• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
pif4o - специалист
Замислил съм се как ли може да стане управлението на такъв вентил да е електричесно, понеже може да се наложи бутилката да е на доста неудобно място от печката, демек далече от нея, то през ъгъла на две съседни стени, но за да ида до нея трябва да мина през коридор и една стая да пусна газта и да се върна в кухнята, тва си е бая километраж. Та се зачудих не мога ли да го автоматизирам с копче от кухнята :) Пимерно с определени чаркове от газ клапан за АГУ да ползвам бубината и стержена и те да издърпват стержена на вентила, ама пък тея клапани си искат хубаво 12 волта захранване. Някъкви идеи, или някои да е виждал да се продават такива чудесии :)
velsi - Почетен майстор
По-добре дръж редуцир-вентила постоянно в работно пожение и си спирай и пускай газта от консуматора, отколкото да правиш направи си сам изпълнения и интервенции по вентила. Ако не ти харесва това решение тогава сложи ел. клапана някъде по трасето от вентила до консуматора.
ivanovbg - майстор
Принципно става, но трябва да се мисли за сигурността преди всичко. Има си предписания които трябва да се спазват. Ако изпуска леко в другата стая какво би станало като влезеш и запалиш лампата примерно? Ти не си в тази стая и няма как да усетиш миризмата. Шкафа в който ще е бутилката трябва да има въздуховод долу ниско изведен извън стаята. Хубаво е да се изключва автоматично с ключа от печката.

Абе много трябва да се мисли за безопасността :partyman:
pif4o - специалист
Е, че то първо за нея мислим, инак за кво бутилката е чак на терасата ми не е в шакафа под кухнята :) Велси, принципно съм го мислил варианта с ел клапан на самия маркуч, ама една бутилка ако изпусне не е ли наи вече от редуцил вентила, и още повече ако е в постоянно включено положение ? До сега ми беше на чалъм бутилката и я пускахме и спирахме преди готвене, но сега може би ще се местим и там дето ще ходим нещата седят малко по друго яче.
ivanovbg - майстор
Доста силен електромагнит трябва за да дърпа вентила за да го изключи. А и най добре е като няма ток да е спряна газта. Може би с едно жило за заден капак или капачка на резервоар от някоя стара кола...Има по моргите. Предполагам 2-3 метра ще ти стигнат.
velsi - Почетен майстор
Според мене самите газови бутилки не изпускат. Може да се получи изпускане във връзката вентил-бутилка заради скапано уплътнение на бутилката или пък по трасето след бутилката заради стар напукан маркучи или кофти скоби. Самите редуцир вентили обикновено не създават проблеми.
kuger - майстор
pif4o написа:
Замислил съм се как ли може да стане управлението на такъв вентил да е електричесно, понеже може да се наложи бутилката да е на доста неудобно място от печката, демек далече от нея, то през ъгъла на две съседни стени, но за да ида до нея трябва да мина през коридор и една стая да пусна газта и да се върна в кухнята, тва си е бая километраж. Та се зачудих не мога ли да го автоматизирам с копче от кухнята :) Пимерно с определени чаркове от газ клапан за АГУ да ползвам бубината и стержена и те да издърпват стержена на вентила, ама пък тея клапани си искат хубаво 12 волта захранване. Някъкви идеи, или някои да е виждал да се продават такива чудесии :)
Газта се пуска с натискане на иглата на клапана и надолу. Значи ти е нужен соленоид с достатъчно мощност, за да управлява клапана. Но, каква ти е ползата от всичко това, ако ти спре тока? Ни газов ни обикновен ел.котлон.
pif4o - специалист
Всички сте прави, а и а зточно за това спирам газта от вентила заради възможното изпускане между него и бутилката от кофти уплътнения, както каза Велси, макар че редовно го сменям и наблюдавам в кво състояние. Идеята с жилото е добра, ще видя кви ще са разстоянията и възможността за инсталация на жило. А сега ще имам питане относно два боилера в една мрежа, така че заповядате в следващата тема :)
fox_vt - майстор
Един клапан за газ на 12 волта от кола става но да е нов ако може монтираш го веднага след редуцира,да речем на 10-15 см маркуч.Маркуча който ще слагаш също да е нов и на всеки 3 месеца преглед и замяна ако е нужно.Слагаш по две скоби навсякъде прекарваш си управлявашия кабел и си ти щом бутилката ти е на терасата значи проветрение ще има,ако не осугури такова.
Ако искаш да си съвсем сигурен то след магнетвентила минаваш на медни тръби до печката и елиминираш всякакви възможни течове и неприятности.Вярно по скъпо е но е вечно,хората от десетилетия са така.
pif4o - специалист
Да, с медни тръби е от терасата до печката, маркучи ще имам 50 см от бутилката до тръбата и при самата печка пак 50, така че гумите са елиминирани. Явно ще го мисля на място.
  • 1
  • 2

Тема "Еелктроуправляем редуцил вентил за газова бутилка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: