• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 33
От мобилни телефони до цифрови камери
Теодора - напреднал
Моля за съвет - опитваме се да гледаме ефирна цифрова телевизия в с. Бели Искър, близо до Самоков. Купихме външна антена за 25 лв., най-добрата в магазина според продавачката. Хващат се 11 програми, но само BG on AIR винаги е с идеално качество, всички останали понякога могат да се гледат, понякога обаче (струва ми се, при лошо време) екранът е само размазана мозайка. Дали трябва да продължаваме да експериментираме с положението на антената (кулата се вижда и е на 3-4 км, но се оказа, че насочване встрани дава по-добър резултат, рамената на антената са вертикално насочени - има ли някакви други препоръки?), или пък трябва да купим друга антена - и каква? Или да чакаме качеството да се подобри - все пак BG on AIR се приема перфектно?
hidrazin - майстор
Махнете външната антена и пробвайте ... с едно парче оголен кабел пъхнат в буксата на цифровия приемник. Ако не помогне опитайте да промените мястото на антената. Може някоя сграда наблизо да отразява сигнал макар и малко вероятно.
Какъв е цифровия приемник и какъв кабел използвате?
:partyman:
Теодора - напреднал
Телевизорът е нов, няма допълнителен цифров приемник. Кабелът към антената е какъвто ми продадоха, коаксиален. Наблизо няма високи сгради, накрай село сме и кулата е на едно възвишение срещу нас. Какъв оголен кабел да пъхнем в буксата за антена? Електрически или за антена? Преди опитахме със стайна антена с усилвател (доста скъпа), но нищо не се хващаше. Зарадвахме се, като се появиха предаванията с външната антена, но не за дълго. Защо BG on AIR се приема добре, а другите - не? Омръзна ми само нея да гледам.
velas - специалист
Напиши модела на антената или виж в характеристиките с какво усилване е.

Друг вариант е да отидете при някой комшия с антената и да пробвате на неговия тунер. Или да вземете друга антена за проба.
DMN - майстор
VLADO66 написа:
Ето къде е вашия предавател http://www.predavatel.com/bg/1/samokov#rrs
Не знам тази информация в този сайт колко е достоверна. Днес по БТВ се е излъчил репортаж(не съм го гледал лично), че хората в с. Попина(Силистренско) не хващали никакъв сигнал, а според този сайт, точно в Попина има предавател на цифрова телевизия - защо тогава не хващат - щото май няма предавател. Нещо подобно може да става и в района на Самоков(само мое предположение). Щом като сигнала се подобрява не в посока кулата, а в друга. Вижда се добре само BG on AIR, защото е на отделен мултиплекс(на друг канал, честота) и явно антената хваща по-добре този канал(мултиплекс). Другите програми са на други два мултиплекса. Определено от 3-4 км. и то пряка видимост към кулата и то с външна антена с усилвател би трябвало да има отличен сигнал. А може и да има проблем с антената и свързването й към телевизора.
piron45 - майстор
Колежке, аз съм от Самоков. Онзи ден инсталирах на приятелка на жената евтин декодер /купила си го е от Техномаркета/ към стар ТВ Елит. Антената е някаква китайска от кой знае кое време и е вързана на простора на балкона.Това е в блок в Самоково на 6-ти ет. Още на първото търсене извади всички канали с перфектен образ и звук.
Аз в къща с антена купена от Тошко на първи етаж ги ловя идеално. Така че покритие в града има, но за Бели Искър не знам как е положението. Казваш че имаш поглед към кулата, но в същност твоето село е в дупка и много вероятно да е в сянка от кулата над Боровец.
Ако имаш познати в града, грабни ТВ-то и антената и ги пробвай при тях да видиш какво ще стане.
DMN - майстор
Теодора, направи това, което те съветват колегите по-горе. Аз искам да попитам друго - на къде насочваш антената и къде е тази кула, за която говориш, че виждаш? Като гледам от този сайт: http://www.predavatel.com/bg/digital/karta според него предавателя за Самоков не е в Самоков, а в Боровец - там ли виждаш кулата и на там ли насочваш антената? Видях на картата къде е вашето село и то се пада между Самоков и Боровец - като в триъгълник.
По нещата, които казваш, изглежда, че до телевизора идва слаб сигнал. На каква височина е антената, пробвайте да я вдигнете по-високо.
Теодора - напреднал
Благодаря на всички, които искат да помогнат! Кулата е между Боровец и селото и се вижда цялата на отсрещния баир. Разстоянието до нея по шосето е 4 км, по въздушна линия трябва да е много по-малко. Кулата е на по-високо от нас, трябва ли антената да се насочи леко нагоре към нея, или да бъде под прав ъгъл към пръта, на който е прикрепена? Антената сме сложили на едно балконче на втори етаж. Купих я от магазина за електроника в Самоков на улица Хан Кубрат, предложиха ми за 20 и за 25 лв., взех по-скъпата. Няма усилвател на антената. Има ли някакви правила как да се насочи антената, или трябва да се експериментира? Не е много удобно, някой горе я мести, а друг долу гледа телевизора и вика както може. Лошото е, че понякога е добре, друг път - лошо. Последните три дена се хващаше само БГ он ЕЪР, от снощи, откак се изясни времето, всички програми се получават кристално. Но при следващия дъжд или сняг предполагам, че пак ще се изгубят, така беше и миналата седмица като се развали времето. Аз не живея постоянно тук и искам майка ми, когато ме няма, да може да гледа безпроблемно няколко програми, независимо от времето. Въобще възможно ли е да се влияе приемането от дъжда? Ще прегледам пак връзките между кабела, антената и буксите, с надежда там да има проблем.
fox_vt - майстор
Абе сигурно ли е че тая кула е точно телевизионна а не примерно клетка на мобилен оператор?И дали предавателя на цифров сигнал разпръсква на 360 градуса или е по насочен.Ако е по насочен може да сте прекалено близко и прекалено ниско и да попадате под чадъра :?
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 33

Тема "Ефирна цифрова телевизия" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: