• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vesoel - специалист
Здравейте колеги, Днес ми направиха страхотен подарък. nippon NPS150 lux, дотук всичко е ОК но страшно се разочаровах, като разбрах че това е отворена система :cry: първо: - денивилацията ми е по малка от 1,5м. и съответно няма да има никакво налягане. Питам Ви има ли някакъв начин тази система да я направя затворена или чрез някаква помпа да вдигам налягането от изхода на толата вода ? и второ: - Как ще е по удачното - да захраня от соларният бойлер към електрическият ми бойлер към студената му вода или да монтирам някакви кранове за да ги сменаям когато е необходимо (по възможност да е автоматично) Много ще съм Ви благодарен за отговори и идеи, благодаря Ви предварително..... :проба:

Прикачен файл

nipon.jpg
nipon.jpg (114.18 KиБ) Видяна 10099 пъти
joro_vn - специалист
Хидрофорче на изхода.
ivanovbg - майстор
Честито! :partyman:
Не знам хидрофора колко време ще изкара с горещата вода.
Според мен вариантите са 3.
1. Отваряш го и му вкарваш 20 метра медна серпентина вътре за водата под налягане. По този начин го ползваш като проточен бойлер. За метража не съм сигурен - ако някой може да ти сметне необходимата дължина. При всички случаи важи правилото на Мечо Пух.
2. Водата от него я въртиш през серпентина да ти топли водата в електрическия бойлер.
3. Отваряш го и вътре вкарваш друг водосъдържател за под налягане. Все едно е с водна риза :-D
sian - специалист
Може да се получи като при бойлерите на твърдо гориво. Когато искаш топла вода в бойлера вкарваш студена и тя избутва топлата. С подробност че на изхода (душа) топлата няма спирателна арматура.
ivanovbg - майстор
Сега като загледах снимката...ако това ще е разположението и живееш при червеното перде, мисля че е най добър втория начин. При другите ще губиш доста вода докато топлата достигне при теб. Де факто системата ще се усложни с една помпа, диференциален термостат и една серпентина.
vesoel - специалист
Да монтирам серпентина в него е добра идея но бойлера е неръждавейка и е капсулован не знам как ще се получи. Нали има и изолация вътре ! , повече ми харесва някаква помпа на изхода но каква да е ? каква ще е добре за топлата вода ? Към комплекта има някакво ел. управление, 1.което подгрява водата на замръзване, 2.пуска и спира притока на студена вода за нивото му 3.и също има изход за да управлява някаква помпа до 500 вата.

Може ли да монтирам някакъв малък буферен съд до ел. бойлера или пластинчат обменик и да се въръи с помпа ?

И как да включа към ел. бойлера, на входа на студената или с някакъв механизъм който да върти сам от двата бойлера ?
lov - майстор
Я вземи че приказвай с тоя дето ти го е подарил и го махай тоя солар. Всичките идеи до тука дето ти ги дадоха са сами карпежлък и на края топла вода няма да имаш. За същите пари си вземи някой друг ако ще да не е шарен толкова но да ти върши работа. Всичко останало са само компромиси от не само не печелиш а направо губиш.
vesoel - специалист
Какво мислите за нещо подобно ! :?

Прикачен файл

solar1.jpg
solar1.jpg (39.79 KиБ) Видяна 10021 пъти
Evgeniy - майстор
Варианти:
1. Потърси в гугъл "усилваща помпа"

2. Какъв размер са съществуващите отвори? Аз също съм се замислял за вкарване на серпентина от гофрирана неръждавейка в евтин термосифон. Стандартно размерите са:

DN 8:
Външен диаметър 11,7 mm
Вътрешен диаметър 8,1 mm
G 3/8”

DN 12:
Външен диаметър 15,8 mm
Вътрешен диаметър 12,0 mm
G 1/2”

Мисля, че ще успееш да вкараш поне 3/8, ако не може 1/2 през съществуващите отвори и да навиеш вътре серпентина колкото можеш, като си асистираш през отворите за тръбите. Остава въпроса за дебита дали ще ти е достатъчен.
vesoel - специалист
Да, и двете идеи ми допадат :rock: , ще пробвам да направя и двата варианта :? и ще пиша за резултата до ден два :!: Благодаря Ви. :idea:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "термосифонна соларна система nippon, помощ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: