Всички въпроси за вилата.
Gabito_7 - напреднал
Моля за помощ относно дървена ламперия. Изчетох много, рових се, търсих и като резултат съм на кръстопът и с много въпроси. Въпроса е как да предпазим ламперияята от гадинки по възможност безвредно за нас и разбира се на ниска цена. В магазините (хипермаркети от типа на Бриколаж, Практикер, Баумакс и т.н.), предлагат само един вариант за такъв импрегнант. Въпросите ми са (за сега :-D ):
1. Дъските двустранно ли се импрегнират или тъй като е проникващ може и едностранно след полагане на стените?
2. След като съществуват цветни импрегнанти, които предпазват от мухъл, гъби и дървояди, каква е логиката на лака от горе ?
3. В крайна сметка лак, безир и т.н. неща предпазват ли от дървояди, ако предположим, че дървото не е заразено предварително ?
4. Разходната норма, посочена на опаковката за едностранно, двустранно третиране, с една или две ръце е ?
5. И най- важното: колко време след нанасяне излъчва отрови в помещението ?

За всичките тези въпроси бих се радвала да се включи Фло [-o< , за да сподели до къде са стигнали неговите проучвания и опити по въпроса.
Благодаря предварително на всеки, който се включи с желание да ми помогне :prayer:
profy - специалист
За района на нашите села, моето и на уважавания Фло, най-доброто средство е обикновената нафта.
Има ламперии на по 40-на години без каквато и да е повреда.
И за района на Драгалевци помага.
Колкото по, толкова по. Колкото повече; колкото по-рано.
Нищо друго не помага - трябва да извадиш червея след известна гонитба,
отваряш му устата и пръскаш продължително някаква отрова, някой път умира.
Затова всички купешки маси и столове от масивна дървесина са заменени при мен с метални.
Gabito_7 - напреднал
Извинявам се, но явно днес съм си забравила чувството за хумор в къщи. Шегуваш ли се с мен или наистина ми препоръчваш нафта вместо купешки импрегнант :shock: ? Не че нещо, но само един до момента ми спомена за подобно нещо и веднага беше зверски охулен от околните, щот то от нафтата ще се овлажнш и респективно ще се изкриви, щот нафтата миришела дори и след време и особено при по- високи температури в стаята :?: . Къде е истината ???
Илчо Илиев - майстор
Има доста писано из форума по въпроса,но....
Щом ще е в помещение, най-евтиния лак на водна основа, мажеш от всякъде, кове се и пак лак, съхне бързо и щом няма външно въздействие на природата, ще се получи исканото от вас...
Колегата вероятно е имал в предвид,че ще е на вън ,а ламперия на вън....най-добре да е омазнена...,е то ако има от стария ленен безир, да,но сегашния е просто измама,изкарва най-много до втория дъжд и.....
Относно дървояди....еми каква е гаранцията,че ламперията си ги няма,но запечатвайки я с лак от всякъде, вероятността да измрат,а и да не се заселят е много по-голяма...
Дори да има дървояд, това не е носеща конструкция,че да падне, освен да скрибуцат понякога и да има прах, друго няма какво да стане, така,че поне 20 г. няма да мръдне, но за толкова време не се знае какви други идеи ще ви дойдат....
profy - специалист
Gabito_7 написа:
... Шегуваш ли се с мен или наистина ми препоръчваш нафта вместо купешки импрегнант :shock: ?
В този форум имам удоволствие да оповестявам научната истина в съответствие със стародавните традиции на движението "Направи сам".
И съвсем не ми е за цел да проповядвам вяра.
vitrinabg.com - специалист
Резистол е импрегнанта на доста места съм го писал във форума.Евтин,качествен,професионален.Хаус доктора и той го препоръчва на няколко места.Ползвал съм го и върху наядени със животинки плоскости и има ефект.
Gabito_7 - напреднал
Добро утро !
Този Резистол не мога да го намеря никъде. Намерих някаква фирма (представител), но не отговарят на запитванията ми :x , а са чааааак на гара Искър. Ще ги потърся пак. Имате ли представа в какви разфасовки се предлага и на какви цени ? А и каква е разходната норма ? Има ли вредни излъчвания в помещението ?

Наистина нямам гаранция, че дървото не е заразено, но се надявам, тъй като е сравнително сурово (купили сме го преди месец видимо почти сурово и до сега съхне на двора) и няма кора.... От това, което прочетох до сега дървоядите снасят в кората, не стигат сърцевината на дървото и не нападат сурово дърво- търсят отлежало :drinkers:

А относно нафтата - наистина ли предпазва от дървояди ? Не мирише ли в затворени помещения (след време и проветрение де, в момента на нанасянето е ясно, че мирише) :? .
VLADO66 - майстор
Вземи си безцветен Бохемит форте концентрат.Къщата на куч/втори поред/ е от 15 г. вънка,правена с ламперия и зеления Бохемит и има минимални поражения.(от дъвкане)
nikolson - майстор
profy написа:
Gabito_7 написа:
... Шегуваш ли се с мен или наистина ми препоръчваш нафта вместо купешки импрегнант :shock: ?
В този форум имам удоволствие да оповестявам научната истина в съответствие със стародавните традиции на движението "Направи сам".
И съвсем не ми е за цел да проповядвам вяра.
Нафта върху ламперия не ми звучи хич научно. Мисля че съсъхващи са само тунговото и лененото масло. Ако ламперията е в стая, нафта - :? кой би ползвал?
hidrazin - майстор
Бохемита не е от евтините препарати. Поне за мен цена от 30-тина лева за литър ми се вижда множко.
Ако дървесината вече е нападната с намазване/пръскане не може да се спаси. Няма как да проникната в дълбочина. Всичките тези препарати са за предпазване от дървояди.
Нафтата върши работа но мирише много. Със същия успех че и по-добро е керосинът.
Ако дървесината е толкова ценна когато го направите на дъски готови за направата на ламперия си намираш някоя хладилна камера от тези големите за дълбоко замразяване. Оставяш го за една седмица при минус 20-30 градуса и гаранция че няма да имаш дървояди. Желателно е когато се изкарва от камерата да мине през няколко отделни температури.
Другия вариант е да се държи във фурна при 70-80 градуса за около час.
И при двата варианта - студ или жега е желателно отгоре да се напръска превантивно срещу последващо нападане.
Лакът не предпазва от дървояди дори и много добре да запечата дървото. На тях не им трябва въздух за да си гризкат сладко.
Все пак не мисля че имаш дървояди в сурово дърво. Едно превантивно намазване/пръскане с някакъв препарат мисля че ще е достатъчно. В този случай Бохемт безцветен е добро решение. Все пак един литър за 50 квадрата при тази цена е приемливо. Разходната норма естествено е едностранно.Това количество ще ти стигне за около 10-12 квадрата ламперия да я напръскаш двустранно.
Разбира се има и други добри решения. Бохемита и другите купешки препарати може да се заменят успешно с намазване/пръскане на разтвор от цинков хлорид във вода. Един килограм безводен на кристали е около 7 лева и ще ти стигне за мноооого ламперия.
Също така може да се намаже с трансформаторно масло. Придобива хубав цвят на стара дървесина, прониква дълбоко, предпазва от дървояди и гъби, не мирише. Цена около 5-6 лева на литър.
трансформаторно масло
http://www.mashinite.com/offers/view/22033
:partyman:

Тема "С какво да обработя дървена ламперия ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: