род съоръжения са забранени, но май никой не се съобразява.
Тухлите при гумите не са за икономия, а за да не лягат гумите една върху друга и да може да попива водата.
Допускам че е възможно с гуми, при желание да се наподобят "купешките", които колегата Хигро най-подробно е разяснил и да се влезе и в нормативите.
Все някога ще трябва да започнем да опазваме природата.
Благодаря приятели, идеята с гумите не е много лоша, сега само трябва да измисля от къде да си намеря голями камионни гуми.
Ще търся още идеи. Между другото не зная за забрана на тези съоръжения, та огромен брой населени места са без канализация... И кой човек с обикновени или минимални доходи може да си позволи готовите септични съоръжения, най-евтините от които са 3000-3500 Евро! :x
Изображение
един съвет, тъй като преди време се занимавах със сондьорство, внимавай къде ще ти е ямата...имам предвид, преди да я почнеш да проучиш отдолу дали през имота ти минава подземна вода...Имал съм сондажи дето като излезе водата и се окаже че не става много за пиене, защото съседа отгоре имал септична яма която просмуква във водата...и понякога става особено неприятно за хора с кладенци. :sad:
Най малкото гледай да е изолирана добре и през известен период от време да викаш т.н "лайнарки" да ти я чистят :roll:
Благодаря за съветите. Тази снимка малко ме смущава - тази измазана зидария няма ли да пречи на нормалното просмукване на течностите :? Аз също имам кладенец. Водата излиза на 5 - 5,50 м. Той е на около 20 м от бъдещата септична яма. Това достатъчно ли е? И втори въпрос - какъв трябва да бъде наклона на входящата тръба?
Зидарията е суха и няма да пречи на оттичането. Проблемът не е в зидарията, а в почвата наоколо, която с времето ще колматира и ще загуби пропускливостта си. Това е причината при нормално натоварване обикновените септичния ями да губят работоспособност след няколко години. За да се предотврати това, се отвеждат само изсветлени води.

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?p=10753#10753
Здравейте,
купих имот с новонаправена такава попивна яма (ако правилно се изразявам, ямата е укрепена само от страни и отгоре с бетон).

Ямата е на 1.5 метра от къща с каменен зид и на около 5-10 метра от кладенец, от който няма да се пие вода - най-много да се полива с пръскачки (от тези които се въртят по парковете). Копана е до камък и е с размери 2х2 с дълбочина около 90 см.

Горепосочените факти проблем ли са за зида на къщата и нас като обитатели? 2 човека ще обитаваме къщата поне до зимата и ще ползваме доста вода.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Всичко за вилата”