Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Johny - майстор
Колеги, меродавно ли е изпитването на нова водопроводна мрежа само чрез подключване към основния водопровод, който е с налягане 5-6 бара? Става въпрос за PPR тръби, който сам монтирах и за това питам. Отворих крана и за всеки случай оставих телефона си на съседите отдолу :) . Въпроса е дали ще е достатъчно или да се надуе с по-голямо налягане?
Ползвам случая да благодаря на колегата Лазар Ганев за оказаната разностранна помощ! :2thumbs:
VLADO66 - майстор
Има разни помпи за изпитване,но при положение че ти е такова налягането оставяш за мин.72 часа.В наредбата пише че водопровода се изпитва на работно налягане.
Каналски - специалист
Johny написа:
...
Логиката за пробно изпитване под налягане е да бъде с поне 20-50% над работното налягане, идеята е че ако така "не протече" значи и при Работно няма да протече. Проблема е кое точно се изпитва ! За мен за нормалната строителна практика е "меродавно" да се изпитват само тръбите и техните връзки, а не и арматурите как затварят.
Т.е. примерно при теб повишаваш налягането Само в тръбите (т.е. всичко друго е на тапи) на 8 bar и гледаш за през час как и дали пада стрелката на манометъра (за 12-24ч е достатъчно). Задължително е да направиш всичко възможно за обезвъздушаване на участъците, т.е. да няма някъде по чупките въздух. Достъчно е по-висока скорост за да увлече въздуха по чупките ...
Johny - майстор
Няма никаква арматура и всичко е на тапи, само дето въздуха не съм изпуснал и определено го има при тапите. Има ли значение от какво е създадено налягането? Очаквам през нощта поради ниската консумация налягането да се покачи, но ако трябва да гоня 10 бара, ще търся помпа. Мисля че няма нужда от манометър тъй като нищо още не е замазано и ще се види евентуалният теч.
Апропо - предстои и проверка на отоплението. Там 6 бара са достатъчни при условие, че работното налягане е 3 бара, нали? Само дето всичко е под замазката с изключение на отклоненията за радиаторите. Не успях да да направя пробите преди това.
Johny - майстор
Еееее, благодаря, но малко са ми далеко!
VLADO66 - майстор
Знам,ама да видиш какво да търсишИ недей да надуваш до 10атм.-най-много до 8.
Каналски - специалист
Johny написа:
Мисля че няма нужда от манометър тъй като нищо още не е замазано и ще се види евентуалният теч.
Tеч да, леко просъзяване може да не се забележи, а това просълзяване при положение, че в тръбите няма въздух ще се види на Манометъра за посоченото време.
Johny - майстор
Това не съобразих. Утре изпускам въздуха. Съседите отдолу още не са ме потърсили...
Каналски - специалист
Johny написа:
Става въпрос за PPR тръби, който сам монтирах и за това питам.
Ако "материала" е добър и си спазвал технологията с добър инструмент, вероятността за теч/дефект е примерно под 1%. Пробите са за онези странни случаи при които уж всичко е наред, а нещо се е объркало, то и след проби остава процент вероятност , ама вече клони до Паранормалните случки ...
Т.е. ако си знаеш "майсторлъка" и да не успееш да направиш Предствителна проба, не е болка голяма :)
Цели Жилищни Комплекси са пуснати в екплоатация и се обитават без адекватни проби, относително рядко стават Наводнения от дефекти.

Тема "Изпитване на водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: